VULKAN I POTRES NA HAVAJIMA

Udarci od kojih se (ne)oporavlja: Kako su vodeće turističke destinacije proživjele prirodne katastrofe


Daniel Radman
05.05.2018.20:45
Udarci od kojih se (ne)oporavlja: Kako su vodeće turističke destinacije proživjele prirodne katastrofe
Reuters

sažeto

Samo su Karibi, nakon lanjskog uragana, uspjeli proći neokrznuti gubitkom turističkih prihoda


Daniel Radman
05.05.2018.20:45

Prvo vulkanska erupcija, a onda i potres, zadesili su najpoznatiji američki turistički brand, Havaje. Srećom, izvješća govore da zasad nema ljudskih žrtava, pa se jedina šteta broji u materijalnom. Iako, tu je i ona zasad nevidljiva, a koja se odnosi na gubitak prihoda od turizma.

U ovom stoljeću neke vodeće svjetske turističke destinacije susrele su se s nepogodama, uglavnom prirodnim, koje su uz ljudske žrtve imale i strašne posljedice po njihovu ekonomiju.

Bombaški napadi u Baliju

Reuters

U terorističkom napadu na popularnom indonezijskom turističkom odredištu Baliju 2002. godine poginule su 202 osobe, većinom strani turisti. Poslije tri godine uslijedio je još jedan, manje smrtonosan napad u kojem je život izgubilo 20 ljudi. Posljedice na turizam bile su zapanjujuće. Godinu dana nakon prvog bombaškog napada zabilježeno je 891.000 dolazaka manje, a 402.000 manje turista došlo je u istom razdoblju poslije napada iz 2005. godine. O kolikom se udjelu radi, govori podatak da Bali, nakon oporavka, posjećuje oko pet milijuna turista godišnje.

Tsunami poharao jugoistočnu Aziju, Tajland i Maldivi devastirani

Reuters

Jedna od najtežih prirodnih katastrofa u povijesti čovječanstva dogodila se na blagdan Svetog Stjepana, 26. prosinca 2004., kada je tsunami odnio oko 230.000 života u 14 zemalja Jugoistočne Azije. Vodeće turističke zemlje koje su zahvaćene katastrofom, Tajland i Maldivi, dvije godine poslije tragedije imale su 40, odnosno 46 posto turista manje. Čak je i tajlandski ministar zavapio i uputio neobičan apel gostima: „Prestanite se bojati duhova!”

Potres u Nepalu

Reuters

Oko 9.000 poginulih odnio je sa sobom potres koji je zadesio Nepal. Kako nesreća ne dolazi sama, potres je imao i ogroman utjecaj na dolazak turista u ovaj skriveni turistički dragulj između Indije i Kine. U 2014., prije potresa, Nepal je posjetilo 790.000 gostiju, da bi se njihov broj godinu danas poslije tragedije smanjio za trećinu.

Uragan na Karibima

Reuters

U svježen sjećanju su uragani Irma i Maria koji su lani poharali Karibe. Još ne zna koliko je života izgubljeno na tom području, službeno oko 250, ali se oko 1000 osoba još vodi nestalima. Ipak, ovdje se dogodilo pravo turističko čudo. Unatoč devastaciji, Karibi su zabilježili porast u dolascima turista, a sad očekuju još uspješniju 2018. godinu.

turizam

Tajland

potres

teroristički napad

uragan

katastrofa

Havaji

Bali

Karibi

Nepal

tsunami

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter