DRASTIČNA MJERA U ITALIJI

Sud može uzeti mafijašima djecu čim se pokrene istraga, ne moraju biti ni optuženi


Ružica Matić
13.05.2017.08:35
Sud može uzeti mafijašima djecu čim se pokrene istraga, ne moraju biti ni optuženi
Profimedia

sažeto

Dovoljno je da ured za borbu protiv mafije započne s istragom kako bi djeca bila odvojena od roditelja


Ružica Matić
13.05.2017.08:35

Sud za mlade u gradu Reggio Calabria na jugu Italije uveo je pionirsku mjeru kojom žele oslabiti veze između djece i roditelja koji su optuženi ili osuđeni zbog mafijaških zločina. Kako te mjere spadaju pod obiteljsko pravo, sud za mlade ovlašten je intervenirati čak i u slučajevima kad optužnica još nije podignuta.

Dovoljno je da ured za borbu protiv mafije započne s istragom kako bi djeca bila odvojena od roditelja, javlja Quartz.

Od 2012. roditeljska prava su oduzeta u 40 slučajeva, a radilo se gotovo isključivo o očevima. Skrb nad djecom preuzima država te ih uzdržava, obrazuje i nalazi im usvojitelje, a često ih smješta izvan regije u kojoj im živi obitelj.

Sredinom 2016. predsjednik Suda za mlade Roberto Di Bella objavio je dekret koji omogućuje primjenu ove mjere na području cijele Italije, no dosad se koristila samo u Kalabriji.
Razlog zbog kojeg su se vlasti odlučile na ovako ekstremnu mjeru treba tražiti u mentalitetu pokrajine Kalabrije i velikom utjecaju 'Ndranghete, najmoćnije, najrasprostranjenije i najbogatije mafijaške organizacije u Italiji i svijetu.

'Ndrangheta se stalno širi i jača

U posljednjih 30 godina 'Ndrangheta se konstantno širi i jača, a osobito se to odnosi na sjever Italije. Pripadnost toj organizaciji podrazumijeva i niz obrazaca ponašanja koji uključuju zastrašivanje, nepoštivanje vlasti i zakona, sudjelovanje u kriminalu i usmjerenost na vlastitu dobit. Ovi obrasci ponašanja su već duboko ukorijenjeni u kulturu Kalabrije, regije u kojoj se sve vrti oko obitelji.

Uobičajeno je da sinovi nasljeđuju položaj svog oca u mafijaškoj organizaciji. Kćeri služe povezivanju između obitelji te povećanju ugleda i poboljšavanju društvenog položaja, što se uglavnom postiže brakovima.

U mafijaškoj kulturi središnja figura je otac, kojemu pripada moć i uloga pater familiasa. Majke su tu da djeci usade vrijednosti poput omerte (šutnje o stvarima 'koje ih se ne tiču'), časti i poštivanja mafijaške hijerarhije.

Mjera koji je uveo kalabreški sud za mlade učinkovit je način prekidanja mafijaških obiteljskih veza i prenošenja zločinačke rabote s generacije na generaciju.

Kritičari pak propituju njezinu legitimnost i učinkovitost. Navode kako je premještanje djece iz obiteljskih domova mjera koja više kažnjava djecu nego što ih štiti. Ona je zasad opravdana kao sredstvo borbe protiv prenošenja zločinačkih zanimanja između generacija obitelji, no treba proći dosta vremena kako bi se vidjelo koliko je zapravo efikasna.

Italija

mafija

'Ndrangheta

Kalabrija

sud za mlade

uzimanje djece

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter