LJUBAV KOJA TRAJE GENERACIJAMA

U Imotskom su bili ozbiljni, podići će spomenik svom ljubimcu Mercedesu


Vid Barić
22.02.2018.22:00
U Imotskom su bili ozbiljni, podići će spomenik svom ljubimcu Mercedesu
CROPIX

sažeto

Mercedes 'Minika 115' bit će isklesan od imotskog kamena u prirodnoj veličini. Upravo tom tipu automobila je ove godine i pedeseti rođendan od prvog izlaska iz tvornice. Dodatno, najveći broj Imoćana vozi upravo tu popularnu sto petnaesticu


Vid Barić
22.02.2018.22:00

Svi znaju da u Imotskom stvarno vole Mercedes automobile. Domaći se, recimo, hvale kako nigdje nema toliko Mercedesa po glavi stanovnika koliko ih ima u Imotskoj krajini, a kako bi dokazali svoju ljubav prema tom njemačkom automobilu, u srcu Dalmatinske zagore još su u listopadu najavili nesvakidašnji pothvat kojega su sada i pobliže predstavili javnosti.

Naime, kultni bi njemački automobil, kojemu Imoćani tepaju Merđo, u tom gradu uskoro mogao dobiti i svoj spomenik, i to u prirodnoj veličini.

"Mi smo zamislili da to bude od imotskoga kamena, jedna linija 115, u prirodnoj veličini plus troškovi od otprilike 200 tisuća kuna. Po meni to nije puno, financirat će se od sponzora", rekao je Ivan Topić, predsjednik Kluba oldtimera Imotski za N1.

Čeka se odobrenje gradskog vijeća, a s gradnjom bi započeli oko Božića na mjestu starog autobusnog kolodvora s kojeg su njihovi očevi i djedovi, trbuhom za kruhom, odlazili na put za Njemačku i vraćali se upravo s Mercedesom.

"To je bio simbol uspjeha, simbol moći, došli su se predstaviti i nisu se pokajali što su uzeli te aute, danas smo mi naslijedili te aute, isti su kao u ono vrijeme, iz 70-ih i 60-ih godina", rekao je Topić, koji i sam posjeduje džip kabriolet, Mercedes G klase iz 1978. godine, jedan od najstarijih na svijetu.

Za njegove sugrađane i za čitav taj kraj vrijedi ona - Mercedes je Mercedes, sve drugo su automobili.

Nisu se šalili, ide se u realizaciju projekta

A da se Imoćani nisu šalili kada su izrekli da će krenuti u izgradnju spomenika legendarnom Mercedesu postalo je jasno kada su vrijedni članovi Oldtimer kluba "Imotski" u utorak predstavili završnu skicu budućeg spomenika koje bi trebao isklesati umjetnik i građevinar Mislav Rebić.

Mercedes "Minika 115" bit će isklesan od imotskog kamena u prirodnoj veličini. Upravo tom tipu automobila je ove godine i pedeseti rođendan od prvog izlaska iz tvornice. Dodatno, najveći broj Imoćana vozi upravo tu popularnu sto petnaesticu.

Spomenik će se financirati donacijama kako je predsjednik Kluba oldtimera Topić i najavio u listopadu, a ime svakog donatora bit će zlatnim slovima ispisano na posebnoj ploči uz spomenik. Natječaj za donacije je otvoren, kao i za izvođača radova.

A mjesto gdje će biti postavljen? Postoji tri ideje za lokaciju, ali je najizglednija ona pod starom kostelom na starom imotskom kolodvoru s kojega je kretala vojska Imoćana put njemačkih bauštela, piše Slobodna Dalmacija.spomenik

Imotski

Imotska krajina

Merđo

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter