Šokantni podaci Europskog parlamenta

U Hrvatskoj 82 posto školske djece pije alkohol, svaki treći sudjelovao u "binge drinkingu"


Tomislav Kukec
30.05.2017.16:25
U Hrvatskoj 82 posto školske djece pije alkohol, svaki treći sudjelovao u "binge drinkingu"
Profimedia

sažeto

Europski parlament uskoro će proizvođače alkohola primorati da na etikete pića stavljaju informacije o kalorijama i sastavu 


Tomislav Kukec
30.05.2017.16:25

Europsko istraživanje konzumacije alkohola i opasnih droga (ESPAD) među školskom djecom pokazalo je da su hrvatski učenici na visokom petom mjestu u Europi po alkoholiziranju. Posebno zabrinjavajuć je podatak da je čak 82 posto djece u dobi od 13-14 godina konzumiralo alkohol, a svaki treći je sudjelovao u ekscesivnom opijanju, takoyvanom "binge drinkingu".

Europska komisija u sklopu borbe protiv zloupotrebe alkohola pozvala je europske proizvođače alkoholnih pića da sami osmisle i uvedu model označavanja kalorijske vrijednosti i sastava svojih proizvoda. Ukoliko se industrija na poziv ogluši, Komisija će poduzeti mjere u svrhu donošenja zakonskih propisa.

"Hrvatska je nažalost u europskom vrhu što se tiče zloupotrebe alkohola među mladima. Zato podržavam potez Komisije jer već dugo zagovaram snažnije mjere za suzbijanje zloupotrebe alkohola, pogotovo među mladima. Maloljetnici, pogotovo djevojke, su posebno osjetljivi na fizički izgled, no većinom ne znaju da alkoholna pića sadrže mnogo kalorija. Smatra se da bi navođenje energetske vrijednosti pomoglo odvraćanju mladih od alkoholiziranja,“ kazala je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.

Ako je sok sa alkoholom, nema pravila o deklaraciji

Prema studiji provedenoj 2014. europski potrošači imaju ograničeno znanje o hranjivoj vrijednosti i sastojcima alkoholnih pića. Rezultati te studije pokazuju nedostatak znanja o sadržaju ugljikohidrata i masti te kalorijskoj vrijednosti različitih vrsta alkoholnih pića. Više od 3/4 ispitanika je kazalo da žele da im se o sastojcima i hranjivoj vrijednosti alkoholnih pića daju iste informacije koje im se trenutačno daju o drugoj hrani i pićima.

Borzan kaže kako se na pivima velikih hrvatskih proizvođača već mogu naći oznake upozorenja vozačima i trudnicama. S druge strane, upozorava eurozastupnica, sektori vina i žestokih pića opiru se uvođenju podataka o kalorijama ali i drugim oznakama, te predlažu da se te informacije nalaze na internetskim stranicama proizvođača. Borzan kaže kako je poprilično bizarna situacija u kojoj su alkoholna pića izuzeta od obveze deklariranja sastava i kalorija, jer se događa da sok mora imati te podatke, osim ako je pomiješan s alkoholom, a u tom slučaju ne mora imati deklaraciju.  

istraživanje

alkohol

mladi

Europski parlament

alkoholizam

Biljana Borzan

opijanje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter