BAKA IZ JAPANA

U šezdesetoj prvi put koristila računalo, a sada stvara aplikacije


Juraj Filipović
28.02.2017.10:50
U šezdesetoj prvi put koristila računalo, a sada stvara aplikacije
Screenshot/YouTube

sažeto

Računalo je prvi put koristila kada je imala 60 godina, a danas ima svoj blog na kojem objavljuje tutoriale u kojima objašnjava kako koristiti Excel, a također objavljuje vlogove (video uratke)


Juraj Filipović
28.02.2017.10:50

U današnje vrijeme tehnologije i globalizacije kada nam je sva pažnja de facto usmjerena na društvene mreže i aktualna svjetska zbivanja, često svjedočimo stereotipima uperenim prema starijim ljudima. Djeluju nam smiješno kada im u poodmakloj dobi odjednom procvjeta ambicija za tehnologijom i pretraživanjem po bespućima interneta.

Hinadan aplikacija s lutkama

Međutim, nesvakidašnji i potpuno suprotni primjer nam dolazi iz Japana, gdje je 81-godišnja baka stala uz bok naprednim programerima.

Naime, Masako Wakamiya je u svojoj zemlji postala hit zbog aplikacije koju je osmislila. Aplikacija imena Hinadan (Hina: lutke, Dan: stup) je za sada dostupna samo za IOS mobilnu platformu, a igrač mora pozicionirati 12 lutki u ispravnom položaju na zaslonu od četiri razine.

Screenshot/IOS

Osim toga što ju je osmislila i stvorila 81-godišnjakinja, aplikacija je u Japanu aktualna jer je inspirirana i grafički povezana s Hinamatsuri festivalom ili Danom djevojčica koji se u Japanu obilježava 3. ožujka.

Na taj dan se japanske obitelji mole za svoje kćeri, za njihovo zdravlje, blagostanje, mudrost i sretnu udaju. Karakterizira ga petnaest porculanskih lutkica odjevenih u finu Tatsumura svilu. Postavljene su na postolje u obliku sedam stepenica pokrivenih crvenom tkaninom. Cijeli prizor zapravo prikazuje spajanje princa i princeze u sveti brak.

Aktivno starenje u digitalnom svijetu

Masako Wakamiy aktivna je i u svom umirovljeničkom životu. Iako je cijeli život radila kao bankarica u jednoj od najvećih tamošnjih banaka, nakon 43 godine radnog staža odlučila je okrenuti novu stranicu u životu.

Računalo je prvi put koristila kada je imala 60 godina, a danas ima svoj blog na kojem objavljuje tutoriale u kojima objašnjava kako koristiti Excel, a također objavljuje vlogove (video uratke) sa svojih putovanja Sredozemljem i Novim Zelandom.

Osim toga predsjednica je umirovljeničke udruge koja promiče informacijske tehnologije među starijim ljudima, Mellow Club.

Niže u tekstu možete poslušati njezin nastup na TEDx motivacijskom govoru u Tokyju, gdje je govorila o aktivnom starenju u digitalnom svijetu.

japan

aplikacija

baka

IOS

Hinadan

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter