Fantastično biće ili velika riba

U pokušaju da dokažu postojanje mitskog čudovišta, znanstvenici krenuli u lov


100posto
24.05.2018.08:40
U pokušaju da dokažu postojanje mitskog čudovišta, znanstvenici krenuli u lov
Profimedia

sažeto

Neki su uvjereni da je Nessie čudovište koje živi u dubinama jezera, neki misle da je dinosaur, a neki da je velika riba


100posto
24.05.2018.08:40

Postoji li Nessie, mitsko čudovište iz jezera u Škotskoj, pitanje je koje već stotinama godina golica maštu brojnih ljubitelja fantastičnih bića.

No, čini se da bismo napokon mogli riješiti i ovu misteriju: znanstvenici će DNA analizom uzoraka vode iz škotskog Loch Nessa pokušati razjasniti dugogodišnju legendu o postojanju čudovišta u tom jezeru. Znanstvenik s Novog Zelanda, Neil Gemmell, biti će predvodnik tima međunarodnih istražitelja koji će provoditi analize, piše Engadget.

Brojne su teorije o tome što Nessie zapravo jest. Neki su uvjereni da je čudovište koje živi u dubinama jezera, neki smatraju da se radi o vrsti dinosaura koji je nekako preživio masovno izumiranje, a neki, pak, vjeruju da je to samo malo krupnija riba, najvjerojatnije som.

Gemmel osobno ne smatra da Nessie postoji, no to ga neće spriječiti da se upusti u ovu avanturu. Znanstvenik kaže da sva vodena stvorenja ostavljaju trag tamo gdje žive: dijelove DNA od kože, perja, ljuski i urina, pa stoga planira uzeti 300 uzoraka vode s raznih mjesta oko jezera i na raznim dubinama. Filtriranjem organske materije, izvući će DNA i primijeniti tehnologiju koja je inicijalno smišljena za ljudski projekt genoma. 

Odgovore će imati do kraja godine, a čak i ako se pokaže da Nessie zaista ne postoji, rezultat će biti vrlo dobra studija bioraznolikosti jezera Loch Ness.

analiza

jezero

čudovište

Loch Ness

Nessie

newsletter

Prijavite se na Newsletter