ANKETA: JESTE LI za vojsku spremni?

U Europi je sve napetije, sve više država uvodi vojni rok. Je li i Hrvatska na korak tome?


Mia Peretić
03.07.2018.18:30
U Europi je sve napetije, sve više država uvodi vojni rok. Je li i Hrvatska na korak tome?
Damjan Tadic / CROPIX

sažeto

Francuzi smatraju da će služenje vojnog roka potaknuti osjećaj patriotizma i usaditi disciplinu, a slično mišljenje dijele i Hrvati


Mia Peretić
03.07.2018.18:30

Francuski predsjednik Emmanuel Macron želi uvesti obveznu javnu službu u kojoj bi svi 16-godišnjaci trebali sudjelovati u vojsci, zračnim snagama ili mornarici kako bi se naučili disciplini. Ideja potječe još iz Macronove predizborne kampanje u kojoj je rekao da bi uvođenje javne službe potaknulo osjećaj patriotizma i društvenog zajedništva. 

16-godišnji djevojke i mladići trebali bi pohađati program koji će se odvijati u dvije faze: prva će biti obavezna i trajati mjesec dana, a fokusirat će se na građansku kulturu, pri čemu će, uz obuku u vojsci, policiji i li vatrogastvu, mladi iskusiti volonterski rad s dobrotvornim organizacijama ili kao podučavatelji u vrijeme školskih praznika, dok bi druga faza bila dobrovoljna, a trajala bi barem tri mjeseca, s opcijom da se produži i na godinu dana, gdje bi se mlade poticalo na služenje u području vezanom za obranu i sigurnost. 

Sam Macron vojske nikad nije vidio, a mišljenja je da bi svi mladi trebali steći izravno iskustvo života u vojsci, s naglaskom na ekspertizu i disciplinu. 

Obvezna vojna služba u Francuskoj je ukinuta 1996., a po anketama 60 posto odraslih Francuza podržava vojni rok, no manje od 50 posto mladih smatra da je to dobra ideja. 

Reuters

Usprkos mediteranskoj anemiji, vraćanje vojnog roka podržao i Plenković

U Hrvatskoj je obvezni vojni rok, koji je trajao šest mjeseci, "zamrznut" 2008. godine. Kao službeni razlog navedena je daljnja profesionalizacija Hrvatske vojske zbog ulaska u NATO, no činjenica je da se broj novaka svake godine smanjivao. Svaki treći novak odlazio je na civilno služenje vojnog roka, a velik dio ih je proglašen nesposobnima za služenje. 

Ideju o njegovom "odmrzavanju" prva je predstavila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, a saveznika je našla u premijeru Andreju Plenkoviću i ministru obrane Damiru Krstičeviću. 

Plenković je, kao i Macron, uspio izbjeći služenje vojnog roka, s razlikom da je u Francuskoj obvezna vojna služba ukinuta u vrijeme kad je Macron bio premlad da bi sudjelovao, dok se u našem slučaju javnost mjesecima zabavljala službenim premijerovim objašnjenjem kako je vojni rok u JNA propustio zato što mu je dijagnosticirana talasemija minor ili, jednostavnije, Plenković je anemičan. Mediteranski anemičan.

To ga nije spriječilo da u javnosti plasira ideje kako se ponovnim služenjem vojnog roka želi popularizirati Oružane snage RH među mladim ljudima, a ministar Krstičević je tvrdio da bi se radilo o temeljnom vojnom osposobljavanju od maksimalno četiri tjedna, u kojem bi se mladog čovjeka osposobilo za reagiranje u pojedinim situacijama.

Istraživanja su pokazala da je javno mnijenje po ovom pitanju podijeljeno, malo više od polovice ispitanika je prije godinu dana smatralo da je to dobra ideja, a oko 44 posto njih je bilo protiv. Koji su im bili argumenti? Pa, slični onima francuskog predsjednika Macrona. Oni koji su podržali vojni rok, percipiraju ga kao odličnu priliku za učenje discipline, a oni koji su protiv smatraju to preskupim i bespotrebnim. 

Iako je Hrvatski sabor u siječnju ove godine prihvatio izmjene i dopune Zakona o službi u Oružanim snagama RH, te izmjene i dopune Zakona o obrani, za koje je oporba tvrdila da su "uvođenje vojnog roka na mala vrata", još ne zna hoće li se to i u kojem obliku doista dogoditi. 

Luka Gerlanc / Cropix

U Srbiji 74 posto građana za 

I u susjednoj Srbiji, u kojoj je od 2011. službeno obustavljena obveza služenja vojnog roka, istraživanje Istraživačkog centra za obranu i sigurnost pokazalo je da bi čak 74 posto građana Srbije podržalo ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka.

Hrvati i Srbi tvrde da koketiranje s uvođenjem vojnog roka u obje države nemaju veze s ratnom ugrozom i povijesti međusobnih sukoba, a nisu jedine države koje razmatraju ovu opciju.

Kakva je situacija u Europi?

Obveza služenja vojnog roka na snazi je u Austriji, Danskoj, Finskoj, Grčkoj, Bjelorusiji, Cipru, Estoniji, Moldaviji, Rusiji, Švedskoj, Švicarskoj, Norveškoj, Ukrajini i Turskoj. 

U Švedskoj je ove godine ponovno uvedena vojna obaveza zbog pogoršane sigurnosne situacije u Europi, ponajviše na Baltiku gdje se sve više plaše ruskog pokazivanja mišića. Četiri tisuće muškaraca i žena bit će pozvano u službu, od ukupno 13 tisuća ljudi koji budu pozvani na procjenu sposobnosti. 

U tradicionalno neutralnoj Švicarskoj vojni rok traje tri mjeseca, a dragovoljno ga mogu služiti i žene. Ako netko se netko pozove na prigovor savjesti, može služiti u civilnoj službi. Švicarci su već tri puta izlazili na referendum o ukidanju obveznog služenja, a na zadnjem se čak 73 posto Švicaraca usprotivilo ukidanju.

A gdje se u vojsku mora diljem svijeta?

Izrael je možda najpoznatiji primjer države u kojoj je vojni rok obavezan za muškarce i žene, pri čemu muški služe tri, a žene dvije godine. Pošteda se može dobiti u slučaju zdravstvenih problema. 

U Siriji ova obaveza vrijedi za sve muškarce, a umjesto prethodnih 18, Sirijci sada služe 21 mjesec. Neodazivanje na regrutaciju može rezultirati gubitkom radnog mjesta, a samovoljno napuštanje jedinice može donijeti i 15 godina zatvora.

Južna Koreja je formalno još u ratu sa sjevernokorejskim susjedom, pa ima vrlo strog sistem vojne obaveze. Svi vojno sposobni muškarci moraju u pješadiji provesti 21 mjesec, 23 mjeseca u mornarici ili 2 godine u zrakoplovstvu. 

U Sjevernoj Koreji su još brutalniji: obvezni vojni rok traje 11 godina za muškarce i sedam godina za žene. 

Stavovi oko obveznog roka su podijeljeni, pa tako neki smatraju da vojska gradi karakter, a drugi da imaju pametnijeg posla no tjedne ili mjesece gubiti trčeći po poligonu ili držeći stražu u nekoj zabiti. Pitamo vas, što vi mislite o uvođenju obveznog vojnog roka?

Hrvatska

Srbija

Francuska

Grčka

Švedska

vojska

Izrael

vojni rok

obavezni vojni rok

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter