Sjećanje na Zorana Đinđića

Ubijen je ispred zgrade Vlade prije 16 godina, s njegovim životom zaustavljena je i reforma Srbije


Valerija Bebek
12.03.2019.18:20
Ubijen je ispred zgrade Vlade prije 16 godina, s njegovim životom zaustavljena je i reforma Srbije
Cropix arhiva

sažeto

Nizom komemorativnih skupova u Beogradu su danas odali počast svom prvom demokratski izabranom premijeru


Valerija Bebek
12.03.2019.18:20

Prošlo je punih 16 godina otkako je ubijen Zoran Đinđić, dogodilo se to snajperskim hicima dvadeset minuta nakon podneva 12. ožujka 2003. u dvorištu zgrade srbijanske vlade. U Beogradu se danas odala počast nizom komemorativnih skupova, mimohodom sjećanja i polaganjem vijenaca ovom prvom demokratski izabranom srbijanskom premijeru.

Premijerka Ana Brnabić s ministrima položila je vijenac u dvorištu zgrade vlade. U Aleji velikana na Novom groblju, gdje je Đinđić pokopan vijence i cvijeće položili su članovi obitelji, prijatelji i nekadašnji Đinđićevi stranački kolege i poštovatelji.

Nakon atentata u Srbiji je proglašeno izvanredno stanje, a za egzekuciju odmah su osumnjičeni pripadnici tzv. zemunskog klana. Zoran Đinđić je rođen 1. kolovoza 1952. godine u Bosanskom Šamcu, tamo mu se otac zatekao službi kao časnik JNA. Selio se kako je otac imao službu, a gimnaziju je završio u Beogradu, tamo je diplomirao filozofiju na Filozofskom fakultetu. Doktorirao je 1979. u njemačkom Konstanzu, a mentor mu je bio jedan od najuglednijih europskih filozofa, Jürgen Habermas.

Srdan Vrancic / Cropix

Još kao student aktivirao se na političkoj sceni, kada je osuđen na godinu dana zatvora nakon pokušaja da zajedno sa zagrebačkim i ljubljanskim studentskim vođama organizira autonomnu studentsku organizaciju. Akademsku karijeru gradio je kao profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, te kao viši znanstveni suradnik u beogradskom Centru za filozofiju i društvenu teoriju.

Nakon uvođenja višestranačja Đinđić je jedan od osnivača Demokratske stranke, a od 1990. bio je njezin predsjednik. Bio je vođa oporbe režima Slobodana Miloševića, 21. veljače 1997. Đinđić je izabran za prvog nekomunističkog gradonačelnika Beograda nakon Drugog svjetskog rata.

Nakon masovnih prosvjeda koje su od 5. listopada 2000. organizirali u Beogradu, u kojima je Đinđić kao vođa DS-a imao i organizatorsku ulogu, konačno je nakon nepriznate pobjede na izborima, svrgnut s vlasti Slobodan Milošević. Nova vlada s Đinđićem na čelu formirana je 25. siječnja 2001.

Negova vlada započinje korjenite socijalne i gospodarske reforme te uspostavlja bolje odnose sa zapadnim zemljama, posebno sa Sjedinjenim Državama, zalažući se i za tješnju suradnju s Haškim sudom. Za njegovog vođenja Srbije uhićeno je i Haagu izručeno nekoliko haških optuženika, među kojima i sam Milošević. Njegova nastojanja da u Srbiji provede korjenite reforme zaustavljena je pucnjevima iz snajpera u ožujku 2003.

Srbija

atentat

Zoran Đinđić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter