što je kolinda učinila za žene?

Tvrdila je da će se boriti za prava žena, no na kraju je ostala samo slika bez tona


Mia Peretić
25.11.2019.14:00
Tvrdila je da će se boriti za prava žena, no na kraju je ostala samo slika bez tona
Vlado Kos / CROPIX

sažeto

Borba protiv obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama u Hrvatskoj se ove 2019. godine nametnula kao jedan od gorućih problema našeg društva


Mia Peretić
25.11.2019.14:00

Međunarodni je dan borbe protiv nasilja nad ženama čije je obilježavanje već počelo u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. U Zagrebu je organizirana javna akcija "Jedna od tri", jer će jedna od tri žene u svijetu doživjeti jedan oblik nasilja, kažu organizatori. Također, kako je Anamaria Drožđan-Kranjčec, voditeljica pravnog tima Ženske sobe rekla u HRT-ovoj emisiji, na jedno prijavljeno silovanje dolazi 15-20 slučajeva neprijavljenih, a na jedno prijavljeno nasilje u obitelji imamo u prosjeku 10 neprijavljenih slučajeva, te dodala kako se kampanjom želi educirati građane i motivirati žrtve da prijave nasilje.

Borba protiv obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama u Hrvatskoj se ove 2019. godine nametnula kao jedan od gorućih problema našeg društva. No, nakon niza stravičnih slučajeva, dogodilo se buđenje javnosti koja je izašla na ulice kako bi pružila podršku inicijativama "Spasi me" i "Pravda za djevojčice", te na nakon kojih je Vlada krenula u pokretanje promjena unutar zakonodavstva. Pa, iako je pred nama još puno posla, obiteljsko i seksualno nasilje napokon je dobilo pažnju kakvu zaslužuje.

No, važno je primijetiti da su oba prosvjeda pokrenuli građani, odnosno građanske inicijative koje su prodrmale trome političke strukture i natjerale ih na djelovanje. Paradoksalno je što čitavo to vrijeme na visokoj političkoj poziciji, odnosno, na mjestu predsjednice imamo - ženu.

Niksa Stipanicev / CROPIX

'Imamo predsjednicuuuuu'

"Imamo predsjednicuuuuuu!!!!", s govornice je zagrmio je tadašnji šef HDZ-a Tomislav Karamarko nakon proglašenja rezultata izbora za predsjednika, odnosno predsjednicu RH 2015. godine. I možda Kolinda Grabar-Kitarović nije bila omiljeni izbor svih građana, no sama činjenica da smo, nakon premijerke Jadranke Kosor, na jednu od glavnih pozicija ponovno izabrali ženu ulijevala je kakav - takav tračak nade da ćemo kao pojedinci, ali i kao društvo, napokon zagrabiti taj toliko potreban korak naprijed. Pa ako ni po čemu drugome, barem po pitanju ljudskih prava i naglašenim senzibilitetom spram prava žena s kojim, na vidjelo će izaći tijekom njezinog mandata, imamo itekakvog deficita.

Motivacija da se istakne kao vodeća promotorica ženskih prava, s obzirom na to da je tijekom vlastite kampanje od svojih protukandidata i političkih kolega doživljavala uvrede koje su prvenstveno išle na račun njezinog spola, trebala je biti tim jača. Podsjetimo, tadašnji premijer i njezin sadašnji protukandidat za predsjednika Zoran Milanović nazvao ju je 'primabalerinom' i lutkom kojom se manipulira, a Ivo Josipović rekao je da kod nje 'imamo sliku, ali ne i ton'.

Nakon što je pobijedila na izborima Kolinda Grabar-Kitarović u više je navrata govorila kako će se kao prva predsjednica u povijesti neovisne RH zalagati za prava žena. No, ništa nas nije pripremilo za petogodišnju adrenalinsku vožnju s predsjednicom koja, iako ograničenih ustavnih ovlasti koje joj priječe utjecaj na brojna važnija politička zbivanja, te koja je u brojnim prilikama rado pustila glas, nekako propušta glasno istupiti po pitanju društvenih problema na koje je zapravo i mogla utjecati poput isticanja problema obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama koje je u Hrvatskoj, vidjeli smo kroz brojne slučajeve, itekako stvarno i prisutno.

Bivšeg HDZ-ovca supruga prijavila za obiteljsko nasilje, pisala premijeru, tražila i sastanak s predsjednicom. Na kraju dobila: 'Tako vam je to u braku'

2017. godine u javnost su iscurili detalji o nasilnom odnosu požeško-slavonskog župana i tadašnjeg HDZ-ovca Alojza Tomaševića i njegove supruge Mare Tomašević koje ga je prijavila zbog obiteljskog nasilja. Gospođa Tomašević medijima je ispričala da ju suprug fizički zlostavlja već dvije godine, kako se to u Požegi znalo, a tvrdila je, znalo se i u Banskim dvorima, a pokušalo doći i do Pantovčaka.

Naime, ona je rekla kako je o suprugovom zlostavljanju pisala premijeru Andreju Plenkoviću, a tražila je i prijem kod Kolinde dok je predsjednica boravila u Požegi. Izjavila je tada, cilj je bio zatražiti zaštitu od muža, ali sastanak joj nije bio omogućen. Plenković je potvrdio da je gospođin mail zaista stigao, no da zbog greške to nije bilo prineseno njegovoj pozornosti. Je li predsjednica to znala ili nije, teško je reći, no njezina reakcija na optužbe da župan s kojim je zagrljena pjevala "Umireš li Slavonijo moja?” mlati svoju suprugu gotovo je u potpunosti izostala.

Video s veselice s predsjedničinog Facebook profila uklonjen je pola godine nakon što je čitav skandal izašao u javnost i to je manje više to. Sol na ranu dodala je i izjava tadašnje HDZ-ove ministrice obitelji Nade Murganić koja je komentiravši činjenicu da je gospođa Mara prvo podigla pa povukla prijavu protiv supruga samo rekla 'Tako vam je to u braku'.

Tomašević je izbačen iz HDZ-a, no mjesto župana nije izgubio. Plenković je nakon svega komentirao da "misli da su kao stranka reagirali promptno". Kao stranka možda, a kao ljudi?

Kolinda prije mandata: 'Pitam se zašto Hrvatska još nije među državama koje su ratificirale Istanbulsku?' i Kolinda tijekom mandata: 'Implementirati sadržaj konvencije koji ne izaziva prijepore'

Prije osvajanja mandata Kolinda Grabar-Kitarović obećala je kako će se žestoko boriti za jednakost spolova. "Pozivam i na ubrzanje procesa ratifikacije Konvencije o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, odnosno – istanbulske konvencije. Pitam se zašto Hrvatska još nije među tim državama koje su ratificirale konvenciju, zašto žrtve rodno uvjetovanog nasilja nisu zaštićene prema standardima ove konvencije i još jednom pozivam sve da se doista uhvatimo ukoštac s tim problemom”, napisala je na Facebooku 25. studenog, 2014. godine.

No, kada se priča oko ratifikacije Istanbulske konvencije zahuktala i ozbiljno podijelila i sam HDZ zbog struja koje su tvrdile da se njome, na mala vrata, Hrvatima podvaljuje nekakva rodna ideologija, Grabar-Kitarović zauzela je krajnje nedefiniran stav pozvavši Vladu da primjeni ključne obveze iz Istanbulske konvencije, no samo one koje ne izazivaju javne prijepore i tako, po tko zna koji put, pokušala istovremeno ostati dosljedna svojim ranijim stavovima i prilagoditi ih svom biračkom tijelu što je, naravno, apsolutno nemoguće. Na kraju je Istanbulska konvencija ratificirana, a predsjednica je svojim uzmicanjem sigurno iznevjerila sve one koji su nasjeli na predizborno požurivanje njezine ratifikacije.

Na prosvjed #SpasiMe došao Plenković, no ne i predsjednica. Imala je unaprijed dogovorne obveze

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović svoj je nedolazak na prosvjed #SpasiMe za snažniju zaštitu žrtava nasilja u obitelji objasnila ranije dogovorenim obvezama, odnosno da je bila na putu, no nije propustila istaknuti da je u govorima pred Glavnom skupštinom UN-a i u EU-u upozorila da se na počinitelje gleda s previše blagonaklonosti i da se pokušava naći razloge za njihovo djelo.

"Posebno me obeshrabruje što istraživanja pokazuju kako tinejdžeri misle da je u redu da dečko udari curu, ako ga je ona nečim iživcirala. To je neprihvatljivo, trebamo mijenjati mentalitet i stanje u društvu", poručila je.

Zamjerili joj što se nije reagirala na bolno svjedočanstvo o kiretaži zastupnice Ninčević Lesandrić

Nakon što je Mostova zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić u potresnom javnom nastupu ispričala svoje iskustvo u splitskom KBC-u, u javnost su izašle priče stotina žena koje su otkrile strašne situacije koje su proživjele u ginekološkim ordinacijama diljem Hrvatske. Međutim, javnost je vrlo brzo primijetila kako aferu 'kiretaža' nije komentirala i Kolinda Grabar-Kitarović. Ona se na kraju i oglasila rekavši kako nije reagirala jer je to učinilo Ministarstvo zdravstva, te je za Slobodnu Dalmaciju rekla i kada bi išla populistički, mogla svašta kazati o svom porodu u našem sustavu. Možda šteta što nije, te da je 'populističku' reakciju čuvala za druga, manje bitna događanja.

Pjevanje Bandiću

Predsjednica se do sada istaknula kao ljubiteljica fešti na kojima rado zapjeva pa je tako, nakon silnih pohoda na sportske svlačionice i rock koncerte, u stilu fatalne Marylin Monroe zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću tijekom rođendanske proslave otpjevala prigodni evergreen 'Sretan rođendan', uz tortu koja je nadrealna do granice da se i danas mnogi pitaju je li se to uistinu dogodilo ili se radi o fotomontaži.

Naime, nije problem što Kolinda pjeva, nije problem niti što nekome čestita rođendan i dobavlja tortu, ako tu ne postoji sukob interesa. No, poznato je da zagrebački gradonačelnik po mizoginim i seksističkim izjavama prednjači na hrvatskoj političkoj sceni. Koliko god konkurencija na momente bila velika. Bandić je političar koji novinarkama poručuje da ga rajcaju, podsjećaju na zločeste učiteljice ili da grakću kao vrane, a ogledni primjer njegove percepcije žena sažet je u izjavi:

"Je li vi znate da Bandić svima da? Ja da sam žensko, bio bih najbolje žensko."

Predsjednica niti u jednom trenutku nije reagirala na njegove 'Bandićizme', sporne su joj tek šale na račun njezinog hvatanja za mikrofon. Svojim sugrađankama stoga nije poručila da su izjave poput Bandićevih za nju kao ženu neprihvatljive, već da će pjevati i dalje, bez obzira na kritike.

Nažalost, ostala je slika bez tona

S obzirom na sve navedeno, stječe se dojam da predsjednica u nogometnim svlačionicama ili na tribinama rado zaobilazi protokol, dok je u ovim ranije navedenim slučajevima reagirala - protokolarno. Izjava, dvije ili kratko generičko priopćenje i to je to. Više je privrženosti pokazivala drugim stvarima: suze su tekle na sportskim događanjima, koncertima i prilikom pjevanja budnica. Srećom, građani su ove 2019. godine pokazali da brinu jedni za druge, više no što će političari to ikada raditi.

Kolinda Grabar Kitarović

nasilje nad ženama

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter