nemaju nikakvu zaštitu

Ubijaju ih kao na fimu, u tjedan dana ubijeno troje, a dovoljno je samo da spomenu narkokartele i neće dočekati jutro


100posto
04.08.2019.08:00
Ubijaju ih kao na fimu, u tjedan dana ubijeno troje, a dovoljno je samo da spomenu narkokartele i neće dočekati jutro
iStock

sažeto

Njihova smrt dovodi se u vezu s istraživanjima trgovine drogom i korupcije, a većina tih zločina prođe nekažnjeno


100posto
04.08.2019.08:00

U posljednjih tjedana dana u Meksiku je ubijeno troje novinara. Jedan novinar ubijen je u noći između četvrtka i petka, samo dan nakon što je iz pištolja ubijen i urednik jednog informativnog portala. Tijelo trećeg novinara pronađeno je početkom tjedna u prtljažniku napuštenog automobila u državi Morelos.

U osam mjeseci ubijeno devet novinara

Ilustracija / Getty Images

Svakog dana situacija je sve dramatičnija za novinare koji doslovno svaki dan nose glavu u torbi i ne znaju hoće li dočekati kraj dana. Samo od početka ove godine u Meksiku je ubijeno devet novinara. Ta je zemlja i proglašena jednom od najopasnijih država za novinare. Od 2000. godine u toj zemlji je ubijeno više od 100 novinara.

Njihova smrt dovodi se u vezu s istraživanjima trgovine drogom i korupcije, a većina tih zločina prođe nekažnjeno.

Sredinom svibnja ove godine ubijen je novinar Francisco Romero na karipskoj obali Meksika, bio je pod zaštitom države te je radio za lokalne medije, a njegov je leš pronađen  u gradu Playa del Carmen.

Bio u programu zaštite novinara

Također je otkriveno kako je žrtva 12. travnja prijavila prijetnje.  On je bi nezavisni novinar koji je radio za jedan meksički dnevni list te je bio u programu zaštite novinara, ali ni to mu nije pomoglo da sačuva živu glavu. 

Meksiko se nalazi na 147. od 180 mjesta na rang listi slobode medija Reportera bez granica, a kako otkriva ta organizacija Meksiko je među najopasnijim mjestima za novinare u svijetu na jednakom nivou opasnosti za novinare kao što su Afganistan, Jemen i Sirija.

Ubijaju ih samo ako spomenu narkokartele

Novinare u Meksiku ubijaju ako i spomenu narkokartele. Tako je u ožujku ove  godine ubijen meksički novinar koji se bavio istraživanjem narkobandi u sjevernoj meksičkoj državi Sonora, On je upucan u svom domu nedaleko od granice s SAD. 

Tako je prije dvije godine prestao izlaziti meksički dnevni list Norte u tiskanom izdanju zbog niza nekažnjenih ubojstva novinara, među kojima je i ubojstvo novinarke Miroslave Breacha, koja je ubijena dok je vozila dijete u školu. Ubojice su joj  ostavili poruku na automobilu koja glasi 'zato što si lajava'.

Meksiko

ubojstva

novinari

narkokarteli

newsletter

Prijavite se na Newsletter