'platinasti vuk'

U Srbiji počinje međunarodna vojna vježba, samo Hrvatska i Kosovo ne sudjeluju


Ružica Matić
11.06.2017.20:30
U Srbiji počinje međunarodna vojna vježba, samo Hrvatska i Kosovo ne sudjeluju
Reuters

sažeto

Srbima i Amerikancima pridružit će se i vojnici iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Mađarske, Slovenije, Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore


Ružica Matić
11.06.2017.20:30

U Srbiji u ponedjeljak počinje međunarodna vojna vježba "Platinasti vuk 17" u kojoj će sudjelovati 450 vojnika iz devet država, priopćilo je Ministarstvo obrane Srbije.

U Beograd je u nedjelju doputovalo 80 pripadnika Nacionalne garde američke savezne države Ohio, koji će sudjelovati u vojnoj vježbi u bazi "Jug" kraj Bujanovca na jugu Srbije. U zračnoj luci Nikola Tesla dočekali su ih srpski ministar obrane Zoran Đorđević i američki veleposlanik u Srbiji Kyle Scott. 

Američkim i srpskim vojnicima u vježbi će se pridružiti i vojnici iz Velike Britanije, Mađarske, Bugarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore.

Ministarstvo obrane Srbije

Od država nastalih na području bivše Jugoslavije u međunarodnoj vojnoj vježbi ne sudjeluju samo Hrvatska i Kosovo. 

Vježba "Platinasti vuk 17" trajat će do 23. lipnja, izjavio je ministar.

"Naši vojnici će imati što naučiti od pripadnika Oružanih snaga SAD-a koji imaju veliko iskustvo, a i mi ćemo imati što podijeliti s njima. Ova vježba predstavlja nastavak suradnje koja će se svakako produbljivati i narednih godina", rekao je Đorđević. 

Uvježbavat će se uporaba "nesmrtonosnog oružja, procedure prilikom angažiranja u multinacionalnim operacijama i postupcima u multinacionalnom okruženju", a jedan od ciljeva vježbe je i razmjena iskustava jedinica u dosadašnjem angažiranju u mirovnim operacijama, piše Hina. 

Ministarstvo obrane Srbije

Vojska Srbije surađuje sa više od 60 država, a ključni cilj zajedničkih vojnih vježbi i obuke je povećanje operativnih i funkcionalnih sposobnosti vojske Srbije, stoji u priopćenju Ministarstva obrane Srbije.

U Planu bilateralne vojne suradnje Srbije sa SAD-om ove godine planirano je više od 130 aktivnosti, među kojima sedam zajedničkih vježbi te dodatna 41 aktivnost u okviru programa Međunarodnog vojnog obrazovanja i obuke.

Srbija

međunarodna vojna vježba

Platinasti vuk

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter