KULT(NE) LIČNOSTI

U zemlji čokolade i vafela vladao je 'Hitler prije Hitlera', pobio je 10 milijuna ljudi, svoje bogatstvo ostavio je prostitutki s kojom je živio


Valerija Bebek
28.04.2019.14:00
U zemlji čokolade i vafela vladao je 'Hitler prije Hitlera', pobio je 10 milijuna ljudi, svoje bogatstvo ostavio je prostitutki s kojom je živio
Profimedia

sažeto

Leopold II vladao je Belgijom 44 godine, dok je svojoj zemlji donio prosperitet i radnička prava, izmrcvario je koloniju u Africi


Valerija Bebek
28.04.2019.14:00

Povijest bijelog kontinenta nije ga baš upamtila, ne zato što nije radio velike i dobre stvari za svoju zemlju, nego zato što je njegova zemlja silno pokušala da se na njegova nedjela zaboravi. Leopold II vladao je Belgijom pune 44 godine, a priskrbio si je naziv 'Hitler prije Hitlera' kao i 'Krvnik Konga'. Tu afričku zemlju on je doslovno kupio, a izravno je zaslužan za smrt pola njenog stanovništva, u brojkama bi to bilo 10 milijuna ljudi.

Rođen je početkom travnja 1835. godine kao drugi sin belgijskog monarha Leopolda I i njegove druge supruge Louise, kćeri francuskog kralja Louisa Philippa. Stariji brat umro je prije njegova rođenja tako da je bio jedini pretendent na prijestolje. Već s devet godina Leopold je dobio titulu vojvode te potporučnika belgijske vojske.

Nakon smrti majčinog djeda, majka mu obolijeva od tuberkuloze i umire kada je Leopoldu bilo 15 godina. Samo tri godine kasnije, 1853. u dobi od 18 godina oženio se Marie Henriette od Austrije. Iz Habsburške loze, bila je rođaka austrijskog cara Franca Josipa I. To je bio dogovoren brak kako bi se ojačala belgijska monarhija.

Brak iz koristi

Supruga Henrietta bila je energična, obožavala je jahanje i bila je poznata po ljepoti, ali isto tako navodno je imala groznu narav. S vremenom brak im je postao nesretan i veći dio života supružnici su živjeli odvojeno.

Profimedia

Kada je 1865. umro Leopold I., nakon točno sedam dana Leopold II. dao je zakletvu i s 30 godina postao belgijski kralj. S Henriettom je dobio četvero djece, jedini sin, također Leopold umro je 1989. Dobio je fatalnu upalu pluća, nakon što je upao u jezero.

Ta tragedija jako je ražalostila kralja, budući da mu je to bio jedini nasljednik, u pokušaju da dobiju još jednog sina dobili su najmlađu kćer Clementine. Nakon čega su se kraljevski supružnici potpuno odvojili.

Henriette je vrlo strogo odgajala njihove tri kćeri, a Leopold se odao bludničenju i izrabljivanju kolonije. Leopold II bio je jako usmjeren na to da svojoj zemlji donese prosperitet - što je u ono doba značilo da mora imati bogate kolonije. U svojoj zemlji omogućio je formiranje radničkih sindikata, što je donijelo velika radnička prava i odraslima i djeci.

Cijenu je platio drugi narod

Reformirao je vojsku, ustav, sustav glasovanja te izgradio neke od najvrjednijih belgijskih zdanja. Njih nije ostavio svom potomstvu (ni legalnom ni ilegalnom) nego belgijskom narodu.

No cijenu svega toga platio je jedan drugi narod. Doslovno je kupio zemlju i time postao vlasnik njezinih ljudi. U to doba, nemojmo se lagati, sve dobrostojeće zapadno-europske zemlje svoje bogatstvo i prosperitet zahvaljuju kolonijama. A to je i Leopold II imao na umu za Belgiju i sebe kao njenog vladara.

Profimedia

To je pokušavao od 1876. na razne načine, a na kraju je osnovao privatni holding, prerušen u međunarodnu znanstvenu i dobrotvornu organizaciju. Kao privatna osoba s posuđenim novcem belgijske vlade Leopold II je osnovao koloniju u Africi i nazvao ju 'Nezavisna država Kongo'. Na tom je teritoriju živjelo oko 20 milijuna ljudi i sa zemljom postao je vlasnik stanovništva.

Nakon što se dobrano diplomatski pomučio 14 predstavnika europskih zemalja i SAD-a priznale su Leopolda II kao vladara teritorija, bilo je to 1885. Ta je država bila 76 puta veća od Belgije, a njome je vladao privatnom vojskom 'Force Publique', a jedino što ga je zanimalo bila je eksploatacija prirodnih resursa i besplatne radne snage.

Bjelokost i kaučukovac

Isprva se iz ND Kongo u Belgiju izvozila bjelokost, ali kako to nije donijelo očekivanu zaradu proširili su izvor prihoda. U to je vrijeme porasla potražnja za kaučukovcem na globalnoj razini te se Leopold II bacio na proizvodnju istog. Za branje kaučukovca odlučio je maksimalno iskoristiti besplatnu radnu snagu, tako du domorodci postali njegovi robovi. Mogli su ili raditi do iznemoglosti ili umrijeti.

Ono što je uistinu stravično je da su milijuni ljudi, stradali jer nisu mogli ispuniti neostvarive kvote, propisane norme. Njih su za kaznu mučili, odsijecali udove i masovno pogubljivali. Povjesničari kažu da je za vrijeme 'Nezavisne države Kongo' ubijeno oko 10 milijuna ljudi, to je polovina stanovništva države.

Profimedia

Prvi tko je posumnjao da se u Kongu događa nešto loše, a da ne djeluje Leopoldov projekt posvećen 'poboljšanju života domorodačkog stanovništva', posumnjala je Britanska kruna. Poslali su inspekciju u Kongo, nakon čega je osnovana prva masovna organizacija za ljudska prava na svijetu. Na žalost, nije samo belgijska kolonija mrcvarila svoje stanovništvo, to su radili i Njemačka, Francuska i Portugal.

Živio s prostitutkom

Privatno je Leopold II imao mnogo ljubavnica, a od 1899. kada mu je bilo 65, prisvojio si je 16-godišnju francusku prostitutku Caroline Lacroix. S njom je proveo zadnjih 10 godina života na užas i zgražanje belgijske javnosti. Leopold II je svoju ljubavnicu zasipao bogatstvom od novca, imanja, poklona sve do plemićke titule - postala je barunica Vaughan.

Njih dvoje tajno su se crkveno vjenčali pet dana prije njegove smrti, zbog propusta da obave i svjetovno vjenčanje pred zakonom je njihov brak ostao nevažeći.

Leopold II umro je na isti dan kada je postao kralj, 17. prosinca 1909. godine, nakon točno 44 godine kraljevanja. Njega je naslijedio Albert, sin Leopoldovog brata Filipa. Nakon smrti otkrilo se da je Leopold II svojoj Carolini ostavio ogromno bogatstvo, koje su i belgijska vlada i tri kćeri pokušale prisvojiti sebi.

Profimedia

Ono što je još zanimljivije jest da je Caroline imala dva sina, najvjerojatnije su bili Leopoldovi. Da je njihov brak bio valjan pred zakonom, dječaci bi imali vrlo snažno pravo na prijestolje.

Nakon njegove smrti pa sve do danas Belgija, zemlja najpoznatija po čokoladi i vaflima, ulaže mnogo energije da se provede 'veliki zaborav'. Zato mnogi Belgijanci svog Leopolda II. poznaju kao velikog graditelja, a muzeji ga predstavljaju kao prosvjetitelja i osloboditelja kolonija.

kult(ne) ličnosti

Belgija

Kongo

Leopold II

kolonije

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter