SERIJAL KULT(NE) LIČNOSTI

Tvrdi da ljudima daje upute na podsvjesnoj razini i da su ga oteli izvanzemaljci. Zbog njega se tražilo da se otkrije odaje li državne tajne bićima s drugog planeta


100posto
01.09.2019.14:00
Tvrdi da ljudima daje upute na podsvjesnoj razini i da su ga oteli izvanzemaljci. Zbog njega se tražilo da se otkrije odaje li državne tajne bićima s drugog planeta
Getty Images

sažeto

Nekadašnji predsjednik Kalmikija u javnosti će ostati zapamćen po svojim izjavama o izvanzemaljcima i šahu koji je za njega svetinja


100posto
01.09.2019.14:00

"Postat ćeš lider Kalmikija, predsjednik Svjetske šahovske federacije i imat ćeš naftovod koji će prolaziti kroz kavkaške stepe", riječi su koje je slijepa bugarska proročica Baba Vanga uputila Kirsanu Nikolajeviču Iljumžinovu 1993. godine.

Naftovod nema, no sva ostala predviđanja proročice koju je posjetio 40 puta, a posljednji put mjesec dana prije njene smrti, pokazala su se točnima. Iljumžinov je od 1993. do 2010. bio predsjednik ruske autonomne republike Kalmikija, a od 1995. do 2018. na čelu Svjetske šahovske federacije.

Onome tko glasa za njega obećao 100 dolara

Prije nego što je postao političar Iljumžinov je radio kao menadžer sovjetsko-japanske automobilske kompanije "Liko-Raduga" te je stekao ogromno bogatstvo zahvaljujući vezama s privatnim sektorom nakon raspada SSSR-a.

Getty Images

Dolaskom na vlast u Kalmikiju Iljumžinov je odlučio svu moć koncentrirati u svojim rukama i 1995. ponovno raspisuje izbore koje osvaja, kao i one 2002. godine. Kako bi osvojio potporu birača, obećao je da će svatko tko glasa za njega dobiti 100 dolara te da će svaki poljoprivrednik dobiti mobitel.

Šah mu je bio svetinja

Jednom je vodio kampanju pod sloganom "bogati predsjednik zaštita je od korupcije", a nakon osvojenih izbora 1995. novinaru ruskog lista "Izvestia" je kazao: "Bez obzira na to što kažem ljudima, dajem im upute na podsvjesnoj razini. Istu stvar radim kad komuniciram s ruskim državljanima iz drugih regija. Oko svoje republike stvaram ekstra-senzorno polje i to nam puno pomaže u našim projektima."

Iljumžinov se također zalagao za uvođenje onoga što je nazvao "ekonomskom diktaturom" te je nastavio promovirati šah u Kalmikiji, Rusiji i ostatku svijeta. Šah je za njega bio svetinja, a dok je bio na vlasti donio je odluku da je igranje šaha obavezni predmet tijekom prve tri godine osnovne škole.

Na mjestu WTC-a htio graditi šahovski centar

Kao predsjednik Svjetske šahovske federacije, potrošio je milijune dolara kako bi siromašnu regiju pretvorio u meku za igrače šaha, gradeći infrastrukturu za održavanje međunarodnih turnira.

Getty Images

Nakon rušenja zgrada Svjetskog trgovačkog centra u terorističkom napadu na SAD 11. rujna 2001. godine, pisao je tadašnjem gradonačelniku New Yorka Michaelu Bloombergu kojem je nudio 10 milijuna dolara da se na mjestu nekadašnjeg WTC-a sagradi svjetski šahovski centar u obliku šahovske figure kralja.

Bloombergu je tada napisao kako mu je san da se bitke između Istoka i Zapada rješavaju bitkama na šahovskim poljima, bez prolijevanja krvi.

Tvrdi da su ga oteli izvanzemaljci

Iljumžinov, između ostalog, vjeruje da su šah na Zemlju donijeli izvanzemaljci te će uništiti planet ako šah ne bude igrao dovoljan broj ljudi. Jednom prilikom u televizijskoj emisiji koja se prikazivala u udarnom terminu hladno je kazao da su ga oteli izvanzemaljci 18. rujna 1997. godine i odveli ga na mističnu turneju galaksijom. "Čitao sam knjigu, gledao TV i gotovo zaspao. I tada sam osjetio da me netko poziva.

Ne bih vjerovao da se to dogodilo da nisu bila još tri svjedoka, moj vozač, ministar i pomoćnik. Odveli su me iz mog stana u Moskvi u svemirski brod. Otišli smo na neku zvijezdu. Zamolio sam ih da me vrate jer sam sutradan morao putovati u Elistu odakle sam išao u Ukrajinu. Rekli su mi 'Nema problema Kirsane, ima vremena'", kazao je Iljumžinov.

Tvrdio je da su se izvanzemaljci u žutim skafanderima pojavili u prozirnoj tubi na balkonu njegovog stana u Moskvi te da je u njihovom društvu proveo nekoliko sati, ali da s njima nije mogao komunicirati.

Tražili da se istraži odaje li državne tajne bićima s drugog planeta

"Često su me pitali na kojem sam jeziku pričao s njima. Komunikacija je bila na nivou razmjene ideja", kazao je Iljumžinov i dodao da je s izvanzemaljcima obišao njihov brod, koji je na Zemlju stigao kako bi uzeo uzorke. I prije tog istupa izjavio je kako mu je bio pokazan jedan NLO, no tada nije izazvao veliko zanimanje javnosti.

Zbog svojih istupa o izvanzemaljcima Andrej Lebedev, koji je bio zastupnik ultranacionalističke Liberalno-demokratske stranke Vladimira Žirinovskog u ruskom parlamentu, pridružio se u pismu tadašnjem predsjedniku Ruske Federacije Dmitriju Medvedevu pozivima da se istraži je li živopisni Iljumžinov državne tajne odao bićima s drugog planeta.

U istom pismu navodi se da ako susreta nije ni bilo, da se istraži gubi li Iljumžinov razum ili javnost zabavlja lažima.

kult(ne) ličnosti

izvanzemaljci

Kirsan Nikolajevič Iljumžinov

Kalmikij

newsletter

Prijavite se na Newsletter