Tko je Angela Merkel?

U mladosti je skvotala, bila u sekretarijatu komunista, ali odbila špijunirati za Stasi, poljskih je korijena, a nosi prezime bivšeg muža


Valerija Bebek
29.10.2018.16:00
U mladosti je skvotala, bila u sekretarijatu komunista, ali odbila špijunirati za Stasi, poljskih je korijena, a nosi prezime bivšeg muža
Reuters

sažeto

Godinama je bila najmoćnija političarka Europe, no njezinoj eri polako se bliži kraj


Valerija Bebek
29.10.2018.16:00

Najmoćnija žena Europe Angela Merkel, nakon punih 18 godina neupitnog vladanja strankom i Njemačkom, suočila se s krajem svoje ere. Nakon debakla njezine stranke na izborima u pokrajini Hessen, njemačka kancelarka obznanila je da se neće kandidirati za predsjednicu Kršćansko demokratske unije (CDU). "Gubitak glasova prvenstveno izražava nezadovoljstvo radom savezne vlade. Ja kao kancelarka nosim odgovornost za uspjehe, ali i za neuspjehe... Ja sam dostojanstveno preuzela funkciju kancelarke i dostojanstveno ju želim i napustiti. Nisam rođena kao kancelarka i to nikada nisam zaboravila", uz te je riječi Angela Merkel potvrdila da se neće kandidirati za zastupnicu u Bundestagu, niti za dužnost kancelarke ni za predsjednicu matične stranke.

Žena koja je posljednjih 13 godina vladala jednom od najmoćnijih zemalja Europe, na čelu svoje stranke provela je posljednjih 18 godina, no čini se da je toj eri došao kraj. Merkel koja je u vanjskoj politici značila strah i trepet, a unutar vlastite zemlje bila jedna od najomiljenijih lica ima zanimljivu biografiju. Rođena i odrasla u, istočnoj, Njemačkoj Demokratskoj Republici (DDR), radila je kao znanstvenica, prvi put je za mjesto njemačke kancelarke prisegnula 22. studenog 2005. Bilo je to prvi put u povijesti da je na tu funkciju u njemačkoj došla žena.

Angela je rođena s prezimenom Kasner u Hamburgu, otac Horst joj je bio luteranski svećenik, a majka Herlind (rođena Jentzsch) učiteljica engleskog i latinskog. Iako se prema očevom zanimanju i germaniziranom prezimenu ne da naslutiti, njemačka kancelarka ima poljske korijene. Njezin djed po očevoj strani Ludwik Kaźmierczak iz Danziga (danas Gdanjska) bio je Poljak, a početkom 20. stoljeća borio se za Poljsku nezavisnost. Kada se oženio Margarethom Njemicom iz Berlina, preselio se u njezin rodni grad i zaposlio se u policiji. Obitelj je 30-ih godina germanizirala prezime Kaźmierczak u Kasner, a djed je prešao s katoličke na luteransku vjeru kada je Angelin otac Horst bio dijete.

Reuters

Kada je Angela imala samo tri mjeseca, 1954. njezin otac dobio je pastorat u crkvi u Quitzowu, koji se nalazio u istočnoj Njemačkoj. Angela Merkel odrasla je tamo, na selu, 90 kilometara sjeverno od Istočnog Berlina.

Živeći iza komunističke zavjese, Merkel se 1968. učlanila u službeni komunistički pokret mladih FDJ (Freie Deutsche Jugend). Iako je članstvo bilo dobrovoljno, oni koji se nisu prijavili teško bi došli do visokog obrazovanja. Kasnije, za vrijeme studija, postala je član sekretarijata FDJ-a.

Njezini bivši kolege tvrdili su da je otvoreno zagovarala marksizam te kako je bila sekretarica za 'Agitaciju i propagandu', međutim Merkel je pobila te tvrdnje i rekla da je bila sekretarica za kulturu - što je obuhvaćalo aktivnosti prodaje karata za kazalište i organiziranje gostovanja sovjetskih autora. Tečno je govorila ruski, a tijekom školovanja dobila je nagrade za taj jezik i matematiku. Studirala je fiziku na Sveučilištu u Leipzigu od 1973. do 1978. U to vrijeme sudjelovala je u rekonstrukciji uništenog Moritzbasteia, studentskom projektu da stvore vlastiti klub i rekreacijski objekt u sklopu kampusa. Prezime Merkel zadržala je od prvog muža za kojeg se udala 1977. Ulrich Merkel bio je jednu godinu stariji od nje, rastali su se 1981.

REUTERS/Reinhard Krause/File Photo

Pred kraj studija Markel se prijavila za poziciju asistenta profesora u tehničkoj školi, uvjet za dobivanje posla je bilo prijavljivati kolege Ministarstvu državne sigurnosti, zloglasnom Stasiju. Mlada Angela je to odbila, uz izgovor kako ne može držati tajne dovoljno dobro da bude dobar špijun. Posao je dobila na Znanstvenoj akademiji u Berlinu, gdje je radila od diplome do 1990. Isprva je s mužem skvotirala u kvartu Mitte. Doktorirala je na temi iz kvantne kemije 1986. i od onda je mogla slobodno putovati u Zapadnu Njemačku na kongrese.

Pad berlinskog zida bio je katalizator Merkeličine političke karijere iako se nije pridružila masovnom slavlju tijekom fizičkog rušenja zida, mjesec dana kasnije postala je članica u rastućoj demokratskoj stranci Demokratski pokret. Na demokratskim izborima koji su tada održani (prvi i posljednji put) u istočnoj Njemačkoj postala je glasnogovornica istočnonjemačke vlade. U Bundestag ulazi na prvim općim izborima nakon ujedinjenja Njemačke u prosincu 1990.

Njezina stranka ujedinila se s CDU-om te je Angela Merkel postala ministrica za žene i mladež u vladi Helmuta Kohla. Kasnije je upravljala ministarstvom okoliša, zaštite prirode i sigurnosti nuklearnih reaktora. Nakon poraza Kohla na izborima 1998. Merkel je postala glavna tajnica stranke, iste godine udaje se za dugogodišnjeg izvanbračnog partnera Joachima Sauera.

Reuters

Nakon skandala oko tajnih donatora stranke CDU, tadašnji predsjednik Wolfgang Schäuble morao je odstupiti, a na tu dužnost izabrana je Angela Merkel 10. travnja 2000. Pet godina nakon toga koalicija CDU i CSU imenovala ju je za svog kandidata za kancelarsko mjesto. Iako je odnijela tijesnu pobjedu, na toj poziciji Angela Merkel ostala je do danas.

Njemačka

Angela Merkel

CDU

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter