Sustav socijalne skrbi u kritičnom stanju

U ovoj je godini u Zagrebu posvojeno samo dvoje djece, a djeca ostaju ugrožena u svojim obiteljima jer nemaju kud!


Lada Novak Starčević
06.12.2017.13:25
U ovoj je godini u Zagrebu posvojeno samo dvoje djece, a djeca ostaju ugrožena u svojim obiteljima jer nemaju kud!
Cropix

sažeto

Djeca u domovima ostaju godinama. Primjerice, u Dječjem domu Zagreb smješteno je 50 djece mlađe od sedam godina, od kojih je jedno u domu dulje od pet godina


Lada Novak Starčević
06.12.2017.13:25

U sustavu socijalne skrbi zbrinuti dijete koje roditelji zanemaruju ili ugrožavaju tijekom ove godine bilo je veoma teško. Malo je slobodnih mjesta u ustanovama, a još manje u udomiteljskim obiteljima.

Istovremeno, sustav u zadnjih 10-ak godina je učinio vrlo malo ili gotovo ništa na razvoju udomiteljske mreže kao alternativne skrbi. Broj djece koja trebaju pomoć sustava nije se smanjio. Naprotiv, potrebe zbrinjavanja i broj hitnih izdvajanja djece iz obitelji raste, navodi Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica Dječjeg doma u Nazorovoj ulici.

Dječji dom Zagreb je gotovo u cjelosti popunjen, a svakodnevno ih kontaktiraju od strane centara za socijalnu skrb zahtjevima za smještaj djece. Nažalost, zbog nedostatka mjesta, samo u studenom 2017., morali su odbiti smještaj 20-ak zagrebačke djece.

"Što će biti s njima? Nema mjesta ni kod udomitelja, ni u bližim ustanovama. Ako ne budu smješteni dalje od domicilne sredine, ostaju li u ugrožavajućim uvjetima vlastite obitelji? Vrlo je kritično!", poručuju iz Dječjeg doma Zagreb.

Iz njega čak 23 djece već nekoliko godina čeka udomiteljsku obitelj na području Zagreba i bližih županija.

I posvajanje djece gotovo je stalo. Iako je prosjek posvajanja za DD Zagreb bio 30-ak djece godišnje, u ovoj godini posvojeno je samo 2 djece.

Moramo djelovati puno brže, i centri za socijalnu skrb, i Ministarstvo, i pravosuđe, i zdravstvo i svi ostali o kojima ovisi život djeteta i skrb o njemu.

Djeca u domovima ostaju godinama. Primjerice, u Dječjem domu Zagreb smješteno je 50 djece mlađe od sedam godina, od kojih je jedno dijete u domu dulje od pet godina.

Cropix

Glavni je razlog tome, prema ocjeni stručnjaka, odugovlačenje s izricanjem najteže mjere biološkim roditeljima - mjere lišenja roditeljske skrbi. 

"Svjesni smo problema. Stoga ćemo donijeti novi Zakon o udomiteljstvu, kojim ćemo uvesti profesionalizaciju udomitelja te se nadamo da ćemo na taj način pronaći nove, kvalitetne udomitelje", najavila je Marija Pletikosa, državna tajnica u MDOMSP-u.

Djeci je, nažalost, svaki dan bez obitelji kao vječnost. Nadajmo se zbog njih da neće sve ostati mrtvo slovo na papiru.

Dječji dom Zagreb

zanemareno dijete

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter