UN potvrđuje ono o čemu smo pisali

UNHCR: 'Ove godine primili smo prijave 700 migranata da ih je policija pretukla', 100posto doznaje: Sabor pokreće istragu


Tomislav Kukec
05.09.2018.19:00
UNHCR: 'Ove godine primili smo prijave 700 migranata da ih je policija pretukla', 100posto doznaje: Sabor pokreće istragu
Robert Fajt / Cropix

sažeto

Organizacija Ujedinjenih Naroda za pitanja izbjeglica objavila je veliko izvješće o migrantima u kojem se iznose optužbe na račun MUPa


Tomislav Kukec
05.09.2018.19:00

UNHCR, organizacija Ujedinjenih naroda za izbjeglice, objavila je ovih dana izvješće u kojem se iznose ozbiljne zamjerke na rad hrvatske policije kada je rad na migrantskoj krizi u pitanju. 

U izvješću pod naslovom 'Putevi očajnika', UNHCR tvrdi kako je sa hrvatske granice vraćeno dvije i pol tisuće izbjeglica. Pritom su policajci u najmanje 1500 slučajeva uskratili migrantima mogućnost traženja azila, a u oko 700 slučajeva za koje je doznao UN navodi se da su migranti pretrpjeli neku vrstu nasilja. 

Instagram/NoNameKitchen

Organizacije prikupljaju svjedočanstva

Ugledna organizacija Ujedinjenih naroda ovim izvješćem potvrđuje pisanje našeg portala i sumnje kako se na hrvatskim granicama događaju neželjeni incidenti.

Reporteri 100posto obišli su prije nekoliko tjedana izbjegličke kampove u Velikoj Kladuši i Bihaću, te su nam migranti upravo to i tada tvrdili. Iskazivali su kako ih hrvatska policija na granici udara, tuče pendrecima, oduzima im novac te im uništava mobitele kako se pomoću njih više ne bi mogli kretati koristeći navigaciju. Nakon toga ih vrate u Bosnu i Hercegovinu. 

Tada nam se skupina migranata požalila kako policija pritom ne gleda radi li se o odraslima, djeci, muškarcima ili ženama. Nedugo nakon našeg teksta gotovo identičan članak objavio je i ugledni britanski dnevni list The Guardian, čiji je tekst pod naslovom "Izbjeglice koje pokušavaju prijeći granicu iz Bosne tuče i pljačka hrvatska policija" problem migranata na hrvatskoj granici stavio u fokus europske, a čini se i svjetske javnosti.

Ranko Suvar / CROPIX

Na isti problem već mjesecima ukazuju i međunarodne humanitarne organizacije, poput organizacije No Name Kitchen, koja prikuplja svjedočanstava pretučenih migranata te objavljuje fotografije njihovih ozljeda. No sve do sad to je ostalo na razini optužbi nevladinih organizacija i udruga. Izvješće UNHCR-a ipak je mnogo značajnije jer se radi o tijelu jedne od najvažnijih institucija na svijetu - UN-a, kojeg je Hrvatska član. 

U izvješću se navodi i sumnja kako Hrvatska zakonska prava tražiteljima azila uskraćuje čak i kad je riječ o maloljetnicima, odnosno djeci. UNHCR navodi kako se barem u stotinu prijavljenih slučajeva djeci uskratila takva zakonom zagarantirana pravna zaštita. 

Osim na granici BiH i Hrvatske, širom drugih kriznih točaka na sjevernoj mediteranskoj obali zabilježeni su incidenti u kojima su migranti prebijani, otimani radi otkupnine, tjerani na prisilni rad, tjerani na prostituciju, bili žrtve seksualnog nasilja, zlostavljani od strane državnih organa, protupravno zatvarani, vezivani, voženi u pustinju i tamo ostavljani bez hrane i vode... 

Saborski odbor za ljudska prava istražit će tvrdnje UNHCR-a

Iako su dosad institucije hrvatske države uglavnom šutjele o optužbama medija i nevladinih organizacija, sada to više neće moći. Potvrdio je to za 100posto Milorad Pupovac, predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, koji nam je izjavio kako je još jučer imao sastanak sa predstavnikom UNHCR-a za Hrvatsku Giusepeom DiCarom. Također, prema njegovim riječima, Hrvatski Sabor će tijekom ovog mjeseca provesti istragu o tvrdnjama UN-a.

"Na tom sastanku UNHCR je iznio svoja stajališta i zabrinutosti o tretmanu migranata na ovom području. Dogovoreno je da će tijekom rujna biti održana tematska sjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina o pitanju migranata, njihovih pokušaja da uđu u Republiku Hrvatsku, te njihovim problemima s kojima se susreću kada naiđu na predstavnike vlasti u Hrvatskoj", rekao nam je Pupovac. 

Potvrdio je da je i prije zabilježena pojačana aktivnost nevladinih organizacija kada je sumnja u policijsko nasilje nad migrantima u pitanju. Stoga će sudionici tematske sjednice o nasilju nad migrantima biti i predstavnici tih organizacija, a svakako i predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, koji bi trebali konačno razjasniti o čemu je riječ. 

Naime, MUP je dosad uporno odbijao sve optužbe na račun hrvatske policije, iako nisu komentirali ni jedan jedini konkretan slučaj ozlijeđenog migranta. Portal 100posto tijekom proteklih nekoliko tjedana tri puta ih je pitao za očitovanje o slučajevima nasilja koje prijavljuju izbjeglice. 

Tri očitovanja Ministarstva unutarnjih poslova za 100posto

U prvom očitovanju 1. kolovoza MUp je ustvrdio kako su ozljede koje migranti imaju posljedica njihovih međusobnih obračuna. 

U drugom očitovanju 4. rujna demantirali su sve optužbe rekavši kako ih odbijaju sa "profesionalne i ljudske strane, jer ne postoji policijski službenik koji bi naložio niti poslušao zapovijed da se provodi nasilje nad djecom". 

Ranko Suvar / CROPIX

S obzirom na nove okolnosti, a to je da sada i UNHCR izražava zabrinutost mogućnošću policijskog nasilja nad migrantima, MUP smo ponovno pitali da se očituju. Tražili smo informaciju jesu li tvrdnje migranata provjerili bilo kakvom istragom, te jesu li kontaktirani od strane UNHCR-a uoči objave ovog izvješća. Odgovor Ministarstva unutarnjih poslova objavljujemo u cijelosti. 

"Ministarstvo unutarnjih poslova RH upoznato je sa sadržajem Izvješća UNHCR-a, te Vam skrećemo pažnju da se uz navode koju iznosite u svom upitu nalazi i riječ „navodno“, a koja ukazuje na nepotvrđenost sumnji.   

Naime, navedeno Izvješće kao izvor navodi članak Guardiana, a čije smo navode već nebrojeno puta odbacili i neprovjerljive informacije od isto tako nepoznatih migranata koji se, po vlastitom priznanju, ilegalno kreću preko granica većeg broja država .

Ministarstvo unutarnjih poslova kao partner UNHCR-a dobiva određeni broj pritužbi koje iskazuju migranti bez potvrđenog identiteta, bez točne lokacije i vremena događaja. Na sve zaprimljene pritužbe MUP je odgovorio, međutim, većina pritužbi se zbog nedostataka konkretnih podataka ne može provjeriti, te se niti jedna pritužba do sada nije pokazala utemeljenom.

S obzirom da je tijekom 2017. godine zaprimljeno 1887 namjera za međunarodnu zaštitu, a do kolovoza 2018. godine registrirano je  646 tražitelja međunarodne zaštite,ne možemo prihvatiti tvrdnju da ovo Ministarstvo sustavno uskraćuje pravo migrantima da podnesu zahtjev za međunarodnu zaštitu.

Ranko Suvar / CROPIX

MUP i UNHCR imaju dobru suradnju po pitanju postupanja prema migrantima i međusobnog izvješćivanja o problematici. UNHCR sudjeluje u projektu Border monitoringa sa partnerom Hrvatskim pravnim centrom te kroz taj projekt ima mogućnost uvida u stanje postupanja na granici te kao rezultat toga projekta nismo imali konkretnih primjedbi na postupke.

Sve dosad objavljene tekstove koje smo objavili o problematici migranata možete pročitati putem ovog linka

migranti

nasilje

izbjeglice

Ujedinjeni narodi

izbjeglička kriza

UNHCR

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter