odrekli se imena

U povijest odlazi jedna od najomraženijih tvrtki ikada, ali ne i problemi koje ostavlja iza sebe


Daniel Radman
06.06.2018.08:40
U povijest odlazi jedna od najomraženijih tvrtki ikada, ali ne i problemi koje ostavlja iza sebe
Zeljko Puhovski / CROPIX

sažeto

Monsanto je imao toliko negativan publicitet da su i prije razmišljali o promjeni imena


Daniel Radman
06.06.2018.08:40

Njemački kemijski gigant i proizvođač lijekova Bayer sutra bi i službeno trebao dovršiti 62,5 milijardu dolara vrijednu transakciju preuzimanja američkog poljoprivrednog diva Monsanta.

Spajanje ovih dvaju korporacija najavljeno je još prošle jeseni, no da bi bilo finalizirano trebali su pričekati dozvole regulatornih agencija s obje strane Atlantika, kao i onih s drugih većih tržišta, poput kineskog i brazilskog.

Reuters

Kad je postalo izvjesno da će se transakcija finalizirati, za što je Bayer dio poslova trebao prepustiti rivalu BASF-u, Nijemci su poručili kako ukidaju Monsanto. Naziv koji je američka tvrtka nosila tijekom svoje 117-godišnje povijesti biti će doslovno izbrisan.

Naime, zbog proizvodnje genetski izmijenjenog sjemena i pesticida Monsanto se našao na snažnom udaru zelenih udruga koje su, počevši od 2013., diljem svijeta, uključujući i Hrvatsku, organizirale prosvjedne marševe. Imali su toliko loš publicitet da su u Monsantu i prije razmišljali o promjeni naziva tvrtke, barem to tako tvrde u Bayeru, ali su odustali zbog visokih troškova.

"Naziv tvrtke će postati Bayer. Preuzeti brendovi zadržat će svoje nazive i postati dio Bayerovog portfelja", priopćili su iz njemačkog giganta.

Zeljko Puhovski / CROPIX

"Novi" Bayer bi mogao zauzeti više od četvrtine svjetskog tržišta sjemenja i pesticida, no promjena naziva tvrtke ne znači da će protivnici Monsanta zaboraviti svog protivnika. Premda treba naglasiti kako su iz Bayera poručili kako neće biti uvoza GMO-a u Europu, s prvim prosvjedima nezadovoljnika već su suočili krajem prošlog mjeseca kada je održana skupština dioničara.

Uzgred rečeno, naziv Monsanto tvrtka je dobila po supruzi njezinog osnivača Johna F. Queenija.

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter