video: užas u siriji

U napadu kemijskim oružjem poginulo stotinu ljudi: 'Brojne žrtve su žene i djeca, a pokazalo se da su udisali toksični plin'


100posto
08.04.2018.10:05
U napadu kemijskim oružjem poginulo stotinu ljudi: 'Brojne žrtve su žene i djeca, a pokazalo se da su udisali toksični plin'
Screenshot

sažeto

Plave kacige, spasioci u pobunjeničkim zonama, osudili su pribjegavanje "toksičnom plinu kloru" što su smjesta opovrgnuli sirijski državni mediji


100posto
08.04.2018.10:05

Sirijski pobunjenici optužili su vladine snage za smrtonosni kemijski napad na civile u Dumi, posljednjem pobunjeničkom uporištu istočne Gute, a dok službeni Damask niječe napad neke humanitarne udruge broj žrtava procjenjuju i na više od stotinu. Sirijski državni mediji zanijekali su da su vlasti provele bilo kakav kemijski napad i rekli da su pobunjenici u Dumi bili u stanju kolapsa i širenja lažnih vijesti, prenosi Reuters.

"Mnoge žrtve su žene i djeca i simptomi pokazuju da su udisali toksični plin", piše 

U napadima je poginulo 70 civila u 24 sata. Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) ustvrdio je više desetaka slučajeva gušenja, od kojih su neki uzrokovali smrt u Dumi, posljednjem pobunjeničkom uporištu pred vratima glavnog grada. Međutim, humanitarne organizacije ocjenjuju da je broj žrtava dosegnuo stotinu i više i da bi mogao rasti.  Plave kacige, spasioci u pobunjeničkim zonama, osudili su pribjegavanje "toksičnom plinu kloru", što su smjesta opovrgnuli sirijski državni mediji.

"Očekuje se da bi broj žrtava mogao rasti iznad 100 jer je sada ekipama sirijske civilne zaštite krajnje teško doprijeti do žrtava zbog stalnih bombardiranja Dume", navodi organizacija Savez organizacija za medicinsku skrb i pomoć (Union of Medical Care and Relief Organizations UOSSM). 

Američki State Department izjavio je da prati situaciju i da treba optužiti Rusiju ako je kemijsko oružje upotrijebljeno. Reuters ističe i da samostalno nije mogao provjeriti izvješća o kemijskom napadu.

Sirijska vlada ponovno je zauzela gotovo cijelu istočnu Gutu pobunjenicima u ofenzivi koja je započela u veljači, ostavivši samo Dumu skupini Jaish al-Islam. Nakon nekoliko dana primirja snage sirijske vlade, koju podupire Rusija, nastavile su u petak poslijepodne s teškim zračnim napadima.

Plave kacige, spasioci u pobunjeničkim zonama, osudili su pribjegavanje "toksičnom plinu kloru" što su smjesta opovrgnuli sirijski državni mediji.

"Ako se potvrde, te su informacije zastrašujuće i zahtijevaju hitan odgovor međunarodne zajednice", napisala je u priopćenju glasnogovornica State departmenta Heather Nauert.

"Asadov režim i njegova podrška moraju se smatrati odgovornima, i svaki novi napad mora se smjesta spriječiti", dodala je ona. "Rusija svojom bezrezervnom podrškom režimu snosi konačnu odgovornost za te brutalne napade", rekla je Nauert. Po njoj, zaštita koju Rusija pruža Asadovu režimu i njezin neuspjeh u sprečavanju upotrebe kemijskog oružja dovodi u pitanje njezin angažman u rješavanju krize u cjelini". 

napad

Sirija

kemijsko oružje

newsletter

Prijavite se na Newsletter