jednostavno nije mu bilo spasa

Nije ni čudno što se Trumpovo i Macronovo drvo prijateljstva osušilo s obzirom na njihove odnose u proteklih godinu dana


Mia Mitrović
11.06.2019.14:00
Nije ni čudno što se Trumpovo i Macronovo drvo prijateljstva osušilo s obzirom na njihove odnose u proteklih godinu dana
REUTERS

Mia Mitrović
11.06.2019.14:00

Taman nakon što su se odnosi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona popravili zahvaljujući zajedničkoj komemoraciji žrtvama i ratnim veteranima iskrcavanja u Normandiji, stigao je novi udar na krhko prijateljstvo dvojice predsjednika.

Hrastova mladica koju su dvojica predsjednika posadili u dvorištu Bijele kuće se osušila. Nesretno drvo nakon sadnje zbog protokola i inspekcije odvezeno je u karantenu gdje se osušilo. Hrast je inače dovezen iz šume na sjeveru Francuske u kojoj je u Drugom svjetskom ratu poginulo više od 2000 američkih marinaca.

Reuters

Simbol francusko-američkog prijateljstva tako se posušio u karanteni, a francuski veleposlanik u SAD-u poručuje da će drvo ponovno biti posađeno.

Izvrijeđao Macrona na Twitteru 

I Francusko-američki odnosi bili su u svojevrsnoj karanteni sve do susreta dvojice državnika na obilježavanju 75. obljetnice operacije Overlord, najveće morske invazije u povijesti kada se dva milijuna vojnika, uglavnom Amerikanaca iskrcalo na plažama Normandije kako bi slomili Hitlerov Atlantski zid, sistem utvrda kojima su Nijemci okupiranu Europu pretvorili u neosvojivu utvrdu. Dvojica predsjednika na komemoraciji su izgledali složno i činilo se da je njihovo prijateljstvo kao i savezništvo Francuske i SAD-a ponovo snažno.

Odnosi dvojice državnika ozbiljno su zahladili u studenome prošle godine kada je Trump, nakon povratka s obilježavanja 100 godišnjice završetka Prvog svjetskog rata u Parizu napao Macrona u seriji djetinjastih i besmislenih tvitova. Optužio je Francusku da je izgubila rat od Njemačke i poručio Macronu da plati članarinu u NATO-u.

Da stvar bude gora, Trump je sve to izveo na dan kada je Francuska obilježavala godišnjicu terorističkih napada u Parizu. Odnosi dvojice državnika u studenom su se pogoršali zbog neprijateljske politike prema EU koju je tada vodio Trump, zbog povlačenja SAD-a iz sporazuma s Iranom te zbog Trumpovih izjava o povećavanju iznosa članarine u NATO savezu.

Možda i bolje da se drvo osušilo. Vrijeme je da se posadi novo koje će rezultirati stabilnijim odnosima.

Donald Trump

Emmanuel Macron

drvo prijateljstva

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter