Zvuči poznato?

Komičar koji u seriji igra predsjednika mogao bi biti novi lider Ukrajine jer je ljudima dosta korumpiranih političara pa više vjeruju glumcu


100posto
31.03.2019.10:30
Komičar koji u seriji igra predsjednika mogao bi biti novi lider Ukrajine jer je ljudima dosta korumpiranih političara pa više vjeruju glumcu
Screenshot/YouTube

sažeto

Komičar Volodimir Zelenski vodi u svim relevantnim anketama 


100posto
31.03.2019.10:30

Ako ste mislili da je Hrvatska zemlja apsurda u kojoj mrtvi izlaze na glasanje, predsjednica studira dok je na funkciji, a u parlamentu sjede oni koji vjeruju da su ljudi reptili, razmislite ponovno. Naime, Ukrajinci danas od jutra glasaju na predsjedničkim izborima, a već u prvom krugu velike šanse ima pobijediti komičar bez ikakvog političkog iskustva.

Favorit bez presedana je Volodimir Zelenskij (41), komičar koji u popularnoj ukrajinskoj seriji igra predsjednika. Prema svim anketama vodi debelo ispred aktualnog predsjednika Petra Porošenka,a popularniji je i od bivše premijerke i najpopularnije ukrajinske političarke ikada, Julije Timošenko.

Postčinjenično doba

Zbog teške situacije u Ukrajini te borbi za moć istoka i zapada koje se odvijaju na njenom teritoriju, a rezultirale su 2014. pripojenjem Krima Rusiji i ratom koji se u nekim dijelovima zemlje još uvijek ne smiruje, stanovnici Ukraine izgubili su povjerenje u sve institucije i političare pa su šansu odlučili ovoga puta dati komičaru.

Da su granice stvarnosti i fikcije sve tanje što više ulazimo u 'postčinjenično doba', sjajno ilustrira slučaj komičara Zelenskog. U seriji 'SLuga naroda' on igra profesora povijesti koji postaje slavan jer se video na kojem vrijeđa vlastodršce proširi internetom. Potom se odlučuje kandidirati za predsjednika i pobjeđuje na izborima.

Politički zelen

Baš kao u seriji, Zelenskij je svoju kandidaturu objavio na Silvestrovo na televiziji koja emitira seriju i to umjesto tradicionalnog obraćanja predsjednika Porošenka. S televizije su rekli da se to dogodilo zbog tehničkih teškoća.

Zelenskijeva najveća vrlina i najveća mana je upravo to što je 'zelen', odnosno politički neiskusan pa još uvijek nije stigao uprljati ruke u brojnim korupcijskim aferama u koje su ostali političari od kojih se očekivalo da provedu reforme umočeni do grla. Zvuči poznato?

Trend glumaca političara izgleda da je zahvatio svijet. Voljeli bismo da se tome pridruži i SAD. U Bijeloj kući bi umjesto Trumpa zabavnije bilo gledati Kevina Spaceya ili Robin Wright Penn koji također igraju predsjednike u seriji 'Kuća od karata'.

Ukrajina

predsjednički izbori

Volodimir Zelenskij

newsletter

Prijavite se na Newsletter