'IDIOKRACIJA' NIJE BAŠ TOLIKI SF

U 20. stoljeću čovječanstvo je postajalo sve pametnije, a sad se kotač povijesti okrenuo unatrag


Daniel Radman
14.06.2018.20:00
U 20. stoljeću čovječanstvo je postajalo sve pametnije, a sad se kotač povijesti okrenuo unatrag
Profimedia

sažeto

 Iako nisu utvrđene konkretne poveznice, neke od pretpostavki odnose se na to da djeca sve manje čitaju


Daniel Radman
14.06.2018.20:00

Prije 30-ak godina novozelandski filozof James Flynn primjetio je kako prosječni rezultati IQ testova svakih deset godina rastu za gotovo tri boda. To je rezultiralo promjenama testova inteligencije kako bi se prosječan rezultat i dalje zadržao na 100, iz čega proizlazi da bi prosječna osoba s početka prošlog stoljeća – koja bi korekcijom, umjesto 100, ostvarila 70 bodova – bila smatrana mentalno zaostalom.

No, iako je među znanstvenicima postojao spor je li čovječanstvo postaje pametnije, analize su nedvosmisleno ukazale da postoji porast isključivo u dijelovima testa koji mjeri sposobnost apstraktnog mišljenja. Iz toga je izveden zaključak kako nismo postali pametniji, tek da nam je bolje apstraktno razmišljanje.

via GIPHY

No, istraživanje norveških znanstvenika, koje je objavila tamošnja Akademija znanosti, sada pokazuje oprečne trendove i čini se da se kotač povijesti okreće unatrag te da se po generaciji gubi sedam bodova na testu. Norveško istraživanje je obuhvatilo 730.000 testova inteligencije provedenih između 1970. i 2009. i prilično je zabrinjavajuće. Iako nisu utvrđene konkretne poveznice, neke od pretpostavki odnose se na to da djeca sve manje čitaju, a sve više vremena posvećuju video-igrama te da se sve više oslanjaju na elektroničke uređaje. Također, vjeruje se da je drugi dio krivnje u sve manje zahtjevnom obrazovnom sustavu.

istraživanje

IQ

James Flynn

Idiokracija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter