Pomogao grad Split

U Splitu otvorena učionica za islamski vjeronauk


HINA
24.02.2017.20:40
U Splitu otvorena učionica za islamski vjeronauk
Boris Kovacev / CROPIX

sažeto

Učionica za islamski vjeronauk otvorena je u petak u Splitu u nazočnosti predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftije Aziza Hasanovića


HINA
24.02.2017.20:40

Njezino opremanje financijski su pomogli Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija, što je, kako je istaknuto na svečanosti, potvrda izvrsno uređenih odnosa s tom vjerskom zajednicom na razini cijele Hrvatske.

"Iz ovih klupa moraju se prevenirati svi ekstremizmi i radikalizmi, a ključni uspjeh za to je odgoj i obrazovanje koje se postiže kroz ovakve učionice", rekao je na svečanosti predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz Hasanović.  Danas se nude "razna alternativna, nastrana i radikalna učenja koja odvode našu djecu i omladinu na nekakva ratišta", istaknuo je.

 "Mi s ponosom želimo kazati da iz Hrvatske nitko nije otišao na bilo koje ratište i da nemamo takvu vrstu problema zahvaljujući upravo ovakvim prostorijama gdje poučavamo svoju djecu, omladinu i sve uzraste istinskim vrijednostima vjere i da u punini svoje vjere grade društvo i život u sredini u kojoj žive", istaknuo je muftija Hasanović.

 Po njegovim riječima, današnje otvaranje učionice za islamski vjeronauk u prostorijama Medžlisa u Splitu "velika je svečanost po svojoj ideji i porukama".

Istaknuo je kako posebnu dimenziju novootvorenoj učionici za islamski vjeronauk daje to što su njezino opremanje pomogli Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija, "što ilustrira odlično uređene odnose s Islamskom zajednicom".

 "Govorimo o najbolje uređenim odnosima ne samo u Europi, već i u svijetu", rekao je muftija Hasanović, dodajući kako muslimani u Hrvatskoj "doživljavaju izvrsnu prihvaćenost, od Ureda predsjednice, preko premijera i svih ministarstava do svih lokalnih razina".

 "Mi smo na to ponosni i to ističemo kao svoju vrijednost i prednost jer i sami pridonosimo da tako bude", istaknuo je.

 Također je rekao kako se jučer sastao s potpredsjednikom hrvatske Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem, s kojim je razgovarao o doprinosu muslimana u Domovinskom ratu u kojem je 1180 njih poginulo za Hrvatsku.

 "Također smo se prisjetili i 1922. godine, kada je u sustavu vojske bilo i vojno muftijstvo, ono što je sada vojni ordinarijat", rekao je muftija Hasanović. Najavio je da će u povodu 100. obljetnice službenog priznanja islama u Hrvatskoj uskoro biti objavljena enciklopedija.

 "Na 1600 stranica te enciklopedije bit će vidljivo koliki je doprinos islama i muslimana u proteklih 100 godina Republici Hrvatskoj", istaknuo je muftija Hasanović.

 Glavni imam Medžlisa islamske zajednice u Splitu Vahid Hadžić rekao je kako u Splitu živi oko 1000 Bošnjaka, u Splitsko-dalmatinskoj županiji njih 2300, te da je islamskim vjeronaukom na tom području obuhvaćeno 103 djece.

 "U novootvorenu učionicu za islamski vjeronauk u Splitu dolazit će oko 60 djece i nama je to jako važno, a preostala djeca mogu pohađati islamski vjeronauk u školama, ondje gdje ih je više od sedam jer to omogućavaju propisi", objasnio je imam Hadžić.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar istaknuo je kako će novootvorena učionica za islamski vjeronauk u tom gradu biti mjesto na kojem će se susretati djeca različitih vjeroispovijesti.

"Bit će mi drago da ovdje dođu djeca katolici i drugih vjeroispovijesti i upoznaju se s islamom", rekao je Baldasar.

 Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja istaknuo je kako je u toj županiji visoka razina zajedničkog života sa sugrađanima islamske vjeroispovijesti.

 "Naši građani islamske vjeroispovijesti u Splitu, Splitsko-dalmatinskoj županiji i Hrvatskoj mogu osjećati ono što i jesu, da su građani u punom smislu kao i većinski hrvatski narod", rekao je župan Ževrnja.

 Na svečanosti je bila i saborska zastupnica nacionalnih manjina Ermina Lekaj, koja je tom prigodom rekla da podupire takve projekte kao što su učionice za islamski vjeronauk.

Split

upravo sada

Damir Krstičević

Vahid Hadžić

Islamski vjeronauk

muftija Aziz Hasanović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter