Troškove prijevoza možete dijeliti

Uber u Hrvatskoj od danas ima morske taksije koji povezuju kopno i otoke


Sanja Rapaić
30.06.2017.15:45
Uber u Hrvatskoj od danas ima morske taksije koji povezuju kopno i otoke
Cropix

sažeto

Usluge direktnog prijevoza dostupne su za gradove Split, Hvar i Dubrovnik, do mjesta na kojima su snimane scene iz Igre prijestolja


Sanja Rapaić
30.06.2017.15:45

Osim na kopnu, Uber svoje usluge prijevoza od danas pruža i na vodi, a zemlja u kojoj je taxi-brodovima probio led, upravo je Hrvatska. Princip ove jedinstvene usluge u svijetu isti je kao i kod prijevoza taksijima, samo što do odredišta, umjesto automobilom, stižete brzim brodićem.

Usluge direktnog prijevoza dostupne su za gradove Split, Hvar i Dubrovnik, do mjesta na kojima su snimane scene iz Igre prijestolja. Za one dubljeg džepa zanimljivo je da će se Uber brodići moći iznajmiti i na čitav dan. Na raspolaganju su dvije veličine morskih taksija – redovni kojim se može voziti do osam osoba (vožnja stoji 392 dolara), te XL varijanta za 12 osoba, po cijeni od 490 dolara. Cjelodnevna avantura stoji 1090 dolara, no putnicima je i u ovoj varijanti na raspolaganju Uberova opcija podjele troškova vožnje uz koju se lakše diše.

Prije tri mjeseca iz Ubera su istaknuli kako u Hrvatskoj imaju više od 100 tisuća registriranih korisnika, od čega oko 90 tisuća aktivnih te 1.500 partnera-vozača te da u iduće tri godine očekuju novih 10 tisuća partnera-vozača. Očekuju i da će se prošlogodišnja brojka, od 35 tisuća turista, koji su koristili Uber u Hrvatskoj, ove godine čak utrostručiti.

No, iako su čelni ljudi Ubera istaknuli kako se nadaju da će 'vlasti u Hrvatskoj prepoznati potencijal digitalne ekonomije te prilagoditi svoju regulativu u skladu sa smjernicama Europske unije’, to je još uvijek prilično neizvjesno. Naime, prije nekoliko dana premijer Andrej Plenković je izjavio kako je korištenje prijevoza putem Ubera protivno važećim propisima u Hrvatskoj, istaknuvši i kako, prema podacima inspekcijskog nadzora, vozači Ubera nemaju odgovarajuću licenciju za prijevoz osoba.

"Do sada je provedeno više od 170 inspekcijskih nadzora, izrečene su novčane kazne u iznosu od 5,2 milijuna kuna, 11 vozila je zaplijenjeno, a na prekršajnim sudovima izrečeno je 19 prvostupanjskih presuda", rekao je premijer istaknuvši da će se, nakon provedenih analiza, predložiti izmjene i dopune zakona kako bi se preciznije reguliralo to pitanje.

Uber

otoci

UberBoat

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter