SERIJAL MAFIJA: monstrouzan način zarade

U šumskim požarima s njihovim potpisom stradalo je više od 80 ljudi, među mrtvima bila su i djeca, a izrešetali su i vatrogasni helikopter koji je gasio vatru!


Daniel Radman
21.07.2019.19:00
U šumskim požarima s njihovim potpisom stradalo je više od 80 ljudi, među mrtvima bila su i djeca, a izrešetali su i vatrogasni helikopter koji je gasio vatru!
Getty Images

sažeto

Najgore je bilo u Italiji, a šume su palili kako bi što više zaradili 


Daniel Radman
21.07.2019.19:00

Ogromni požari zahvatili su Mediteran 2007. godine. Grčka, Španjolska, Portugal, Italija, Hrvatska... Val vrućina, temperature koje su išle preko 40 stupnjeva, pa i dugotrajno sušno razdoblje, učinili su svoje. No, sve ukazuje da se krivnja ne može svaliti samo na prirodu, bilo je tu i ljudskog djelovanja. Ipak, nije se radilo o 'običnim' piromanima, postojao je i opravdan strah da iza svega stoji potpis – mafije!

Opožarena zemlja postaje građevinsko područje

Getty Images

Svjetska organizacija za zaštitu okoliša (WWF) digla je tada larmu, zbrojili su 'dva i dva' i došli do zaključka: "Tek što izgori neka šuma, upadljivo se mnogo špekulanata zemljištem zanima za kupnju tih terena koje inače nikada ne bi mogli kupiti dok je na njima bila šuma", objasnila je princip aktivistica WWF-a Nina Griesshammer.

Nakon požara, spaljeno zemljište bilo bi pretvoreno u poljoprivrednu ili građevinsku površinu, pa je posve jasno da iza tragedije dolazi novac. Krivnja je, dakako, i na političarima koji, smatrali su u WWF-u, nisu sprečavali takve procese. Rješenje su ponudili u donošenju jedinstvenog europskog zakona kojim bi se spriječila prenamjena opožarenih područja.

Na vatrogasni helikopter ispalili 18 metaka

Getty Images / Ilustracija

Naravno, kad je riječ o mafiji, epicentar ovih aktivnosti bio je u Italiji. Ondje je te 2007. godine proglašeno izvanredno stanje, buknulo je na stotine požara (primjerice, samo u regiji Lazio oko glavnog grada Rima bilo je 18), a najveće sumnje pojavile su se, očekivano, u Napulju i na Siciliji.

Nisu se samo zaustavili na paljenju, već su krenuli i u rat protiv vatrogasaca kako bi ih onemogućili u obavljanju njihovog posla. Izvještaji su govorili o napadu u pokrajini Campania na vatrogasni helikopter na koji je otvorena vatra dok je nadlijetao nad rijekom Volturno. Na helikopter je ispaljeno 18 metaka, a osim toga mafijaši su uništili i telekomunikacijski stup kako bi onemogućili komunikaciju vatrogasaca.

'U tijeku je očigledna ofenziva, koju je vjerojatno organizirao moćni klan Casalesi Camorra. Iza ovih jednostavnih požara krije se posao vrijedan milijune, a Camorra želi stvoriti nove zone za gradnju', bez ikakvog sustezanja je prokomentirao situaciju dužnosnik regionalne vlade Corrado Gabriele.

WWF se i tu uključio u akciju, nagovarali su vladu da ponudi 100.000 eura nagrade onima koji otkriju piromana, a lokalni biskup je s oltara poručio da bi se oni koji podmeću požare trebali izopćiti iz crkve. No, bizarno rješenje protiv mafije ponudio je jedan stočar.

"Italija je izgubila 90 posto svojih pastira u posljednjih 30 godina, a time i ispašu stazama ogromnih travnjaka u šumama. To znači više sušene trave u ljeto, što je pravo gorivo koje potiče požare da se brzo i razorno šire", rekao je Nuncio Marcelli, predsjednik lokalne udruge farmera.

Kako mačke uzrokuju požare?

Getty Images / Ilustracija

Slične vijesti pojavljuju se i za 10-ak godina. Požara je manje, no očito je da su podmetnuti. Tako je na Siciliji došlo do serije požara koji su planuli gotovo u isto vrijeme u – nacionalnom parku!? Cilj nije ni malo bio slučajan, direktor parka Giuseppe Antoci bio je na listi za odstrel jer je htio raskrinkati mafijino manipuliranje poljoprivrednim poticajima, a otkrio je jedan od načina kako mafijaši podmeću požare.

"Natope krpu benzinom, vežu je mački za rep i puste je u šumu", izjavio je.

Požari, naravno, nisu podmetnuti (samo) kao prijetnja Antociju, već su oko bacili i na zemljište ne prežući se ni paljenja stoljetnih stabala. No, u cijeloj priči jedna je stvar posve zanimljiva. Talijani su zakon koji je WWF htio progurati na europskoj razini donijeli još 2000. godine. Shvatili su da je više od 90 požara izazvano namjernim podmetanjem vatre te su donijeli odredbu prema kojoj na opustošenom prostoru ne smije ništa graditi.

Međutim, kao što se da primijetiti, ni to nije smanjilo požare. U svakom se požaru krije neki biznis pa se počeo okretati novac na (obaveznom) pošumljavanju, a pojavili su se i drugi motivi. Palilo mi se zemljište koje bi imali drugi poduzetnici, samo da se njih onemogući u investiciji, palilo se i zbog toga da se zemljište prenamjeni u poljoprivredno i smanji vrijednost, kako god okrenuli mafija se nije mogla spriječiti od piromanskih aktivnosti.

Ni Grčka nije pošteđena

Profimedia / Ilustracija

Nije to samo bio usamljen slučaj u Italiji. I u Grčkoj se dogodio gotovo isti scenarij. Tijekom 2007. vatra je odnijela 84 života, a grčke vlasti su utvrdile da je i ovdje došlo do namjernog paljenja. Ono što je do tada bila zaštićena zona masovno je prebacivano u građevinsko zemljište. Postojala je i još jedna korist vezana uz kriminalne radnje, kako su ljudi napuštali svoje domove, lopovi su koristili priliku i ciljali na 'čišćenje vila'.

Ni ovdje se nije previše promijenilo. Lani je opet došlo do velikih požara, stradalo je područje Atike, a odnijeli su 102 žrtve. Među njima su bila i djeca, a najmlađe je imalo tek šest mjeseci.

"Ti požari nisu slučajni", bez ikakvih je ograda prokomentirao tadašnji ministar za civilnu zaštitu Nikos Toskas, no osim imenovanja krivca, kao i u talijanskom primjeru, nije mogao više učiniti.

Italija

Grčka

vatra

mafija

požari

Sicilija

serijal mafija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter