tko je povratnik u sabor?

U Amsterdamu je našao inspiraciju za bavljanje politikom, a kao načelnik je na svoj otok doveo - partijanere!


Daniel Radman
10.07.2019.18:00
U Amsterdamu je našao inspiraciju za bavljanje politikom, a kao načelnik je na svoj otok doveo - partijanere!
Niksa Stipanicev / CROPIX;

sažeto

Načelnik Općine Tisno Ivan Klarin se nakon nešto manje od dvije godine vraća u saborske klupe


Daniel Radman
10.07.2019.18:00

"O povratku u visoku politiku i Zagreb ne razmišljam. Je, 'nikad ne reci nikad', tko zna što se još može dogoditi i promijeniti, ali u skorijem vremenu sigurno neću. U Zagreb se mogu vratiti samo kad ne budem načelnik", izjavio je prošle godine za 100posto Ivan Klarin, SDP-ov načelnik Općine Tisno.

Dojadilo mu je sjedenje na dvije fotelje, a kako mu je načelnički posao bio na prvom mjestu odluka, zapravo, i nije bila teška.

"Više nisam bio sposoban - ni fizički, ni psihički - obavljati 'duplu dužnost'. Bio sam svjestan da nisam dobro obavljao dužnost zastupnika", priznao je.

Dobar je s Milanovićem

Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

U pravu je bio s ovim 'nikad ne reci nikad'. Sad kaže da je bio ogorčen time da u 'dvije godine nije uspio riješiti neke administrativne stvari od velike važnosti za općinu', dok mu je to kao saborskom zastupniku polazilo za rukom jer je u raspravama mogao - pritiskati ministre. Drugi dio priče, neslužbeno, ima veze i s povratkom Zorana Milanovića u politiku koji mu je daleko bliži od aktualnog predsjednika SDP-a Davora Bernardića.

Klarinu su, inače, tepali da je mladi SDP-ov lav. U njegovom slučaju to je bilo s razlogom, s 24 je postao općinski načelnik, već s 26 ušao je u Sabor. Inače, Klarin se kao načelnik može pohvaliti da je stabilizirao općinu o kojoj se govorilo kao 'slučaju'. Kad je došao na načelničko mjesto zatekao je proračun od 13 milijuna i dug od 7, a danas Tisno raspolaže s 40-ak milijuna kuna godišnje. Tisno je u međuvremeno zahvaljujući festivalima, Garden je tek jedan od poznatijih, postalo atraktivna destinacija za partijanere, no na području općine potiču i tzv. obiteljski turizam.

Na bračnom putovanju se odlučio za politiku

Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Za njega se veže i jedna zanimljiva anegdota koju nam je otkrio. Inspiraciju za bavljenje politikom našao je u Amsterdamu.

"Bio sam tad predsjednik mjesnog odbora i imao sam interes za društvenim radom, no na bračnom putovanju u Amsterdamu sam prelomio. To putovanje bilo je jedan od bračnih poklona, rođak nam je imao stan u jednom gradiću u blizini Amsterdama, pa smo kroz mjesec dana obišli veći dio Nizozemske i Belgije. Upoznao sam se s njihovim životom, s načinom rada, institucijama, javnim prostorima, knjižnicama, muzejima, odvozom otpada koji se još tada selektirao, što je kod nas bilo nepojmljivo... Sjećam se da sam si tada govorio 'zašto i mi ne bi tako'? Bili smo kompletna suprotnost onome što sam tamo vidio. Jednostavno, probudila se želja, inat, i eto, izabrali su me iako sam bio potpuni autsajder. 'Ko bi očekivao da će jedan 'balavac' dobiti izbore u jednoj velikoj općini."

Sabor

Tisno

Ivan Klarin

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter