božinović izvijestio vladu

U prvih šest mjeseci ove godine već smo imali tri puta više požara nego cijele prošle godine


HINA
20.07.2017.13:45
U prvih šest mjeseci ove godine već smo imali tri puta više požara nego cijele prošle godine
Cropix

sažeto

Samo u sedam priobalnih županija je do 15. srpnja georeferencirano 642 požara, a u 2016. godini bilo ih je 214, naveo je ministar Božinović na sjednici Vlade


HINA
20.07.2017.13:45

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je u četvrtak na sjednici Vlade da je broj požara u prvih šest mjeseci, odnosno do 15. srpnja ove godine, tri puta veći od njihovog broja tijekom cijele prošle godine, čemu su pogodovali, istaknuo je, iznimno loši vremenski uvjeti.

"Ove godine bilježimo veliki porast broja požara, samo u sedam priobalnih županija je do 15. srpnja georeferencirano 642 požara, a u 2016. godini bilo ih je 214", naveo je Božinović na sjednici na kojoj je Vlada na znanje primila privremeno izvješće Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) o realizaciji Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u ovoj godini, s posebnim osvrtom na požar u Splitsko-dalmatinskoj županiji protekli vikend.

Ukupno je u Hrvatskoj do 15. srpnja izbio 881 požar, naveo je Božinović.

Karakteristično za dosadašnji tijek protupožarne sezone, rekao je ministar unutarnjih poslova, da su požari u lipnju i  prvoj polovici srpnja prouzročeni zbog vrlo nepovoljnih vremenskih prilika, dugih sušnih razdoblja i manjka oborina te u više navrata razdoblja s izrazito jakim vjetrom što je, naglasio je, otežavalo gašenje zemaljskim i zračnim protupožarnim snagama.  Požarno su najopeterečenije bile Zadarska, Šibensko-kninska te posebice Splitsko-dalmatinska županija.

 Mijenjanje zračnih struja kod Splita pogodovalo je širenju požara koji je izbio 17. srpnja u noći oko jedan sat, a do danas je u njegovom gašenju angažiran 801 vatrogasac, 162 vozila vatrogasne zajednice i to domicilnih vatrogasca, dislociranih snaga s kopna kao i pripadnici devet vatrogasnih zajednica županija. U gašenju su angažirani i pripadnici MUP-a njih više od 400, Oružanih snaga, HGSS-a, Hitne službe, kao i zračne snage Oružanih snaga RH.

 "Možemo reći da, usprkos izrazitoj složenosti zbog istovremene pojave više požara na otvorenom prostoru, kao i otežanog gašenja zbog jakog vjetra, izrazitim zalaganjem i ulaganjem velikih napora svih vatrogasaca, stanovništva, zajedno sa snagama MUP-a i ostalim službama, spriječile  su se veće štete od trenutno nastalih", ocijenio je .

Naveo je da preliminarno izvješće PU Splitsko-dalmatinske, pokazuje da su u potpunosti izgorjele tri nastanjene kuće i djelomično 33. Također, u potpunosti je izgorjelo 13 nenastanjenih kuća, a djelomično jedna, 18 osobnih automobila u potpunosti i četiri djelomično, četiri teretna automobila u potpunosti i djelomično jedan, 11 maslinika, dva plastenika u potpunosti i jedan djelomično te jedan staklenik u potpunosti.

Izvršenim očevidom djelatnika MUP-a, naveo je, centar požara lociran je u mjestu Tugare na južnoj padini brda Krčnik uz lokalnu cestu Tugare-Sitno Donje.

Temeljem provedene istrage može se isključiti mogućnost nastanka požara uslijed kvara na dalekovodima, rekao je Božinović dodajući da je uzrok "otvoreni plamen ili žar". "Slijedi kriminalističko istraživanje kako bi se otkrio eventualni počinitelj, odnosno pravi uzrok požara", rekao je.

Čelnik DUZS-a Dragan Lozančić izvijestio je da je od 29. lipnja na priobalju 6200 operativnih vatrogasaca, 63 pripadnika državne interventne postrojbe odnosno pripadnika DUZS-a koji imaju posebne sposobnosti za gašenje požara, 50 dislociranih vatrogasaca s kontinenta, 14 vatrogasnih vozila u organiziranim dislokacijama na priobalju, odnosno 73 vatrogasaca u jednoj smjeni s ukupno 36 vozila i dodatnih 1100 sezonskih vatrogasaca koji su mjesečno angažirani.

 Prava analiza, kako je rekao, jesmo li na dobrom putu u pogledu zaštite od požara, bit će u listopadu kada će se analizirati sve situacije, svaki požar. A požar kod Splita, prema riječima vatrogasaca profesionalaca s terena bio je nešto što nisu vidjeli u zadnjih dvadeset, trideset godina, rekao je.

"U analizi će se proučiti svaki pojedinačni slučaj požara i pokušati identificirati koje su to preventivne mjere koje bi mogli poduzeti tijekom godine kako bi smanjili rizik od požara na otvorenom", zaključio je.

požar

Vlada RH

požar u Splitu

Davor Božinović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter