Predratna atmosfera, stručni prijem

U nekim zemljama i policija ima bolje ocjene od nekih naših ugostitelja, provjerili smo kako Hrvati recenziraju naše plavce


Valerija Bebek
15.05.2019.12:00
U nekim zemljama i policija ima bolje ocjene od nekih naših ugostitelja, provjerili smo kako Hrvati recenziraju naše plavce
Zeljko Puhovski / CROPIX

sažeto

Internet se zabavlja iznimno pozitivnom ocjenom policije u Galwayu, provjerili smo kakve ocjene na Googleu Hrvati ostavljaju našoj policiji


Valerija Bebek
15.05.2019.12:00

Znate ono kad odete u lokalni supermarket pa vas mobitel pita da ocijenite posjet dućanu, kafiću, kinu, javnom wc-u? E pa to se u današnje vrijeme događa sa svim mjestima koja su zabilježena u Googleu i na njihovim kartama. A to stvarno znači – sa svim mjestima. Dogodilo se to i mladom Ircu kojeg je privela policija u Galwayu. To jedno noćenje što je proveo u stanici Garde potpuno ga je oduševilo.

"Osoblje je bilo vrlo pristojno kada su me uhitili. Auto je bio vrlo čist i dosta udoban. Soba je bila vrlo obična, bez mnogo ukrasa uokolo, ali svejedno uspio sam se dobro naspavati na tim udobnim madracima. Odjava ujutro bila je vrlo i neizmjerno ugodna. Toplo preporučujem i sigurno ću se vratiti opet", napisao je mladić John Keane uz ocjenu od pet zvjezdica.

Reddit

Ovakva objava značajna je za Hrvatsku na toliko razina. Prva, najočitija, je ta što je mnogo naših mladih (i malo starijih) građana svoj život odlučilo graditi u toj zemlji. Iz objave se vidi da je to pristojan narod, kako policija, tako i zatvorenici. Tu također može pasti kamen sa srca uplakanim roditeljima, malu utjehu imaju da njihovoj djeci neće pasti ni dlaka s glave ako kojim slučajem završe u zatvoru. Ono, ako im netko podvali drogu u piće ili u džep i slično.

Drugi aspekt zbog čega bi Hrvatskoj ovo trebalo biti zanimljivo je to što smo turistička zemlja, čija ekonomija očajnički ovisi o uslužnim djelatnostima. Imamo veliki i sve veći priljev stranaca pa je dobro vidjeti kakav tretman očekuju. Kod kuće oni dobiju ovakav tretman kada ih privode u stanicu, sigurno će očekivati barem isto kada sjednu na ćevapčiće ili pristignu u apartman koji plaćaju 100 eura po noćenju. Visoko je to postavljena ljestvica za sve turističke radnike. Pobogu, valjda žele biti bolji od stanice Garde u Galwayu.

'Predratna atmosfera, stručni prijem'

A posljednja bi to lekcija bila i našoj policiji, ne samo zbog stranaca, trude se naše snage dovesti i policiju iz stranih zemalja da budu poveznica s turistima. Ali i pristojniji tretman i ugodniji interijeri za vlastite građane ne bi bili na odmet. Kad smo već kod naše policije, otišli smo na Google recenzije i pogledali ima li što o našoj policiji.

Policijska postaja Novi Zagreb iz Remetinečkog gaja, ima dosta visoku ocjenu 4,3, dobili su jednu jedinicu, nešto trojki i četvorki i uglavnom mnogo petica.

Screenshot Google

Isto tako dobili su i neke pohvale: 'Dobra radna atmosfera' i 'Profesionalan odnos'. Jedan gospodin koji je dobio i oznaku 'lokalni vodič' napisao je 'Profesionalci. Od policajaca koji izlaze na uviđaj do djelatnika u uredu. Jedino što bi trebalo poboljšati je onaj preniski prozorčić na portirnici', konkretno je zaključio gospodin Milan.

Međutim recimo Policijska postaja u Petrinjskoj 30 ima neslavnu ocjenu 1,9 s mnogo jedinica i tek pokojom drugom ocjenom. To je postaja u kojoj cijeli Zagreb izrađuje osobne dokumente, prijavljuje boravak, oružje i slično. Ogroman je protok ljudi, a veliki redovi su ono na što se građani Googleu žale.

'Još će nas i uhititi kad nam fali neki papir', napisao je nezadovoljan Robert uz jedinicu. 'U 16 h radnim danom rade 2 osobe???' prije dva mjeseca požalila se Ružica Marta.

Screenshot Google

Dok je Josip isto tako pljucnuo po PU Zagrebačkoj, ali se zauzeo za Hrvatsku. 'PU Zagrebačka je loša ali molim vas nemojte Hrvatsku nazivati ružnim imenima'. Sporost i malo osoblja na šalterima ono je što smeta građane, ali i organizacija posla. 'Nije pristupačna invalidima i podijeljena je na O.D. i za vozila, na centar u Petrinjskoj i na Heinzelovu (Hajnclovu)!?', napisao je Željko.

Budući da se Zagreb nije baš proslavio, za kraj smo pogledali stanje u riječkoj policiji, ipak su Rijeka i Galway (s početka teksta) 2020. gradovi Prijestolnice europske kulture.

U I. policijskoj postaji u Rijeci kao da sjede štreberi same petice i četvorke s ukupnom ocjenom 4,7. Recenzije su pozitivne što se osoblja tiče, s dozom duhovitosti. 'Ne preporučuje se redovito posjećivanje', napisao je Andrej. Dok je korisnik nadimka sutra kamo kazao: 'Predratna atmosfera. Stručni prijem'. Nije specificirao na koji rat misli.

Screenshot Google

Susjedna II. policijska postaja u Rijeci polarizirala je posjetitelje, ocjena je 3,5 a dobili su ili jedinice ili petice. Recenzenti tu nisu bili baš rječiti i ostavljali su uglavnom samo ocjene.

Screenshot Google

policija

Rijeka

Irska

Galway

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter