Val nasilja zahvatio zemlju

U četiri dana, na ulicama nasmrt izbodena četiri tinejdžera. Očajni pripadnici policije ne znaju što se događa


100posto
20.06.2019.12:00
U četiri dana, na ulicama nasmrt izbodena četiri tinejdžera. Očajni pripadnici policije ne znaju što se događa
iStock / Ilustracija

sažeto

Trump koji je nedavno bio u Londonu misli da je za sve kriv Sadiq Khan, londonski grdonačelnik indijskih korijena 


100posto
20.06.2019.12:00

Glavni grad Ujedinjenog Kraljevstva pogodio je neobjašnjivi val bezrazložnog nasilja. U samo 24-sata za vikend je zabilježeno čak pet zasebnih napada hladnim i vatrenim oružjem u kojem je život izgubilo troje ljudi. U utorak je u Istočnom Londonu izbodena i četvrta žrtva vala nasilja u samo četiri dana. 

Policija je do sada uhitila 20-ak ljudi koje se sumnjiči da su povezani s napadima u istočnom i južnom Londonu, a ono što je zastrašujuće jest da se uglavnom radi o jedva punoljetnim tinejdžerima i maloljetnicima. 

Policija pred zidom

Iako istraga za sad ne pokazuje da su napadi povezani, policija i londonski gradonačelnik Sadiq Khan su pod velikim pritiskom javnosti, osobito otkako je američki predsjednik na Twitteru za ovakvo stanje okrivio gradonačelnika i pozvao na njegovu ostavku. 

"London treba novog gradonačelnika HITNO. Khan je katastrofa, a bit će samo još gore", glasio je njegov novi besmisleni hejterski tvit. 

Prvi se napad dogodio u petak oko 17 sati u Wandsworthu na jugoistoku Londona kada je izboden 18-godišnjak. Zbog sumnje u upletenost u zločin privedena su šestorica tinejdžera u dobi od 16 do 19 godina. 

Samo 12 minuta kasnije 19-godišnjak je upucan u Plumsteadu na jugoistoku britanske metropole. Policija je uhitila trojicu dječaka u dobi između 16 i 17 godina i 17-godišnju djevojčicu. 

Porast zločina

Novi napad dogodio se u noći s petka na subotu oko 3.22 kada su dvojica muškaraca izbodena u blizini metro stanice Clapham North. Četvorica su uhićena, dvojica zbog nasilničkog ponašanja, jedan zbog posjedovanja oštrog predmeta, a jedan zbog pištolja za omamljivanje. 

Četvrti napad zbio se oko 4 ujutro nakon barske tučnjave u pubu u Brixtonu u kojoj je ozlijeđen i izboden jedan muškarac. U subotu u 14 sati u Tower Hamletsu na travnjaku između vrtića i džamije nasmrt je izboden muškarac. 

U travnju je izračunato da su ubojstva u Engleskoj i Walesu dosegla najviši stupanj u posljednjih deset godina, a trećina napada s nožem dogodila se u Londonu. Na nacionalnoj razini zločini počinjeni s nožem porasli su za 6% u odnosu na proteklu godinu, a nitko ne zna razloge. 

London

zločin

newsletter

Prijavite se na Newsletter