SERIJAL LOKALNI ŠERIFI

Uhićen je nakon što ga je policija uhvatila s kokainom, prijetio je, krao i zloupotrebljavao položaj, a kad je došla čistka u stranci Vučića je optužio za puč


100posto
17.08.2019.11:00
Uhićen je nakon što ga je policija uhvatila s kokainom, prijetio je, krao i zloupotrebljavao položaj, a kad je došla čistka u stranci Vučića je optužio za puč
Screenshot/YouTube

sažeto

 Predrag Belić godinama je bio na čelu općine Alibunar, a mediji u susjedstvu ističu da njegova biografija više liči na biografiju mafijaša nego ozbiljnog političara


100posto
17.08.2019.11:00

Predrag Belić, nekadašnji predsjednik općine Alibunar, zbog svojih poteza zaradio je titulu "pravog lokalnog šerifa", a mediji u susjedstvu za njegovu biografiju ističu da više liči na biografiju mafijaša nego ozbiljnog političara.

Povijest njegovih djela s one strane zakona je dugačka. Uhićen je u akciji "Sablja", pokrenutoj nakon ubojstva premijera Zorana Đinđića, pod sumnjom da se bavio iznudama, nanošenjem teških tjelesnih povreda te dilanjem droge, a prema riječima upućenih tada je dobio nadimak Narko Baki.

Od 1995. do 2001. godine i od 2015. do 2018. gonjen je za više od 20 kaznenih djela, od kojih je većina zastarjela. Belića se teretilo za iznudu u pokušaju, krađu BMW-a, falsificiranje isprava, zloupotrebu položaja, neovlašteno posjedovanje i nošenje oružja, a dovodilo ga se i u vezu s kruševačkim klanom, ubojstvom novinara Milana Pantića u Jagodini, te švercanjem cigareta na granici s Rumunjskom.

Uhićen zbog 100 grama kokaina

Tijekom 2000. godine uhićen je nakon što je policija kod njega pronašla čak 100 grama heroina, zbog čega je osuđen na šest mjeseci zatvora, a taj podatak u javnost je isplivao 2012. godine kada je bio nositelj izborne liste SNS-a u Alibunaru. Kazna je preinačena na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci jer je prethodno bio osuđen na tri mjeseca zbog ugrožavanja sigurnosti.

2015. godine dok je bio na čelu Alibunara protiv njega je podignuta kaznena prijava u redovnom postupku za zloupotrebu službenog položaja. Prodajom busena trave s pašnjaka KO Alibunar od 5.000 kvadrata omogućio je Zoranu Balažu pribavljanje imovinske koristi u iznosu od gotovo 25 tisuća kuna, čime je oštetio općinu.

Dvije godine kasnije nakratko je bio u zatvoru zbog zloupotrebe službenog položaja, zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i oštetio budžet za više od 15 milijuna kuna jer zemljište nije stavio na javni natječaj, već ga je dao poljoprivrednicima na obradu bez naknade.

Ženi za Valentinovo poklonio funkciju

Kako je imao uvid u spisak parcela državnog zemljišta koje koristi općina, a koje se daju u zakup zainteresiranima za obradu zemlje na godinu dana, tijekom raspisivanja javnog natječaja pojedine parcele je uklanjao s liste, a osobama s kojima je unaprijed postizao dogovor oko zemljišta davao je podatke o tim parcelama za određenu novčanu naknadu te im tako omogućio da izbjegnu plaćanje zakupa državi.

Osim toga, Belić je proračun općine oštetio i kada je dignut kredit u iznosu višem od 6 milijuna kuna za sanaciju ulične rasvjete, odnosno za postavljanje LED svjetiljki. Svjetiljke su zamijenjene u centru Alibunara, no u ostalim naseljima postavljene su prigušnice. Zbog toga je otvorena istraga jer novac nije namjenski potrošen za ono što je trebalo.

No, niti zatvor niti sve istrage koje su pokrenute protiv njega, nisu smirile Belića. 2018. godine za Valentinovo je suprugu Violetu Belić stavio na čelo Nadzornog odbora Direkcije za puteve Alibunara, a samo par mjeseci kasnije odlučio se na neuobičajen potez.

Vučića optužio za izvršavanje puča u stranci

Naime, nakon što je isključen iz SNS-a jer je njegov podeblji dosje postao veliki teret za stranku, Belić je osnovao grupu građana kako bi zadržao fotelju. Kada je na red došla sjednica na kojoj je trebao biti usvojen rebalans općinskog proračuna, ona se nije održala zbog nedostatka kvoruma.

Od ukupno 23 vijećnika, Belić je došao do podrške njih 11 i to na sumnjiv način. Belić je prijavio otmicu jednog vijećnika koji je zapravo bio u bolnici u Pančevu, a kada je otišao tamo po njega ispostavilo se da ga tamo nema. Belić je tada htio ovjeriti bjanko ostavku tog zastupnika kod javnog bilježnika, ali mu to ipak nije pošlo za rukom.

Nije se mirio niti s isključivanjem iz SNS-a koji ga je i smijenio s funkcije predsjednika općine. Srpskog predsjednika Aleksandra Vučića optužio je za izvršavanje puča u stranci i u Srbiji pomoću laži i prevara te kazao da je prilikom njegovog isključivanja prekršen niz procedura.

Srbija

serijal lokalni šerifi

Predrag Belić

općina Alibunar

newsletter

Prijavite se na Newsletter