OTKRIVAMO DETALJE SA SUĐENJA TINU ŠUNJERGI

Ubojica se pokajao: U sudnici je zaplakao i satima nije dizao pogled


Juraj Filipović
07.02.2018.19:00
Ubojica se pokajao: U sudnici je zaplakao i satima nije dizao pogled
Luka Gerlanc / CROPIX

sažeto

Maksimalna kazna koju Tin Šunjerga može dobiti za ubojstvo roditelja je 50 godina zatvora


Juraj Filipović
07.02.2018.19:00

U srijedu je u jutarnjim satima u Zadru počelo suđenje 20-godišnjem Tinu Šunjergi, optuženom za dva teška ubojstva u Čistoj Velikoj u ožujku prošle godine.

Prije nego je spomenuti slučaj iz proceduralnih razloga prebačen na sud u Zadar, optužno vijeće Županijskog suda u Šibeniku potvrdilo je optužnicu protiv Šunjerge, kojeg se tereti za dvostruko teško ubojstvo iz bezobzirne osvete i na posebno okrutan način.

Mladić je hladnokrvno hicima iz pištolja ubio svoje roditelje – Silvanu i Marina Šunjergu.

Ipak će mu suditi kao odraslom

Maksimalna kazna koju Tin Šunjerga može dobiti za taj zločin, u slučaju da ga sud proglasi krivim, iznosi 50 godina zatvora. Napomenimo i to da je nekolicina pravnih stručnjaka s kojima smo komunicirali povodom današnjeg suđenja isključila mogućnost da se Šunjergi sudi po odredbama Zakona o sudovima za mladež koji predviđa maksimalnu kaznu zatvora do 10 godina.

S druge strane, od osoba upućenih u ovaj predmet saznajemo kako će se Šunjergi ipak suditi po Kaznenom zakonu, i to iz razloga što se radi o dva teška ubojstva, a sankcija predviđena Zakonom o sudovima za mladež jednostavno ne bi ispunila svrhu kažnjavanja.

Cropix

Na sudu se danas osim Šunjerge, pojavio i suokrivljenik Ivan Škarić. Riječ je o mladiću koji se sa Šunjergom i njegovom majkom našao u automobilu kad je Tin odlučio hicem u potiljak usmrtiti majku Silvanu. On je, naime, optužen za kazneno djelo neprijavljivanja i prikrivanja kaznenog djela.

Suze u sudnici

Odvjetnik Karlo Surić, koji je Tinu Šunjergi dodijeljen po službenoj dužnosti, rekao je nakon pripremnog ročišta, održanog prije dva tjedna, da se njegov branjenik izjasnio o krivnji, ali nije otkrio i kako se izjasnio zbog osjetljivosti predmeta.

Tek saznajemo od izvora sa suda da je Šunjerga tijekom današnje rasprave nekoliko sati neprestano gledao u pod, a u jednom je trenutku čak i zaplakao.

Mladić će se o svojoj krivnji, kao što je rečeno, očitovao, ali će tek u daljnjim ročištima iznijeti svoju obranu i vjerojatno izraziti kajanje.

Cropix

„Danas na početku glavne rasprave, sudsko vijeće Županijskog suda u Zadru isključilo je javnost. Javnost je još ranije isključena prvo po prijedlogu opunomoćenika oštećenih, a to su roditelji ubijenih Marina i Silvane Šunjerga, a zatim se tom prijedlogu pridružila obrana, a danas i samo tužiteljstvo“, kazao je Karlo Surić za 100posto.

'To je nedvosmislen izraz kajanja'

Zadarski odvjetnik nam kaže kako interes javnosti ovdje nije ugrožen.

„U ranijim fazama u ovom kaznenom postupku procurila je u javnost čitava obrana okrivljenika, kao i sadržaj psihijatrijskog vještačenja i to u fazi istrage koja je po prirodi stvari tajna. Smatram to neprofesionalnim, premda nikoga ne optužujem i ne pozivam na odgovornost. Međutim, već samim time interes javnosti nije ugrožen jer javnost već zna i previše, a to nije dobro za interes mog branjenika.

Najmanje što obrana želi jest da se iskaz svakog svjedoka, vještaka i okrivljenika detaljno secira i analizira u javnosti. Sudsko vijeće Županijskog suda u Zadru do sada svoj posao radi vrlo precizno, i smatram da ovo isključenje javnosti može samo pridonijeti utvrđivanju materijalne istine koja jedina može biti podloga za zakonitu presudu. U tom smislu treba jednostavno pustiti sud da radi svoj posao, bez upletanja javnosti“, dodao je Šunjergin branitelj.

Cropix

Od odvjetnika Surića smo zatražili i mišljenje o Šunjerginom ponašanju u sudnicu.

Njegov pogled u pod i suze kratko je protumačio nedvosmislenim izrazom kajanja

suđenje

Tin Šunjerga

Čista Velika

ubojstvo roditelja

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter