PUTNICI SU OK, PTICA BAŠ I NIJE

Avion Emiratesa na putu za Zagreb krilom udario pticu, zbog oštećenja je otkazan povratni let za Dubai


Vid Barić
06.11.2017.10:45
Avion Emiratesa na putu za Zagreb krilom udario pticu, zbog oštećenja je otkazan povratni let za Dubai
Ilustracija / REUTERS

sažeto

Putnici su sretno i sigurno sletjeli u Zagreb, a točna lokacija sudara nije poznata


Vid Barić
06.11.2017.10:45

Zrakoplov Emiratesa koji leti na liniji iz Dubaija u Zagreb u nedjelju oko podne doživio je nezgodu kada je krilom pogodio pticu u letu. Sudar je ostavio traga na krilu Boeinga 777-300ER i vrlo vjerojatno ubio nesretnu životinju. Putnici su sretno i sigurno sletjeli u Zagreb, javlja Avioradar.hr. Nije poznata točna lokacija na kojoj je došlo do sudara.

Petar Mažnarek / Avioradar

Nakon što su iskrcali putnike, avion je premješten na staru stajanku zagrebačke zračne luke gdje očekuje popravak zbog čega će neko vrijeme ostati u Zagrebu.

Povratni let EK130 iz Zagreba za Dubai je otkazan.

Herojsko slijetanje na rijeku Hudson je uzrokovano upravo sudarom s pticama

Sudari između zrakoplova i ptica (eng. birdstrike) mogu biti i značajna opasnost za avio promet, iako većina sudara izaziva malu štetu na avionima te incidenti u pravilu prolaze bez ljudskih žrtava. Najpoznatiji teži birdstrike slučaj iz bliske prošlosti jest herojsko slijetanje pilota US Airwaysa Chesleya Burnetta "Sully" Sullenbergera III. u rijeku Hudson u New Yorku, i to upravo nakon sudara s jatom gusaka nakon čega su otkazala oba motora na avionu. 

Zrakoplov je letio na liniji 1549 iz zračne luke LaGuardia u New Yorku prema Charlotteu u Sjevernoj Carolini. U trenutku nesreće u njemu je bilo 145 putnika i pet članova posade, a nakon prisilnog slijetanja na rijeku Hudson svi su sretno evakuirani.

Zagreb

avion

let

sudar

ptica

Emirates

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter