Foto: 'Ko to tamo gleda?

U potrazi za novim svjetovima: Znanstvenici otkrili kako naš planet vide izvanzemaljci tragači


Valerija Bebek
19.08.2019.20:00
U potrazi za novim svjetovima: Znanstvenici otkrili kako naš planet vide izvanzemaljci tragači
Profimedia

sažeto

Tim NASA-inih znanstvenika simulirao je sliku koju 'odašilje' Zemlja u duboki svemir, kako bi olakšali potragu tza naseljivim egzoplanetima


Valerija Bebek
19.08.2019.20:00

Naši, zemaljski, znanstvenici već godinama naprežu oči i teleskope u potrazi za naseljivim egzoplanetima, onima koji su smješteni izvan Sunčevog sustava. Astronomi sa Zemlje kada kalibriraju teleskop sretni su čim ugledaju majušnu, svjetleću točku. Kako mogu razaznati ima li taj planet uvjete za život?

Isto tako, ako postoje izvanzemaljski astronomi koji kroz svoje teleskope gledaju prema Zemlji iz svoje daleke galaksije, što mogu vidjeti? Američki znanstvenici upravo su proveli eksperiment kojem je cilj da se poboljša naša potraga za drugim blijedim, plavim točkama.

Kako bi otkrili kako da saznaju više, tim znanstvenika okrenuo je problem prema Zemlji, snimali su fotografije naseljenog planeta - Zemlje - i transformirali ih u nešto što bi vidjeli izvanzemaljski astronomi, svjetlosnim godinama udaljeni.

Razlikovanje kopna, oblaka i vode

Započeli su s otprilike 10.000 snimaka našeg planeta koje je snimio NASA-in satelit, Opservatorij duboke svemirske klime (DSCOVR), koji se nalazi na točki gravitacijske ravnoteže između Zemlje i Sunca. Omogućeno mu je da vidi samo dnevnu stranu planeta, a fotografije su snimane u 10 specifičnih valnih duljina svakih sat do dva sata, tijekom 2016. i 2017.

Kako bi simulirali izvanzemaljsku točku gledišta, znanstvenici su reducirali slike u jedno najsjajnije čitanje valne duljine, ono što bi udaljeni promatrač mogao vidjeti da promatra Zemlju tijekom dvije godine.

Kada su analizirali i usporedili dobivene slike s originalima, znanstvenici su shvatili koji parametri odgovaraju kopnu, a koji pokrivaču oblaka. Zatim su izradili konturnu kartu koju su objavili, piše ScienceMag.

Crne linije, koje označavaju srednje vrijednosti za parametar kopnene obale. Grube granice Afrike (centar), Azije (gore desno) i obje Amerike (lijevo), jasno su vidljive.

Iako ovo nije zamjena za stvarne slike izvanzemaljskih svjetova, može pomoći budućim astronomima pri procjeni ima li egzoplanet ocean, oblake i ledene vrhove - ključne zahtjeve za nastanjivanje planeta, bar što se nas ljudi tiče.

NASA

Zemlja

izvanzemaljci

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter