NOVI DETALJI STRAVIČNOG UBOJSTVA

U Slavoniji pokopana žena koju je je muž izbo nožem nasred ulice u Münchenu: 'Radila je za crkavicu, a on bi sve popio'


Sanja Rapaić
30.11.2017.21:30
U Slavoniji pokopana žena koju je je muž izbo nožem nasred ulice u Münchenu: 'Radila je za crkavicu, a on bi sve popio'
Reuters/Ilustracija

sažeto

Sumještanin Branko R., čijim je starim rođacima ubijena Marina pomagala u kućanskim poslovima, za naš je portal ispričao kako je njen život bio pravi pakao


Sanja Rapaić
30.11.2017.21:30

I dok je Hrvatsku danas ponovno potresla vijest o još jednoj ubijenoj ženi, 29-godišnjoj Ani Kurtanjek, koju je, ispalivši joj četiri metka u srce, sinoć ubio bivši policajac s kojim je ranije bila u vezi, u Slavoniji je, u tišini prohladnog četvrtka sahranjena 43-godišnja Marina Brkić, majka trojice sinova koju je nasilni suprug, umirovljeni hrvatski branitelj, prošlog tjedna ubio na ulici u Münchenu.

Screenshot/Facebook

Oni koji su poznavali nesretnu Marinu, danas su se od nje oprostili dirljivim objavama na društvenoj mreži.

"Sahranjena je jadna žena. Trpjela je nasilnu i pijanu budalu skoro 25 godina. Uzdržavala je tri sina, služeći stare ljude za 1200 kuna, jer on bi mirovinu zapio i potrošio u kladionici. Kada je služila mog ujaka i ujnu, plačući je odlazila, jer nije znala što je čeka kod kuće, batine ili istjerivanje. Sinovi sada plaču i pitaju se, kao i svi mi, zašto se takve monstrume ne strpa u ludnicu. Jedino dobro u čitavom ovom zlu je to što ju je izbo u Njemačkoj, jer dobit će, ili doživotnu kaznu ili najmanje 20 godina zatvora, a ovdje bi ga, kao branitelja, drugi dan pustili kući. Neka ti je laka zemlja Marina", napisao je na Facebooku jedan od poznanika nesretne žene.

U mirovinu je otišao kada mu je bilo samo 35, novac je ostavljao u birtijama i kladionicama

Sumještanin Branko R., čijim je starim rođacima ubijena Marina pomagala u kućanskim poslovima, za naš je portal ispričao kako je njen život bio pravi pakao.

"Nasilni suprug Josip tukao ju je čitav vrijeme. S tri je sina, svako malo, bježala svojoj mami, policija je dolazila na stotine puta, no ništa se nije promijenilo. Svaki odlazak kući za nju je bio mogući susret sa smrću jer tamo ju je čekao dokoni nasilnik koji je, sa samo 35 godina, otišao u malu vojnu, invalidsku mirovinu te ju je cijelu ostavljao po birtijama. Nesretna se žena, na posljetku, odlučila otići iz Hrvatske. Odselila je k sestri u Njemačku gdje se i zaposlila, a njen nasilni suprug je, za to vrijeme, devet mjeseci proveo u Vrapču, na liječenju. Kada je izašao, otišao je za njom u Njemačku, obećavao joj je da više neće piti, no nedugo zatim se napio i ponovno ju je strašno pretukao. Sestrin muž mu je, odmah nakon toga, kupio kartu kako bi se vratio u Hrvatsku i dao mu je 100 Eura, no monstrum nije otputovao, presreo je majku svoje djece na ulici i brutalno ju izbo nožem“, kaže nam Branko R.

"Bila je dobra učenica, no život ju je odveo tom čudovištu!"

Istog dana, kada je vijest o tragičnoj sudbini Marine Brkić stigla do njenog malog mjesta u Slavoniji, udruzi BaBe, javio se potreseni nastavnik, koji je ubijenoj predavao četiri godine.

"Marinu i njenog muža Josipa jako dobro poznam. Sjećam se da je bila dobra učenica, ali sudbina ju je, na žalost, odvela tom čudovištu. Živjeli su u predgrađu Slavonskog Broda, u selu Gromačnik. On je kronični alkoholičar i narkoman, liječio se na psihijatriji. Ona je u strahu od njega, s jednim od sinova, pobjegla u Njemačku, no Josip je ipak nekako saznao gdje je ona, otišao jeza njom, a ubrzo potom dogodila se ova teška obiteljska tragedija", kaže bivši nastavnik ubijene Marine, iza koje su ostala tri sina.

Femicid čini trećinu ubojstava: U Hrvatskoj je prošle godine ubijeno čak 20 žena

U pet godina, od siječnja 2012. do konca 2016., ubijene su 72 žene, a presudili su im supruzi, partneri ili bliski muškarci. Porast broja ubojstava žena upućuje na to da zakonske, pravosudne, medijske i edukacijske mjere suzbijanja nasilja nad ženama ne daju željeni rezultat.

"Svim državama koje posjećujem nastojim poslati poruku da treba primjenjivati globalne i regionalne instrumente za zaštitu prava žena i sprečavanja nasilja nad ženama, u slučaju Hrvatske to je ratifikacija Istanbulske konvencije“, poručila je nedavno u Saboru posebna izvjestiteljica UN-a za nasilje prema ženama, Femicide Watch, Dubravka Šimonović.

Konvencija je ta koja pruža pravi put za izgradnju učinkovitije zaštite i promjenu sustava u borbi protiv nasilja nad ženama, istaknula je Šimonović navodeći da u Istanbulskoj konvenciji nema rodne ideologije - u njoj, kako je pojasnila, postoji definicija što je rod kako bi se definiralo što je rodno uvjetovano nasilje nad ženama.

Lagao joj da više ne pije alkohol

Podsjetimo, prije tri tjedna Marina je Josephu dozvolila da dođe u Njemačku, odlučila je ponovo pokušati s ocem svoje djece. Mužu je navodno povjerovala da nije pio alkohol 6 mjeseci te mu je bila spremna dati drugu priliku. Zajedno su iznajmili stan u ulici Naupliastraße.

No Marina se ubrzo predomislila. Navodno jer je muža zatekla u alkoholiziranom stanju. Dala mu je potom novac za autobusnu kartu i on se trebao vratiti u Hrvatsku. Kobnog jutra, u četvrtak oko 4 sata krenula je na posao, a Joseph je krenuo za njom.

Susjede je oko 4.15 sati probudila buka s ceste. Čuli su vrisku. Joseph je Marinu nekoliko puta ubo. Uskoro je došla policija te su našli ženu kako leži na tlu. Imala je nekoliko većih ubodnih rana. Prevezli su je u bolnicu no tamo je preminula. Joseph B. se nije opirao uhićenju. Stajao je pored mjesta zločina kada je policija stigla. Odjeća mu je bila krvava, a nož kojim je izbo suprugu odbacio je od sebe.

ubojstvo

Njemačka

Slavonija

detalji

München

Sahrana

ubio ženu

Marina Brkić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter