HOĆE LI NAM DONIJETI ŽIRAFE?

U Zagreb danas stiže jedan od najsmješnijih i najkontroverznijih političara Srbije - vjenčavao životinje, dijelio novac biračima, prijateljevao s Arkanom...


Tomislav Kukec
02.11.2018.10:30
U Zagreb danas stiže jedan od najsmješnijih i najkontroverznijih političara Srbije - vjenčavao životinje, dijelio novac biračima, prijateljevao s Arkanom...
Facebook

sažeto

Dragan Marković Palma, bivši gradonačelnik i aktualni predsjednik Skupštine grada Jagodine, dolazi u metropolu na poziv gradonačelnika Milana Bandića


Tomislav Kukec
02.11.2018.10:30

Na poziv gradonačelnika Milana Bandića, u Zagrebu danas boravi jedan od najkotroverznijih političara Srbije, predsjednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma. 

Vjenčao dvije jagodinske žirafe

Riječ je o osebujnom liku čije bi se anegdote mogle prepričavati satima, a Jagodinom vlada populizmom. Tako već 14 godina organizira prijem za građane na kojem dodjeljuje gradski novac siromašnima i bolesnima. Po tri tisuće dinara (oko 180 kuna) tako daje obiteljima za svako dijete koje ide u školu, a oko 120 kuna dobivaju bolesni koji trebaju novac za lijekove.

Njegovi kritičari kažu kako se radi o kupovanju birača, no on od mjere ne odustaje, a mediji redovito fotografiraju velike redove koji se stvaraju pri podjeli novčane pomoći. Pomoć danas dijeli malo ozbiljnije nego prije, kada je javno i pred kamerama umirovljenike ispitivao što im je, pa kad bi saznao od čega boluju govorio "tebi dve hiljade, tebi tri". Video tog bizarnog performansa postao je hit na internetu. 

Vijest dana bio je doček žirafe Jovanča u jagodinski zoološki vrt 2012. godine, a potom je stigla i žirafa Ema, pa je Palma te godine izveo urnebesan performans i novinare pozvao na "svadbu" dvaju žirafa. Tada je čak i raspustio sjednicu Skupštine nakon samo pet minuta, kako bi svi skupštinari stigli na "vjenčanje".

Pojasnio je kako je on protiv "bijele kuge" kako kod ljudi, tako i kod životinja, pa rekao da od žirafa očekuje najmanje dva potomka. Jadnim žirafama nije baš bilo jasno što im se događa. Svadbu je upriličio kao odgovor na gay pride u Beogradu, komentiravši kako se on zalaže za ljudska prava, te da gayevi "mogu raditi što hoće u svoja četiri zida" i ne vidi kako su im uskraćena prava.

Palma je obično najveseliji sudionik trubačkog festivala u Guči gdje je briljirao i ove godine, zatraživši od trubača "onu srpsku", nakon čega su se začuli taktovi vojne koračnice posvećene kralju Petru. 

Pisali smo i kako je prodao sve fotelje u jagodinskoj Skupštini jer su "preudobne pa su političari predobro zavaljeni i donose loše odluke", a skupštinarima je kupio drvene stolice.

Organizirao seoske fešte

Palma je i uspješan poduzetnik, vlasnik autoprijevozničkog poduzeća i televizije Palma plus. Karijeru poduzetnika počeo je nakon trogodišnje privredne škole, a prvi mu je posao bio iznajmljivanje šatora i drugih potrepština za narodna veselja. Okušao se i u estradnim vodama, neko je vrijeme organizirao nastupe pjevača po seoskim feštama. Politička karijera veže mu se uz zloglasnog Željka Ražnjatovića Arkana, s kojim je devedesetih osnovao Stransku srpskog jedinstva. Sada je u stranci Jedinstvena Srbija, a njeguje jako dobre odnose sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, koji je redoviti gost njegovih stranačkih događanja. 

Medije često zabavlja svojim gafovima. Osim što je Vučića jednom prilikom nazvao Ivica Dačić, pa se pravdao da je stalno s Dačićem, javnost je nasmijao do suza izjavom kako je bio u Dubaiju i tamo vidio "najveću zgradu u Europi". 

Bandićevim pozivom Palma se pohvalio na svom Facebook profilu, navodeći kako bi sa zagrebačkim gradonačelnikom trebao razgovarati o pitanjima "ekonomske, kulturne i sportske suradnje". Na čemu će točno surađivati Zagreb i Jagodina zasad nije poznato, no njegov posjet nije baš svima dobro 'legao'.

Član zagrebačke Gradske Skupštine Renato Petek tako je na društvenim mrežama napisao da je ogorčen zbog Palminog dolaska opisavši ga kao "intimusa ratnih zločinaca, ratnog profitera i homofoba". 

'Oboje su populisti'

"Marković je, prema nekim svjedocima, slao pomoć paravojnim okupacijskim i zločinačkim postrojbama Ražnjatovića Arkana, koje su okupirale istočnu Hrvatsku i tamo napravile brojne ratne zločine. Ražnjatović ga je navodno zauzvrat učinio „kraljem ugljena“ u Srbiji iz čega je Marković, kao monopolist i dobavljač ugljena i za Vojsku Srbije i Jugoslavije, izgradio svoje poslovno carstvo. Već 1993. Marković s notornim Željko Ražnatovićem Arkanom i još jednim ratnim zločincem koji je tijekom Domovinskog rata harao Dalmacijom, Borislavom Pelevićem, osnovao je stranku i time ušao u politički život Srbije. Poslije Arkanove likvidacije, njegov kum Pelević i naš gost Marković, otišli su u Srpsku naprednu stranku koja danas s Vučićem vlada Srbijom", napisao je Petek. 

Dodao je i kako se "sličnosti privlače", ustvrdivši kako su i Bandić i Palma notorni populisti. 

Zagreb

Milan Bandić

Dragan Marković Palma

Jagodina

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter