što će reći naši iseljenici?

U Irskoj je čak 88.000 muškaraca doživjelo obiteljsko nasilje, upravo su im otvorili telefonsku liniju za pomoć


Daniel Radman
26.05.2019.08:00
U Irskoj je čak 88.000 muškaraca doživjelo obiteljsko nasilje, upravo su im otvorili telefonsku liniju za pomoć
Getty Images

sažeto

S nekim oblikom obiteljskog nasilja u Irskoj se suočilo petnaest posto žena i šest posto muškaraca


Daniel Radman
26.05.2019.08:00

Mnogim Hrvatima Irska se čini obećanom zemljom, bar s poslovne strane, no ni tamo nije savršeno kad se malo bolje pogleda situacija unutar četiri zida. Nedavno istraživanje Nacionalnog kriminalističkog vijeća pokazalo je kako se i u toj zemlji suočavaju s visokom stopom obiteljskog nasilja - s nekim oblikom suočilo se čak petnaest posto žena i šest posto muškaraca, kažu.

Svaki dvadeseti prijavi incident

Kako bi pomogli žrtvama Irci su pokrenuli i posebnu telefonsku liniju za muškarce – za pomoć ženama, dakako, već postoje – jer su ustanovili da je tek svaki dvadeseti prijavio incident.

'Žene češće prijavljuju nasilje, a to govori da je muškarcima neugodno pričati o tome te da se s nasiljem nose u tišini zbog srama i toga da će se osjećati manje kao muškarci', izjavio je voditelj projekta Men’s Development Network Sean Cooke.

Godišnje 5.000 muškaraca doživi obiteljsko nasilje

Gledajući apsolutne broje, riječ je o čak 88.000 muškaraca koji su u jednom trenutku bili zlostavljani od svojih partner(ica)a, a godišnje se radi o oko 5.000 žrtava.

'Iako se nasilje u obitelji i rodno uvjetovano nasilje može pojaviti u svim društvenim slojevima, etničkim grupama i kulturama te među ljudima svih obrazovnih profila, ono se, na žalost, prečesto krije', kažu u inicijativi.

Savjetodavna telefonska linija biti za početak dostupna 36 sati tjedno, za sada radnim danima.

Irska

obiteljsko nasilje

muškarci

telefonska linija za pomoć

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter