SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA

U porastu broj oboljelih od AIDS-a, stopa bolesti udvostručila se i u hrvatskom susjedstvu


Tomislav Kukec
01.12.2018.17:55
U porastu broj oboljelih od AIDS-a, stopa bolesti udvostručila se i u hrvatskom susjedstvu
Reuters

sažeto

Studija Svjetske zdravstvene organizacije otkriva kako čak jedan od pet oboljelih živi nesvjestan toga da je zaražen virusom HIV-a


Tomislav Kukec
01.12.2018.17:55

Najnovije izvješće Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazuje kako je u Europi u porastu broj oboljelih od AIDS-a. 

No, broj oboljelih iznimno varira ovisno o dijelu Europe, pa je značajno više zaraženih opakim virusom na istoku, nego na zapadu Europe. 

Rusija i Ukrajina prednjače

WHO tako ističe kako je čak 82 posto novooboljelih zabilježeno u Istočnoj Europi, a prednjače Rusija i Ukrajina u kojoj je najviše novih slučajeva AIDS-a. U objavljenoj studiji navodi se i kako je samo u te dvije zemlje 75 posto slučajeva novooboljelih.

Unatoč tomu, podaci su zabrinjavajući i za ostatak Europe, jer studija Svjetske zdravstvene organizacije otkriva kako čak jedan od pet oboljelih živi nesvjestan toga da je zaražen virusom HIV-a, što ga čini idealnim prijenosnikom virusa putem seksualnog kontakta. 

Stopa infekcije na istoku Europe iznosila je prošle godine 51,1 zaraženog na stotinu tisuća stanovnika, dok je na zapadnom dijelu kontinenta bila drastično manja i iznosila je oko šest oboljelih na 100.000 stanovnika. Euronews ističe kako se virus, naročito na istoku, osim seksualnim putem širio i intravenoznim korištenjem narkotika, odnosno rabljenim narkomanskim iglama.

Darko Tomas / CROPIX

Stopa infekcije rasla je i u hrvatskom susjedstvu. Tako podaci WHO-a pokazuju da je Mađarska jedna od zemalja u kojima je u zadnjih deset godina udvostručen broj oboljelih, uz Bugarsku, Cipar, Litvu, Češku, Maltu i Poljsku. S druge strane, Austrija, Belgija, Danska, Estonija, Nizozemska, Norveška, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo zemlje su u kojoj je broj novoboljelih u padu. Najmanje slučajeva, svega 39, pronađeno je u susjednoj nam Sloveniji, a slijedi Slovačka sa svega 70 slučajeva osoba novozaraženih virusom HIV-a.

bolest

Europa

HIV

virus

Svjetska zdravstvena organizacija

AIDS

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter