A sve zbog unukove dadilje

Udovici Slobodana Miloševića Miri Marković ukinuta presuda, u Srbiju se vraća najesen?


100posto
30.03.2019.11:15
Udovici Slobodana Miloševića Miri Marković ukinuta presuda, u Srbiju se vraća najesen?
CROPIX

100posto
30.03.2019.11:15

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je Mirjana Marković, nekadašnja predsjednica stranke JUL i supruga pokojnog predsjednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, osuđena na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja pri dodjeli državnih stanova, piše srpski portal Krik. 

Presuda je ukinuta jer je nerazumljiva, proturiječna i donesena uz bitne povrede kaznenog postupka postupka, piše u obrazloženju Apelacionog suda u Beogradu.

Presuda, navodi Apelacioni sud, mora biti ukinuta i jer je prilikom njenog donošenja Viši sud u Beogradu koristio zakon koji je neprimjenjiv stoga je Apelacioni sud naložio da se suđenje ponovi i da se u postupku otklone povrede na koje je ukazao. 

Raspisana tjeralica 

Presuda kojom je Mirjana Marković osuđena na godinu dana zatvora donesena je u lipnju 2018., 15 godina nakon pokretanja postupka. Suđeno joj je u odsustvu, a kada je ustanovljeno da je u Rusiji, za njom je raspisana tjeralica.

Osim Marković, tada su osuđeni i bivši direktor DIPOS-a Miloš Lončar i Živka Knežević, nekadašnja sekretarka Vlade Srbije. Lončar je dobio godinu dana zatvora, a Knežević godinu i pol.

Reuters

Tužilaštvo ih tereti da su od svibnja do studenog 2000. dodjelom stanova koji su bili u vlasništvu države, oštetili budžet i pribavili imovinsku korist za troje ljudi u iznosu od oko sedam milijuna dinara (oko 60.000 eura).

Marković je, prema navodima optužnice, rekla Živki Knežević da će dadilja njenog unuka Ilona Pešić „stupiti u radni odnos u rezidenciju i da je potrebno da joj se riješi stambeno pitanje“. Time je sekretarku Vlade potakla da za Pešić pribavi imovinsku korist od oko 2,1 milijuna dinara, piše u optužnici.

Unukovoj dadilji poklonila stan

Knežević je, tvrdi tužilaštvo, bez pravne osnove i bez sjednice Vladine Komisije za stambena pitanja naložila suradnicima da pripreme rješenje kojim je Pešić dobila stan u zakup na neodređeno vrijeme.

Reuters

Optužnica je podignuta 2002. godine i teretila je ukupno 12 osoba, a većina krivičnih dela do kraja postupka otišlo je u zastaru. Suđenje je najmanje pet puta vraćano na početak, a optužnica mijenjana više puta, posljednji put u listopadu 2017.

Protiv Marković i njenog sina Marka Miloševića 2006. je pokrenuta istraga zbog sumnje na šverc cigareta tokom devedesetih, ali je ona u prekidu.

Ako Miloševićeva udovica bude oslobođena, kao slobodna građanka mogla bi doći u Srbiju već najesen. Ako slučaj ode u zastaru, to također znači slobodu za gđu Marković koja u Rusiji gdje se nalazi od pada Miloševićeva režima, uživa status političke izbjeglice pa ne može biti uhićena po potjernici srpskog Interpola. 

Slobodan Milošević

Mira Marković

newsletter

Prijavite se na Newsletter