DRAGI, JESI LI DANAS POPIO SVOJU PILULU?

Stiže oralna kontracepcija za muškarce, oni na kojima je testirana udebljali se baš kao i žene


Valerija Bebek
21.03.2018.17:25
Stiže oralna kontracepcija za muškarce, oni na kojima je testirana udebljali se baš kao i žene
Profimedia

sažeto

Uspješna prva faza ispitivanja sve nas je više približila novoj eri sprečavanja neželjene trudnoće


Valerija Bebek
21.03.2018.17:25

Iako se prva kontracepcijska pilula namijenjena ženama pojavila prije šezdesetak godina, znanstvenici i farmaceuti do sada nisu uspjeli proizvesti uspješnu verziju za muškarce. Međutim, nova studija najavila je kako će se to ubrzo promijeniti. Ispitivanje nove formule pokazalo je da je lijek na kojem rade znanstvenici sa Sveučilišta Washington i UCLA-a i siguran za zdravlje i djelotvoran. Znanstvenici su zbog toga optimistični kako bi konačno mogli proizvesti mušku kontracepcijsku pilulu, ubrzo.

Eksperimentalna pilula nazvana je DMAU (skraćeno od dimethandrolone undecanoate). Obećavajući rezultati ne znače samo napredak u medicini nego i promjenu paradigme oko sprečavanja neplanirane trudnoće piše Broadly.

DMAU je kombinacija hormona, slično kao i kod već postojećih ženskih oralnih kontraceptiva, koji se piju jednom dnevno. U ženskim pilulama kombinira se estrogen sa steroidima, međutim DMAU zamjenjuje estrogen s testosteronom.

Prva faza ispitivanja DMAU Stage 1 trajala je mjesec dana. U istraživanju je testirano tri različite doze, od 100, 200 i 400 miligrama. Prema izvješću Endokrinog društva, muškarci koji su dobivali najveću dozu od 400 miligrama, pokazali su 'znatno potiskivanje' vlastitog testosterona i druga dva hormona potrebna za proizvodnju sperme. Doze od 100 i 200 miligrama nisu bile toliko učinkovite.

Muškarci koji uzimaju DMAU neće biti imuni na nuspojave hormonalne kontracepcije, poznate i mnogim ženama na piluli. Svim ispitanicima (na svim dozama), zabilježeno je povećanje težine kao i smanjenje HDL kolesterola (poznatog i kao 'dobar' kolesterol). Međutim izvješće Endokrinog društva te je promjene označilo kao 'umjerene'.

"Ovi obećavajući rezultati jedinstveni su u razvoju prototipa pilule", kazala je voditeljica istraživanja Stephanie Page koja sa svojim timom nastavlja dugoročnija ispitivanja.

medicina

kontracepcija

hormoni

ispitivanje

pilula

muška kontracepcija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter