OD UPADA U TALIBANSKU ZASJEDU DO TRI NAPADA U MJESEC DANA

U posljednjih 16 godina Hrvatska je u Afganistan poslala više od pet tisuća vojnika. Koliko puta su od tada gledali smrti u oči?


100posto
24.07.2019.11:55
U posljednjih 16 godina Hrvatska je u Afganistan poslala više od pet tisuća vojnika. Koliko puta su od tada gledali smrti u oči?
Dragan Matic/CROPIX

sažeto

Danas su u Kabulu u samoubilačkom napadu stradala tri hrvatska vojnika, a u posljednjih nekoliko godina zabilježeno je nekoliko napada na našu vojsku


100posto
24.07.2019.11:55

Danas ujutro došlo je do napada bombaša samoubojice na vozilo hrvatskih vojnika u Kabulu, u Afganistanu. U napadu su stradala tri hrvatska vojnika. 27-godišnji vojnik koji je zadobio teške ozljede je preminuo, dok su ostala dvojica vojnika (27, 32) zadobila teže ozljede, ali su izvan životne opasnosti.

Na izvanrednoj konferenciji za medije u MORH-u ministar obrane Damir Krstičević kazao je kako se radi o izoliranom napadu te da su ostali pripadnici hrvatskog kontingenta na sigurnom. Kako je objavljeno, hrvatski vojnici su se kretali u tri vozila.

Oko 8 sati ujutro krenuli su u kamp Kaja. Dva vozila odvojila su se prema kampu kako bi pokupili pravnog savjetnika. U 8.45, na putu od kampa Kaja do kampa Lyon, na 200 metara od kampa Lion, došlo je do zalijetanja trokolice motocikla s bombašem samoubojicom u vozilo s hrvatskim vojnicima.

Ministar je kazao kako su vojnici ozlijeđeni u redovitoj aktivnosti te da oni ne sudjeluju u borbenim već imaju mentorske i savjetničke uloge. "Svaki dan su išli u taj kamp, ali svaka operacija nosi svoj rizik, a sada smo se nažalost u to i uvjerili", kazao je ministar te dodao da su sva trojica vojnika bila obučena za ono što u Afganistanu rade.

2009. hrvatski vojnici upali u talibansku zasjedu

U posljednjih 16 godina Hrvatska je u Afganistan poslala više od pet tisuća vojnika, a u tome periodu mediji su izvještavali o nekoliko napada na njih.

Dorian Horvat/Cropix

Prema objavljenim dokumentima WikiLeaksa, 19. kolovoza 2009. godine nekoliko hrvatskih vojnika iz sastava tima za obuku (OMLT) zajedno s pripadnicima afganistanske vojske upalo u talibansku zasjedu kod Chancharana. Došlo je do ozbiljne razmjene vatre u kojoj su dva pripadnika afganistanske vojske ranjena.

Hrvatski vojnici su nakon okončanog sukoba pozvali medicinsku pomoć kako bi se pružila pomoć ranjenima. Riječ je o izvještaju koji je sastavio zapovjednik hrvatskog tima koji je bio u akciji. O ovom događaju Ministarstvo obrane nije izvijestilo hrvatsku javnost.

Napadnuti tri puta u mjesec dana

Ministarstvo obrane izostavilo je i detaljan opis ranjavanja razvodnika Ivana Husara koje se dogodilo 30. prosinca 2009. u američkom kampu Shaeen. Naime, MORH je iz informacije da je razvodnik ranjen krhotinama granate od 40 mm prilikom vježbanja izostavio podatak da je hrvatskog vojnika ranio američki vojnik.

Prema opisu cjelokupnog događaja u dokumentu koji je objavljen na WikiLeaksu, američki vojnik je ispalio granatu koja je prekratko letjela te su uslijed eksplozije šrapneli po nogama ranili hrvatskog i američkog vojnika. Obojica su prevezeni u bolnicu gdje su im utvrđene lakše ozljede.

2011. pisalo se da su hrvatski vojnici u Afganistanu napadnuti tri puta u mjesec dana. Najprije je početkom ožujka te godine eksplodirala improvizirana bomba postavljena uz cestu po kojoj su netom prošli hrvatski vojnici u vozilima.

MORH nije informirao javnost o napadu iz 2012.

Potom se dogodio manji raketni napad na kamp "Black Horse" u Kabulu u kojem se nalazilo i deset hrvatskih vojnika, a MORH je tada izvijestio da je napadnut konvoj pripadnika Afganistanske narodne armije koje mentoriraju pripadnici zajedničkog hrvatsko-američkog mentorskog tima. Napad se dogodio na području regionalnog zapovjedništva Sjever u Afganistanu.

Davor Pongracic/CROPIX

Prema izvješću o sudjelovanju oružanih snaga u RH u Afganistanu osam članova Oružanih snaga u svibnju 2012. napadnuto je u Afganistanu. Kako stoji u izvješću, patrola Afganistanske narodne armije u kojoj je bilo i osam pripadnika OSRH u svojstvu mentorskog tima, napadnuta je nakon uništavanja improvizirane minske naprave.

Napadači su otvorili puščanu vatru na patrolu, a upotrijebili su i projektile. Pripadnici ANA-e uzvratili su paljbu, no hrvatski vojnici tijekom incidenta nisu upotrijebili oružje. Nije bilo ozlijeđenih. Unatoč tomu, incident se smatrao jednim od najozbiljnijih napada na pripadnike naših snaga u misiji, zbog čega nije jasno zašto ministarstvo tada nije informiralo o tom događaju.

Poslali smo sedam pripadnika oružanih snaga u Irak

MORH nije niti odmah otkrio da je Hrvatska u prosincu prošle godine poslala sedam pripadnika svojih oružanih snaga u NATO-vu misiju u Irak. Tu informaciju objavili su tek u Godišnjem izvješću o obrani za 2018., dokumentu od 131 stranice koji je ministar obrane kratko predstavio na sjednici Vlade u svibnju ove godine.

Nakon što je objavljena informacija o današnjem napadu na hrvatske vojnike, na društvenim mrežama ponovno se aktualiziralo pitanja zbog čega Hrvatska svoje vojnike šalje u Afganistan. Bez dolaska Hrvatske vojske u Afganistan, Hrvatska ne bi bila članica NATO Saveza i ne bi bila unutar kolektivne obrane.

No, da nije postala članica NATO-a, kako je pisao Jutarnji Hrvatska bi morala izdvajati oko 3 posto BDP-a za obranu te bi se utrošilo puno više novaca nego što je utrošeno na sudjelovanje pripadnika Hrvatske vojske u misijama u Afganistanu.

napad

MORH

Afganistan

hrvatski vojnici

newsletter

Prijavite se na Newsletter