Anketa: Trebamo li i mi tako?

U Srbiji najavili uvođenje doživotnog zatvora za ubojice djece i višestruke ubojice, kao i duplo strože kazne za silovatelje, dilere i kriminalce


Valerija Bebek
12.01.2019.13:00
U Srbiji najavili uvođenje doživotnog zatvora za ubojice djece i višestruke ubojice, kao i duplo strože kazne za silovatelje, dilere i kriminalce
Marko Djurica/REUTERS

sažeto

Vučić je najavio da će se Srbija ugledati na Njemačku i Austriju


Valerija Bebek
12.01.2019.13:00

Koliko puta se naša javnost zgroze nekog nedjela, a nakon sudskog procesa još više blage kazne. Silovanja i obiteljska nasilja koja se provuku po jedva godinu dana zatvora. Monstrumi zatvoreni na 40 godina iz zatvora mogu izaći kao još dobrodržeći 60-godišnjaci. Slična praksa je, kako tvrdi predsjednik te zemlje i u Srbiji. No, odlučio je Aleksandar Vučić tome stati na kraj. U Beogradu je u subotu u zgradi Predsjedništva održana sjednica Savjeta za nacionalnu sigurnost kojom je predsjedao Vučić.

"Kriminalci, država će da vas pregazi! Zgazit ćemo vas! Odlučili smo, i to će sve biti provedeno u narednih 20 dana, uvodimo ono što nemamo, a što imaju sve razvijene zemlje Zapada kao Njemačka, Austrija", oštro je najavio predsjednik Srbije. Kazao je kako će se zbog tih promjena na njih sručiti svi borci za ljudska prava, javlja Blic.

Očekuje podršku EU za ove promjene

"Izgleda da smo samo mi na Balkanu mekog srca... Znači, uvodimo doživotnu robiju i drakonske kazne! Za silovatelje nekada je bio minimum tri godine pa čas posla izađe iz zatvora... E to više tako neće moći! Sad će za silovanje kazne biti od pet do 15 godina, za nasilje u obitelji minimum godinu dana, a za ubojstvo je bilo od 10 do 20 godina a sad će biti duplo! Pa kome se isplati, pa onda da te vidim da li ti se isplati dilati drogu, silovati", rekao je Vučić.

Osim toga najavio je da će suđenja morati biti završena u razumnom roku, sve će morati biti završeno u 12 mjeseci. Kazao je da očekuje podršku Europske unije oko toga. "Što da Njemačka ima doživotnu robiju, a mi ne?", zapitao je. Je li to predizborni trik, kako su komentirali neki čitatelji srpskih medija, stvarna nakana za borbu protiv kriminala ili najava obračuna s protivnicima. Ideja je tu, izrečena jasno i glasno. 

Mislite li da je pooštrenje kazni za najteža djela potrebno i u Hrvatskoj, recite nam svoje mišljenje u anketi.

Srbija

Aleksandar Vučić

doživotan zatvor

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter