koji je najopasniji grad na svijetu?

U državi u kojoj se dogodi sto ubojstava dnevno, ovo je prijestolnica nasilja. Kad prođe dan bez ubijenih, gradonačelnik se zna naljutiti na medije: 'To se nije dogodilo godinama'


Daniel Radman
05.11.2019.09:15
U državi u kojoj se dogodi sto ubojstava dnevno, ovo je prijestolnica nasilja. Kad prođe dan bez ubijenih, gradonačelnik se zna naljutiti na medije: 'To se nije dogodilo godinama'
Profimedia

sažeto

U meksičkoj Tijuani je lani bilo 2.518 ubojstava, a mnogi strahuju da će ove godine biti još gore


Daniel Radman
05.11.2019.09:15

Predsjednik Meksika Felipe Calderon 2006. je poslao vojsku na narkokartele, u povijest je taj događaj otišao pod nazivom 'Meksički rat protiv droge'. Formalno, rat nije okončan, tek je opao intenzitet, a broj umrlih godinama se smanjivao.

No, 2018. je odnijela najviše žrtava otkako Meksiko vodi podatke o broju ubojstava, a sve ukazuje da će je ova nadmašiti.

Vijest je kad nema poginulih

Profimedia

Prema podacima koje je objavio Guardian, samo ove godine ubijeno je skoro 26.000 ljudi, što znači da svakog dana nasilnom smrću pogine 100 Meksikanaca! Najopasniji grad je Tijuana, lani je tamo 2.518 ubojstava, ove godine ih je 1.800 a sudeći prema zadnjim događajima u gradu nije isključeno da ova godina bude još tragičnija.

Kako izgleda život u Tijuani, najbolje oslikava izjava gradonačelnika Artura Gonzáleza Cruza. On je ostao razočaran kad mediji nisu na veliko pisali o vijesti da u jednom danu u Tijuani nitko nije ubijen!?

'To se nije dogodilo godinama', pohvalio se reporteru Guardiana. Da dobijete širu sliku, lokalni tabloid ima rubriku 'smrtometar' (muertometro) u kojem vode evidenciju.

Država je izgubila kontrolu

Getty Images

No, već idućeg dana sve se nadoknadilo. Prvo ubojstvo dogodilo se u šest ujutro, u 11.35 su na gradskoj periferiji pronašli su noge u raspadajućem stanju, a u 14.45 stigla je i dojava da je nepoznati napadač upao u stan u kvartu Calle Tamaulipas i ubio muškarca.

Sve to govori da obećanje aktualnog predsjednika Andrésa Manuela Lopeza Obradora da će 'iskorijeniti' kriminal iz društva padaju u vodu. Sve ukazuje da je sigurnosna situacija još i gora nego u vrijeme Calderona i mnogi stručnjaci govore da je država izgubila kontrolu.

ubojstva

meksikanci

Tijuana

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter