ŠTO SE DOGODI U DŽEDI, OSTAJE U DŽEDI

U Saudijskoj Arabiji otvoren prvi halal-disko u svijetu. No, zašto 'zabava pod burkama' nije dugo trajala?


Daniel Radman
17.06.2019.10:05
U Saudijskoj Arabiji otvoren prvi halal-disko u svijetu. No, zašto 'zabava pod burkama' nije dugo trajala?
Profimedia

sažeto

Nakon rasprave na društvenim mrežama saudijske vlasti nadležne za zabavu povukle su licencu klubu White


Daniel Radman
17.06.2019.10:05

Saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed Bin Salman u medije je u proteklih osam mjeseci dolazio uglavnom u kontekstu ubojstva tamošnjeg novinara Jamala Khashoggija, gotovo da se zaboravilo da je na unutarnjem planu jedan od najvećih reformatora ove konzervativne države.

Nakon godina čekanja održani prvi koncerti i kino-projekcije 

Getty Images

Mlađahni krunski princ otvorio je saudijsko društvo, pa je lani stigla ona 'šokantna' vijest kako je saudijskim ženama dozvoljeno upravljati automobilom, a bile su tu i druge odluke koje su ga etiketirale kao liberala. Kad je riječ o ženskim pravima, isticao se i prestanak nekih zabrana, primjerice, Saudijke su dobile pravo da posjećuju sportske događaje, ali i mogućnost da se same bave sportskim aktivnostima.

Također, za vrijeme 'MBS-a' drastično je obogaćen i kulturni život Arabije. Preklani je – nakon 25 godina čekanja – dozvoljen prvi glazbeni koncert na javnom prostoru. U travnju prošle godine održana je i prva kino projekcija nakon 35 godina čekanja.

Kakva je zabava u halal-disku?

Nakon toga uslijedilo je 'iznenađenje svih iznenađenja', Arabija je legalizirala i prvi disko klub. Licencu je dobila franšiza 'White', poznata po luksuznim klubovima u Dubaiju i Beirutu, a ekskluzivni objekt smješten je u turističkom gradu Džedi, drugom najvećem u državi. Za otvorenje je najavljen koncert američkog glazbenika Ne-yoa, za čiji je nastup trebalo izdvojiti između 70 i 220 eura.

Naravno, zabava u diskoteki je uređena prema tamošnjim običajima, pa je svijet obišla vijest o prvom 'halal disku u svijetu'. 'White' je obećao glazbu po svačijem ukusu, a dozvolio je u ulaz i ženama. Predviđeni dress-code bio je opisan kao "smart casual", s naglaskom da se nije trebalo držati strogih saudijskih pravila oko odijevanja.

Na društvenim mrežama već su krenule brojne šale, a i rasprave, kako će se to Saudijci zabavljati, a memeovi sa ženama odjevenim u burke postali su viralni. No, šale očito nisu sjele lokalnim vlastima, pa je brže-bolje povučena odluka o halal-disku.

Slavlje nije trajalo dugo

Saudijske vlasti nadležne za zabavu poslale su priopćenje u kojem kažu da je pokrenuta istraga o događaju koji je ocijenjen kao "kršenje pravnog postupka" te da klub "nije bio licenciran", kao što se tvrdilo. U priopćenju se naglasilo da je "izvorno izdana licenca za drugu vrstu događaja", ali je "koncesionar iskoristio produljenje te licence kako bi počinio te ozbiljne i neprihvatljive povrede".

Iz 'Whitea' su pojasnili kako su imali koncesiju za caffe, lounge-bar i mjesto za glazbene nastupe te da je sve bilo usklađeno, a smatraju da je glavni razlog za povlačenje odluke upravo priča o 'halal-disku' - kojeg kao takvog sami nisu prezentirali - što je pak izazvalo pritisak konzervativnih krugova.

Mohammed bin Salman

halal disko

Arabija

Džeda

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter