Serijal mafija: Eko mafija

Ulovljeni u izvozu toksičnog otpada, jedna od najčešćih lokacija bila im je Hrvatskoj, vlasti o tome šute, a čitavu bandu predvodila je ekologinja


Mia Mitrović
03.11.2019.12:00
Ulovljeni u izvozu toksičnog otpada, jedna od najčešćih lokacija bila im je Hrvatskoj, vlasti o tome šute, a čitavu bandu predvodila je ekologinja
Ronald Goršić/CROPIX (ilustracija)

Mia Mitrović
03.11.2019.12:00

Nekako ispod radara prošla je polovinom listopada vijest o razbijanju kriminalnog lanca kalabrijske mafije koji se bavio ilegalnim 'zbrinjavanjem' opasnog otpada. U prilogu na talijanskoj državnoj televiziji RAI Hrvatska je istaknuta kao jedno od najčešćih mjesta gdje talijanska mafija izvozi opasni otpad. Na alarmantan podatak nitko od institucija nije reagirao, niti pokrenuo bilo kakvu istragu, piše Danica.hr

Kako su javili talijanski mediji, riječ je o pripadnicima zloglasne ‘'Ndranghete sa sjedištem u Kalabriji, jedne od najmoćnijih kriminalnih organizacija u svijetu. Otkriveni su tajnim mjerama prisluškivanja, a tako je i utvrđeno da je velik dio otpada trebao završiti u Hrvatskoj.

Požari na deponijima 

U akciji je uhićeno 11 članova 'Ndranghete koji su imali tvrtke za prikupljanje otpada, što je talijanskoj mafiji unosan posao na kojem se procjenjuje da godišnje 'okrenu oko 10 milijardi eura. Otpad nisu zbrinjavali na zakonom propisan način, već su ga bacali posvuda. Zbog slučaja sa smećem u Napulju mafiji je danas teže 'zbrinuti' otpad u zemlji pa su se, izgleda, okrenuli zemljama u okruženju.

Jedna od ključnih osoba u uhićenoj kriminalnoj skupini bila je i stručnjakinja za ekologiju Sara Costenaro koja je svojim znanjem i iskustvom pomagala da se prikrije trag smeća. Među ostalim, ona je bila zadužena i za pronalazak lokacija za ilegalno zbrinjavanje otpada u Europi.

Banda je razbijena nakon što su na sjeveru Italije kod Milana izbili veliki požari na ilegalnim deponijima smeća. Talijanski istražitelji najavili su kako će nastaviti s istragom i detaljno analizirati sve rute njihovih kamiona te sve kontakte koje su ostvarivali s ‘posrednicima’ u drugim zemljama, među kojima je i Hrvatska.

Tomislav Kristo/CROPIX

Osim u nas, otpad se još zbrinjavao u Tunisu, Njemačkoj, Turskoj, Albaniji. Je li doista smeće iz Italije završilo ilegalno odbačeno negdje u Hrvatskoj još uvijek nije poznato, no ne bi nas začudilo da je. U nastavku istrage dodatno će se analizirati kontakti osumnjičenih mafijaša i tako pokušati rekonstruirati cijelu trasu kamiona koji su kretali iz tvrtki za zabrinjavanje otpada na sjeveru Italije.

Fiktivne tvrtke

Odlagališta oko Milana zbog katastrofalnih požara morala su nestati pa se koji se u velikoj mjeri prikupljao u gradovima i industrijskim postrojenjima jednostavno bi odvozili u napuštena tvornička skladišta.

Transport smeća išao je preko nekih legalnih, ali i dijela fiktivnih firmi za zbrinjavanje otpada. Skladišta nekadašnjih tvornica u kojima su mafijaši odbacivali smeće – a radilo se o industrijskom, pa čak i o medicinskom otpadu – zatim su zatvarana. U nekim slučajevima vrata su im zavarivana i smeće je tako, potpuno nezakonito, bilo odloženo, piše Telegram.

Tvrtke koje su bile uključene u ovaj ilegalni odvoz smeća, pod izlikom da ga doista zbrinjavaju, uredno su naplaćivale svoje usluge. Sumnja se da je su u proteklih godinu dana nezakonito zaradili 1,7 milijuna eura.

Marko Todorov/CROPIX

Ovu skupinu vodio je izvjesni Angelo Romanello, 35-godišnjak iz Calabrije, poduzetnik, koji je vodio tvrtku Smr Ecoloia. Ta tvrtka našla se u središtu istrage budući da je preko nje organiziran transport otpada i financiranje zločinačke grupe. Romanella se već istraživalo zbog kršenja zakona, a kada su mu prije nekoliko dana istražitelji ponovno došli na vrata, pokušao je pobjeći skokom s balkona.

Prema tajno snimljenim razgovorima Romanello u ovom poslu nije imao nikakvih problema, sve je išlo vrlo glatko, piše Telegram. Priznao je to i jednom od svojih suradnika, vlasniku tvrtke Smr Ecologia Matteu Molinariju. Prema dijelu transkripta njihovog razgovora što su ga objavili talijanski mediji Romanello je Molinariju rekao: “Ne, nemam nikakvih problema. Pa imam tri tvrtke, Matteo”.

U tome mu je, prema sumnjama antimafijaškog tužiteljstva, pomagala upravo ekologinja Sara Costenaro. Ova 43-godišnja konzultantica bila je svjesna da radi nešto nezakonito. To je i priznala u jednom telefonskom razgovoru što su ga istražitelji snimili. Prijatelju je rekla kako nikada nema “regularne” klijente. Zatim mu je objasnila kako je nužno da ostvari dovoljne prihode kako bi mogla uzdržavati sebe i sina prije nego što završi u zatvoru.

Srđan Vrančić/CROPIX

Romanello je, pak, u dogovoru s njom planirao izvoz otpada i u inozemstvu, van granica Italije. Uz Hrvatsku, u razgovorima se spominju Njemačka, Tunis i Turska. Naime, nakon što je Kina 2017. smanjila uvozne kvote za plastiku, bilo je nužno pronaći alternativne rute.

Toksična talijanska plastika i dalje pristiže u Kinu i od nje se radi obuća koja se potom prodaje u Italiji, što je otkrila još jedna nedavna istraga.

“Spalionica u Njemačkoj izravno u vagonima”, sugerira Romanello konzultantici. “Ok, ok”, uzvraća mu ona, “želim znati tvoje izlaze… možda neko odlaganje u Hrvatskoj bi ti moglo biti interesantno?” “Da, naravno”, spremno kaže u snimljenom razgovoru Romanello.

Potapanje brodova

Romanello je sada uhićen, a dio njegovih suradnika završio je u kućnom pritvoru. Istražitelji su najavili da će pokušati analizirati je li ova kriminalna grupa doista uspjela izvesti iz Italije dio otpada i ilegalno ga odbaciti u nekoj od zemalja koje se spominju u tajno snimljenim razgovorima i popratnoj dokumentaciji. Zato nije isključeno da će i hrvatske vlasti biti uključene u ovu istragu, koja još jednom pokazuje kako je mafiji smeće očito postalo jedan od najvrjednijih poslova.

Inače, ovo nije prvi puta da se piše o ilegalnom zbrinjavanju opasnog otpada u Hrvatskoj. Prije desetak godina otkriveno je da talijanska mafija u Jadran potapa brodove pune toksičnog otpada. Talijanske vlasti 2009. su pronašle olupinu broda u blizini kalabrijske obale, na jugu Italije, za koju sumnjaju da sadrži toksični otpad, a možda i radioaktivni materijal. Pronađeno je više takvih brodova.

Olupinu je vlastima otkrio svjedok pokajnik Francesco Fonti, član mafijaške organizacije 'Ndrangheta, koji je rekao kako je sam potopio brod. Sumnja se da su u ovom slučaju vladini dužnosnici platili mafiji da se riješi radioaktivnog otpada.

O talijanskoj eko mafiji koja u inozemstvo godišnje ilegalno izveze oko 26 tisuća tona opasnog otpada pisao je 2008. i Nacional. Dio toga, otkrili su, završi i u Hrvatskoj koja je jedno od najčešćih odredišta.

"Šaljimo otpatke u Hrvatsku, jer je to jeftinije: 137 eura po toni", parola je demonstranata protiv smetlišta u Napulju koju je objavila torinska La Stampa.

Zabranjen zakonom 

Pitanje je, pisao je tada i Jutarnji, kakav otpad dolazi u Hrvatsku, je li to opasan, klasificiran ili generalni te gdje ga se skladišti, na našim odlagalištima, u kraškom podzemlju gdje novinari, kako ističe, ponekad znaju naići na žute bačve nepoznatih vlasnika, ili unutar privatiziranih propalih tvornica.

Boris Kovacev / CROPIX

Na takva pisanja Ministarstvo okoliša je reagiralo demantijem

"Uvoz komunalnog otpada iz Napulja u Hrvatsku nije moguć, jer je na temelju Članka 47. Zakona o otpadu zabranjen uvoz opasnog otpada i uvoz komunalnog otpada radi odlaganja i korištenja za energetske svrhe", navodi se u priopćenju Ministarstva.

Nadajmo se da je tako jer smo i bez toksičnog smeća talijanske mafije ionako do grla u problemu sa smećem na odlagalištima diljem zemlje.

opasbi otpad

depomiji

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter