VIDEO: isilovi ratnici s balkana

Uhićeni borac iz Srbije: 'Došao sam ovdje zbog naroda, žena, djece... da proširim islam na cijeli svijet'


Daniel Radman
25.02.2019.12:20
Uhićeni borac iz Srbije: 'Došao sam ovdje zbog naroda, žena, djece... da proširim islam na cijeli svijet'
Kurdistan 24 / Screenshot / Getty Images

sažeto

Iako nema pouzdanih podataka, srpski tabloidi su govorili da se 'više desetina muslimana iz Srbije' priključilo ratu u Siriji 


Daniel Radman
25.02.2019.12:20

Islamska država u Siriji pred konačnim je porazom. Optimisti kažu da bi sve moglo biti riješeno u roku od tjedan dana, navodno je na terenu ISIL toliko onemoćao da više nema snage pružiti ozbiljniji otpor.

Samo u džepu oko grada Baghuza, posljednjeg uporišta ISIL-a u blizini iračke granice, posljednjih se dana Sirijiskim demokratskim snagama – grupaciji predvođenoj uglavnom Kurdima – predalo oko 5.000 osoba, što boraca, što članova njihovih obitelji, a među njima su oslobođeni i brojni taoci.

Kad nije bilo ISIL-a, dobra je bila i Nusra

Snimka televizije Kurdistan 24 otkrila je među zarobljenima i jednog borca ISIL-a koji im je priznao kako je u Siriju došao iz Srbije, a otkrio je i koji su bili razlozi njegovog dolaska.

'Da se pomogne narodu, zbog naroda, djece, žena... Pridružio sam se ratu kako bih podržao islam, proširio ga u sve dijelove svijeta. Kada sam došao u Siriju, na početku nije bilo Islamske države, pa sam se pridružio Frontu Nusra“, izjavio je borac novinarima kurdistanske televizije.

Inače, Front Nusra je kao ogranak Al-Kaide bio najjača ekstremistička snaga u Siriji koja je kontrolirala područja na sjeveru i istoku, no s vremenom ih je po utjecaju istisnuo ISIL.

Iako nema pouzdanih podataka, srpski tabloidi su govorili da se 'više desetina muslimana iz Srbije' priključilo ratu u Siriji na strani terorista. S druge strane, nije registriran ni jedan odlazak osoba iz Hrvatske na sirijska bojišta.

Srbija

Sirija

ISIL

Balkan

ratnik

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter