NACIONALNI SPASITELJ

U Sjevernoj Koreji na njega gledaju kao božanstvo, a kult njegove ličnosti je sveprisutan. No ima i onih koji vjerovanjem izbjegavaju gulag


100posto
21.05.2019.08:00
U Sjevernoj Koreji na njega gledaju kao božanstvo, a kult njegove ličnosti je sveprisutan. No ima i onih koji vjerovanjem izbjegavaju gulag
Getty Images

sažeto

Ideologija "Juche" ima niz religijskih aspekat akoji, između ostalog, uključuju i nacionalnog spasitelja s nadljudskim moćima kojeg predstavlja osnivač nacije Kim Il-sung


100posto
21.05.2019.08:00

Službena politička ideologija Sjeverne koreje koja nosi naziv "Juche" i koja je bazirana na vjerovanju da je "čovjek gospodar svega i odlučuje o svemu", kod mnogih promatrača iz vanjskog svijeta budi pitanje radi li se o religiji, a ne samo ideologiji.

"Juche" je utemeljena oko kreiranja nezavisne i snažne svjerenokorejske nacije u čijem je središtu obitelj Kim, a stručnjaci kažu da "Juche" ima niz religijskih aspekata koji, između ostalog, uključuju i nacionalnog spasitelja s nadljudskim moćima kojeg predstavlja osnivač nacije Kim Il-sung.

Dijeli niz elemenata s konfucijanizmom

Od ostalih elemenata ova ideologija veže se uz niz rituala, poput obećanja besmrtnosti kroz vječnu uključenost u društveni sistem, posebnu organizaciju koja provodi naredbe božanstva.

Getty Images

Doktor Alzo David-West smatra da "Juche" dijeli niz ključnih elemenata sa konfucijanizmom s obzirom na to da uključuje strukturu autoriteta, moralnu edukaciju te poštovanje prema odraslima.

Kako piše TheBig Think, doktor David-West tvrdi da je Kim Il-sung razumio Konfucija bolje nego Marxa ili Hegela. Prema njegovim tvrdnjama, bilo je logično da Kim Il-sung prihvati i prepakira ideologiju koju je stanovništvo poznavalo te da njena načela okrene prema državi.

Smatraju ga božanskim bićem

Iako su neke stvari u njoj iskrivljene, smatraju se božanskim istinama te se one obično odnose na veličinu obitelji Kim, dok se Kim Il-sung smatra božanskim bićem. Korejce uče da je on gotovo sam izvukao Japance iz Koreje tijekom Drugog svjetskog rata te da je kreator velikih ideja za obnovu zemlje.

Getty Images

Kult njegove ličnosti je sveprisutan, on se smatra "vječnim predsjednikom" čije moći provode oni živi. Za razliku od njega, sadašnji vođa Sjeverne Koreje Kim Jong-un imao je manje vremena za izgradnju kulta ličnosti.

Mnogi se drže "Juchea" da bi izbjegli gulag

Kako bi opisali "Juche", mnogi autori koriste riječ "religija", a među njima je i Hee Shin, sjevernokorejski autor koji "Juche" smatra "autohtonom nacionalnom religijom" koja je devedesetih poprimila religijski ton. Primjenom doktrine, formaliziranog rituala i svećeništva, Shin objašnjava da je obožavanje Kim Il-sunga preuzelo vjerske elemente zbog širenja kulta njegove ličnosti.

Mnogi vjeruju da je obitelj Kim sve ono što kažu da jesu, i u svom obožavanju su iskreni. Ipak, ima i niz promatrača koji tvrde da velik broj ljudi ne vjeruje da su oni božanstva, već da samo prate taj nametnuti program kako bi izbjegli "gulag".

Sjeverna Koreja

religija

juche

Kim Il-sung

ideologija

newsletter

Prijavite se na Newsletter