'nije sa ovoga svijeta'

U dubini Keopsove piramide krije se tron nalik onom iz 'Igre prijestolja', i to izrađen od meteorita?


Ružica Matić
15.01.2018.17:30
U dubini Keopsove piramide krije se tron nalik onom iz 'Igre prijestolja', i to izrađen od meteorita?
Profimedia

sažeto

Stari Egipćani koristili metal svemirskog podrijetla za izradu važnih stvari, pa 'željezni tron' zato ne bi bio nikakvo iznenađenje. 


Ružica Matić
15.01.2018.17:30

U tajnoj odaji u dubini Velike piramide krije se prijestolje faraona Keopsa, tvrdi profesor arheoastronomije sa Milanskog politehničkog sveučilišta Giulio Magli, i to izrađeno od metala koji nije sa ovog planeta.

Prijestolje, koje bi moglo izgledati nalik onom iz popularne serije 'Igra prijestolja', iskovano je iz jezgre meteorita koji je pao na Zemlju prije više tisuća godina. „Naravno da to prijestolje nije napravljeno od lijevanog željeza, već od meteorskog željeza koje je palo s neba“, kaže profesor Magli.

Još 1922. godine otkriveno je da su stari Egipćani koristili metal svemirskog podrijetla za izradu važnih stvari. 'Željezni tron' zato ne bi bio nikakvo iznenađenje. 

Magli dokaz za svoju teoriju nalazi u drevnim tekstovima ispisanima na zidinama piramide, a u kojima piše da faraon, prije nego „dosegne zvijezde sjevera“, mora proći kroz „nebeske dveri“ i sjesti na „prijestolje od željeza“.

Vjeruje kako je Keopsovo prijestolje slično prijestolju njegove majke Heteferes I., samo nije prekriveno listićima zlata, već meteoritskog željeza.

Inače, inženjeri sa Sveučilištu u Kairu dizajniraju fleksibilnog robota koji će moći istražiti svaki kut piramide i tako otkriti što se sve krije u građevini staroj 4.500 godina. Robot će moći čak i bušiti rupice kroz koje će kamerom snimati, a koje bi trebale biti dovoljno male da ne oštete izgled piramide.

Znanstvenici su prije nekoliko mjeseci otkrili dugi hodnik u piramidi koji vodi do unutarnje komore, a vjeruju kako će istraživanje te komore riješiti mnoge drevne misterije, uključujući i zašto su uopće gradili piramide, piše Daily Star

Igra prijestolja

Keopsova piramida

meteorit

Keops

željezni tron

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter