ubijaju ih 'kao muhe'

Ubijen još jedan novinar koji je izvještavao o narko bandama. Ubili ga bez imalo milosti i ostavili tijelo nasred ceste


Ana Lonjak
17.05.2019.18:00
Ubijen još jedan novinar koji je izvještavao o narko bandama. Ubili ga bez imalo milosti i ostavili tijelo nasred ceste
Ilustracija / Getty Images

sažeto

Bio u programu zaštite novinara, ali mu ni to nije pomoglo 


Ana Lonjak
17.05.2019.18:00

Nasilje i brutalna ubojstva dio su svakodnevice u Meksiku. Tako je novinar Francisco Romero  ovih dana ubijen na karipskoj obali Meksika te je tako postao peti novinar koji je u Meksiku ubijen tijekom ove godine. Romero je bio pod zaštitom države te je radio za lokalne medije, a njegov je leš pronađen  u gradu Playa del Carmen, rečeno je iz pravosudnih organa savezne države Quintana Roo.

Također je otkriveno kako je žrtva 12. travnja prijavila prijetnje.  On je bi nezavisni novinar koji je radio za jedan meksički dnevni list te je bio u programu zaštite novinara. 

Jedna od najopasnijih zemalja za novinare

Guardia Civil de Interior

Meksiko se nalazi na 147. od 180 mjesta na rang listi slobode medija Reportera bez granica, a kako otkriva ta organizacija Meksiko je među najopasnijim mjestima za novinare u svijetu na jednakom nivou opasnosti za novinare kao što su Afganistan, Jemen i Sirija.

Tijekom prošle godine u Meksiku je ubijeno 10 novinara, a najveći dio slučajeva nije rješen. Naime, novinare u Meksiku ubijaju ako i spomenu narkokartele. Tako je u ožujku ove  godine ubijen meksički novinar koji se bavio istraživanjem narkobandi u sjevernoj meksičkoj državi Sonora, On je upucan u svom domu nedaleko od granice s SAD. Barrosa je nepoznati počinitelj upucao nekoliko puta, a preminuo je nedugo zatim u bolnici.

Meksiko već dugi niz godina prolazi kroz duboku i ogromnu krizu slobode  medije, a to ne samo da utječe na novinare nego i na građane, jer činjenica da se zbog opasnosti novine zatvaraju, a novinare ubijaju kao od šale je izuzetno zabrinjavjauća za cijelo društvo. 

droga

Meksiko

prijetnje

Novinarski dom

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter