Snimale ih skrivene kamere

Unajmljivali smještaj preko Airbnba i šokirali se, a servis stao na stranu iznajmljivača


100posto
17.01.2019.18:00
Unajmljivali smještaj preko Airbnba i šokirali se, a servis stao na stranu iznajmljivača
iStock

sažeto

Postoje slučajevi u kojima su ljudi pronašli kamere u kupaonici ili spavaćoj sobi, ali tada je Airbnb ipak stao na stranu unajmljivača


100posto
17.01.2019.18:00

Iznajmljivanje kod privatnih vlasnika stanova i kuća nosi svoje čari, ali i opasnosti. Servis Airbnb uvelike je promijenio način našeg putovanja, a svu sigurnost i povjerenje koje imamo u iznajmljivača (i obrnuto) temelji se na broju zvjezdica odnosno ocjeni koju dobije od prethodnih posjetitelja.

Većina iznajmljivača nema nikakve skrivene namjere, osim (ne tako skrivene) želje za zaradom. No, ipak, postoje oni koji situaciju koriste u mnogo prljavije svrhe.

Neugodno iskustvo koje je podijelio s javnošću doživio je američki profesor Jeffrey Bigham kada je ove zime unajmio stan preko Airbnba. Kako je napisala stranica Fast Company ovaj sveučilišni profesor informatike u unajmljeni stan došao je s obitelji. Nakon što je ušao u stan primijetio je nešto čudno, dva bijela predmeta sakrivena u iznajmljenim sobama. Bile su to sigurnosne kamere koje su ga uznemirile. "Bio sam šokiran i odmah sam ih isključio", kazao je čovjek.

Snimanje kao obrambeni mehanizam

Kako tvrdi vlasnik stana mu je spomenuo da postoje kamere 'na ulazu' - a niti jedna kamera koju je pronašao nije bila tamo smještena. Ono što je još šokantnije je to da je Airbnb stao na stranu iznajmljivača uz objašnjenje da se kamera vidi na fotografijama stana. Mislili su na fotografiju soba u kojoj se u jednom kutu, ako se jako zagleda, vidi bijeli predmet za koji se sa slika ne može reći da je kamera.

Iskustvo ovog profesora rastući je problem koji se veže uz Airbnb, sve više domaćina snima svoje goste, vjerojatno kao obrambeni mehanizam za slučaj da se potpuno razulare i stvari krenu u ludom smjeru. Ponekad se čuje i za ekstremne primjere kada su skrivene kamere bile postavljene u kupaonicama. Ali za ove ne toliko intimne prostorije, Airbnb neće stati na stranu gosta.

"Imam osjećaj da je naše iskustvo više podmuklo, jer ako stvarno nađete skrivenu kameru u kupaonici ili spavaćoj sobi, Airbnb će vas podržati. Ako pronađete prikrivenu kameru u privatnom dnevnom boravku, neće vas podržati", kazao je Bigham. Jedina utjeha koju ovaj profesor može dobiti je da je svojim iskustvom potaknuo raspravu, za kraj domaćin mu je ostavio lošu ocjenu jer je iskopčao kamere.

putovanje

prevara

Airbnb

skrivena kamera

newsletter

Prijavite se na Newsletter