ŠTO MUČI ŠKORU?

Tvrdio je da će svoje račune polagati samo narodu, ali kada treba objasniti zdravstvene probleme zbog kojih otkazuje intervjue onda čini suprotno


Matej Devčić
15.07.2019.11:50
Tvrdio je da će svoje račune polagati samo narodu, ali kada treba objasniti zdravstvene probleme zbog kojih otkazuje intervjue onda čini suprotno
Emica Elvedji/CROPIX

sažeto

Miroslav Škoro otkazao je intervju zbog kombinacije koncerta koji se odužio i zdravstvenih razloga koje ne želi dodatno pojašnjavati javnosti


Matej Devčić
15.07.2019.11:50

Miroslav Škoro, potencijalni kandidat za predsjednika Hrvatske, svoj prvi veliki intervju trebao je dati jučer za N1 televiziju, no samo par sati prije, Škoro je otkazao intervju. Razlozi otkazivanja su, kako je objašnjeno, kombinacija koncerta u Pisarovini koji se odužio i zdravstvenih razloga.

Iz njegovog tima jučer su za Jutarnji list poručili da su svoje razloge rekli ljudima na N1 te da Škoro neće javnosti dodatno pojasniti zdravstvene probleme zbog kojih je otkazao gostovanje te da ni ostali kandidati, kao predsjednica Kolinda-Grabar Kitarović, u javnosti ne govore o svom zdravlju.

Orepić smatra da bi Škoro trebao s građanima podijeliti zdravstvene probleme

No javnost je ipak upoznata sa zdravstvenom situacijom predsjednice Grabar-Kitarović koja je u nekoliko navrata u javnosti otvoreno pričala o tome. Priznala je da svake godine obavlja preventivne preglede u privatnoj klinici zbog genetske predispozicije za karcinom, a prije dvije godine svoje aktivnosti je smanjila na neko vrijeme zbog problema s vratnom kralježnicom.

Još jedan potencijalni kandidat za predsjednika države, Vlaho Orepić istupio je i kazao kako bi Škoro javno trebao reći kakvo je zaista njegovo zdravstveno stanje te s građanima podijeliti eventualne zdravstvene probleme koji bi direktno mogli umanjiti njegovu sposobnost da predsjedničku dužnost obnaša maksimalno angažirano.

Rekao je da će račune polagati samo narodu

Imaju li političari pravo na privatnost kada se radi o njihovom zdravlju? Ili svoje zdravstvene probleme trebaju skrivati, kao što je to bilo u slučaju bivšeg predsjednika Franje Tuđmana? Vječno je to pitanje koje dijeli javnost. Treba li Škoro otkriti svoje zdravstvene probleme?

S obzirom na to da svoju kampanju gradi na idejama da Hrvatska treba predsjednika koji će biti oruđe naroda za odlučni zaokret te da će biti narodni predsjednik koji će polagati račune samo narodu, Škoro bi trebao biti iskren prema svojim potencijalnim biračima i prije svega transparentan, na što se također poziva.

Američka bitka za transparentnost podataka o zdravlju visokih dužnosnika

Političari i budući političari u Hrvatskoj, kao ni drugdje u svijetu, nisu dužni objaviti svoj zdravstveni karton, no u zemljama razvijene demokracije bruse se standardi transparentnosti, dok je narušeno zdravlje u autokratskim režimima još uvijek tabu tema.

Bitka za transparentnost podataka o zdravlju visokih dužnosnika u Americi je počela 1994. nakon što je Ronald Reagan objavio da mu je dijagnosticirana Alzheimerova bolest. Jedan od bivših američkih predsjednika, Jimmy Carter tada je predložio da se uvede pravilo prema kojemu će liječnici određivati jesu li zadovoljeni zdravstveni standardi za obnašanje predsjedničke funkcije.

Prijedlog je tada ocijenjen radikalnim, ali se u SAD-u ipak udomaćio institut objave zdravstvenog kartona predsjednika.

intervju

Miroslav Škoro

zdravstveni problemi

predsjednička kandidatura

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter