I oporba i vladajući

U Srbiji oštre reakcije na izbor premijerke, upitno njezino izglasavanje


Valerija Bebek
16.06.2017.10:25
U Srbiji oštre reakcije na izbor premijerke, upitno njezino izglasavanje
Reuters

sažeto

Oporba je žestoko napala izbor Ane Brnabić, okarakteriziravši tu odluku kao kompromis sa Zapadom, jedinstva nema ni u vladajućoj stranci


Valerija Bebek
16.06.2017.10:25

Izbor Ane Brnabić za mandatarku premijera Srbije nije prošao bez protivljenja i reakcije, trebao je samo jedan dan da se protivnici oglase u javnosti. Najoštrije kritike došle su iz redova oporbe, a srpski mediji javljaju kako ni stranka predsjednika Srpske napredne stranke (SNS) nije jedinstvena u prihvaćanju Vučićeve odluke. Koalicijski partneri također su podijeljeni oko imenovanja mandatarke, a konzervativna oporba optužuje Aleksandra Vučića kako je ovo imenovanje kompromis pred Washingtonom i politikom Zapada.

Šest zastupnika Jedinstvene Srbije čiji je vođa Dragan Marković Palma neće glasati za izbor Ane Brnabić na mesto premijera, saznao je Blic. Marković je još ranije za Blic prokomentirao kako "Ana Brnabić neće biti njegov premijer".

Niti u vladajućoj stranci nema jedinstva. "Slom je potpuni u stranci. Ova odluka za mnoge je iznenađenje. Teško da će svi naši zastupnici podići ruku za Brnabićevu", kazao je izvor iz vrha SNS-a. 

Javnosti se putem Twittera obratio predsjednik Dveri Boško Obradović, kazavši kako Brnabić uživa veće povjerenje od Zapada nego Vučić, id a je zato predsjednik predložio ono što mu je Zapad naredio.

Sanda Rašković Ivić šefica "Nova Srbija - Pokret za spas Srbije" rekla je kako je izbor Ane Brnabić za buduću premijerku kapitulacija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića pred Washingtonom, prenosi b92.

Iz Demokratske stranke Srbije se oglasio predsjednik Miloš Jovanović, koji je rekao da ne vidi ništa što Brnabićevu kvalificira kao vođu srpske Vlade. "Nadam se da se nitko nije rukovodio činjenicom da ličnost Ane Brnabić odgovara definiciji današnje političke korektnosti", rekao je Jovanović.

Dragan Šutanovac iz Demokratske Stranke u priopćenju je rekao kako Srbija postaje Sultanat. "Nakon razgovora s predstavnicima vladajuće većine i dijela opozicije, predsjednik je odredio mandatara koga nitko tijekom tih razgovora nije predložio. To govori u prilog tezi da se u Srbiji simulira demokracija nauštrb svih građana koji u Srbiji svakoga dana žive sve lošije", kazao je Šutanovac.

Čedomir Jovanović, predsjednik Liberalno-demokratske partije ostavio je otvorenu mogućnost za suradnju, ali samo ako Brnabić “zna razlikovati Moskvu i Bruxelles“. Suradnja će ovisiti o sposobnosti Ane Brnabić da "presiječe gordijske čvorove u regiji, od Bosne i Hercegovine i Kosova do Hrvatske, što je preduvjet čupanja Srbije iz živog blata devedesetih."

Ako se zaista ostvari scenarij u kojem će 30 zastupnika SNS, uz njih šest iz Jedinstvene Srbije glasati protiv Vučićeve odluke, izbor Ane Brnabić mogao bi se dovesti u pitanje.

Srbija

Aleksandar Vučić

Ana Brnabić

reakcije

premijerka Srbije

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter